În orașul Málaga din Spania, turiștii riscă să fie amendați cu până la 750 de euro pentru aruncarea gunoiului, consumul de alcool în public sau alte infracțiuni, titrează Euronews.
Lansată încă de anul trecut, campania „Improve your stay” îi îndeamnă pe turiști să aibă un comportament și o ținută decentă.
„Evitați pedepsele sau amenzile neașteptate din cauza comportamentului dumneavoastă. Oficialii legii și oamenii din zonă sunt foarte fericiți să vă întâmpine în orașul nostru, dar noi luăm respectarea regulilor foarte în serios. Bucurați-vă de orașul Málaga”, este mesajul transmis de autoritățile din Spania prin intermediul campaniei „Improve your stay” (Îmbunătășește-ți șederea).
Campania presupune o listă de reguli de bună purtare recomandate de autorități. Printre acestea se numără aruncarea gunoiului în locuri special amenajate, respectul față de clădirile de patrimoniu, păstrarea orelor de liniște pe timp de noapte sau evitarea consumului băuturilor alcoolice în public.
Iată care sunt regulile de conduită pentru toți cei care au ca destinație de vacanță orașul Málaga din Spania.
„Păstrează curat orașul care te întâmpină”
Turiștii sunt îndemnați să folosească coșurile de gunoi sau containerele de deșeuri, dar și celelalte servicii de salubritate accesibile, oferite de orașul Málaga.
Cetățenii sunt rugați să fie grijulii în apropierea clădirilor istorice sau obiectivelor artistice din oraș. Aceștia sunt rugați să nu-și lase amprenta asupra patrimoniului pe care orașul îl are de secole.
„Este interzis să consumi alcool cât timp ești pe stradă. Nu există scuze pentru tulburarea liniștii – nici vremea frumoasă, nici entuziasmul, nici distracția”.
Turiștilor care vizitează orașul Málaga li se recomandă, în cazul în care aleg să închirieze un scuter, să nu transporte mai mult de o persoană. De asemenea, dacă merg cu bicileta, aceștia sunt rugați să folosească pistele special amenajate.
„Rețineți că locuitorii din zonă au propriile ore de cumpărături, dar și de odihnă, care nu trebuie să fie perturbate. De asemenea, aveți grijă la poluarea sonoră”, se mai arată în afișul campaniei.
Turiștii sunt îndemnați să evite participarea la petreceri sau să evite să fie zgomotoși, ceea ce i-ar putea deranja pe vecinii din clădire sau cei care locuiesc pe aceeași stradă: „bătrânii, oamenii bolnavi, studenții, copiii sau muncitorii… toți aceștia au nevoie de câteva ore de odihnă în fiecare zi”, se arată în campania inițiată.
Turiștii sunt îndemnați să folosească cu grijă facilitățile oferite de profesioniștii în domeniul turismului, în așa fel încât toți vizitatorii orașului Málaga să se poată bucura de facilitățile oferite.
Un alt îndemn adresat de campanie este acela ca turiștii să fie amabili cu muncitorii din industria turismului: „asistenții de shopping din magazine, chelnerii, recepționiștii, șoferii de taxi, ghizii turistici, dar și lucrătorii în curățenie” se află printre categoriile de personal menționate pe afișul campaniei.
Turiștii sunt îndemnați ca atunci când vizitează un muzeu, o biserică sau orice altă locație să păstreze liniștea, să aibă un comportament corespunzător și să fie amabil cu membrii ai personalului din clădire.
Turiștii sunt îndemnați să cumpere suverniruri realizate de meșteșugarii locali, dar și produse din magazinele locale. Dacă participă la evenimente din zonă, ei sunt îndemnați să nu intervină în cursul desfășurării acestora.
Anul trecut, autoritățile orașului Málaga au impus amenzi de până la 750 de euro pentru turiștii care comit infracțiuni precum aruncarea gunoiului pe domeniul public, zgomotul excesiv, dar și consumul de alcool în public.
Locuitorii orașului Málaga consideră că problema este ceva mai vastă decât simpla lipsă de etichetă a turiștilor.
Spania suferă din cauza consecințelor negative ale turismului în masă. Din Barcelona și până în Insulele Baleare, localnicii au protestat față de majorarea chiriilor, lipsa locuințelor disponibile, supraaglomerarea, dar și impactul asupra mediului cauzat de numărul mare de turiști.
Anul trecut, în Spania, câțiva protestatri au împânzit orașul cu strickere cu mesaje împotriva turismului. „Aceasta obișnuia să fie casa mea”, dar și altele mai puțin politicoase.
Proteste similare au avut loc în San Sebastián, Barcelona, Palma de Mallorca, Tenerife sau Sevillia anul trecut, iar fenomenul dispreșului față de turiști continuă și în 2025.