Ucrainenii, chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte

Ucrainenii votează duminică în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în cadrul cărora se confruntă liderul opoziţiei proruse Viktor Ianukovici şi premierul Iulia Timoşenko, una dintre personalităţile "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004.

23 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii, chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte

Ucrainenii, chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte

Cei aproximativ 36,9 milioane de alegători se pot prezenta la urne începând cu ora locală 08.00 (08.00 ora României) şi până la 20.00 (20.00 ora României).

Primele sondaje efectuate la ieşirea de la urne vor fi publicate la încheierea scrutinului, iar primele rezultate parţiale vor fi cunoscute în noapea de duminică spre luni.

Viktor Ianukovici, care şi-a devansat rivala cu zece puncte în primul tur din 17 ianuarie, este considerat favorit. El speră să îşi ia astfel revanşa după "revoluţia portocalie", declanşată de suspiciunile de fraudă în favoarea sa la alegerile prezidenţiale din 2004 şi care s-a soldat cu invalidarea victoriei sale.

Timoşenko a promis un nou "Maidan", referindu-se la piaţa centrală din Kiev, unde s-a conturat mişcarea populară din 2004, în cazul comiterii unor fraude de către tabăra adversă.

Viitorul preşedinte al acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, aşezată între Uniunea Europeană şi Rusia, îi va succeda lui Viktor Iuşcenko, eroul "revoluţiei portocalii", eliminat în primul tur după o preşedinţie de cinci ani marcată de crize politice.

Cei doi candidaţi au promis ameliorarea relaţiilor cu Moscova, care s-au deteriorat în timpul mandatului lui Iuşcenko, în defavoarea Europei, ostatica mai multor crize ale gazelor desfăşurate între cele două ţări.

Amândoi vor însă să consolideze cooperarea economică cu Europa. O aderare a acestei foste republici sovietice la UE nu este însă de actualitate, chiar dacă Timoşenko a făcut din aceasta un subiect de campanie.

Viitorul preşedinte va trebui să redreseze rapid o situaţie economică dezastruoasă. Ucraina a intrat în recesiune în 2009, cu o scădere de 15 la sută a Produsului Intern Brut. Moneda sa naţională, grivna, a pierdut peste 60 la sută din valoare de la începutul crizei economice mondiale, în 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici