UE va studia "cu atenţie" propunerea Marii Britanii de acord vamal provizoriu după Brexit

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că va "studia cu atenţie" propunerea Marii Britanii privind stabilirea unui acord vamal provizoriu cu Uniunea Europeană, dar că va aborda relaţia economică post-Brexit după ce vor fi înregistrate progrese considerabile în negocieri, relatează site-ul BBC News.

751 afișări
Imaginea articolului UE va studia "cu atenţie" propunerea Marii Britanii de acord vamal provizoriu după Brexit

UE va studia "cu atenţie" propunerea Marii Britanii de acord vamal provizoriu după Brexit

"Considerăm că publicarea de către Marea Britanie a unei serii de documente în care îşi exprimă poziţia reprezintă un pas pozitiv către începerea reală a primei etape a negocierilor. Timpul trece şi această propunere ne va permite să facem progrese. Vom studia acum cu atenţie documentul de poziţie al Marii Britanii, în baza orientărilor Consiliului European şi a directivelor de negociere ale Consiliului. Următoarea rundă de negociere va începe în săptămâna de 28 august", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Marea Britanie anunţase că va părăsi uniunea vamală - zona de liber schimb a Uniunii Europene - după Brexit. Mesajul Comisiei Europene este că guvernul de la Londra trebuie să-şi respecte mai întâi obligaţiile privind ieşirea ordonată din UE.

"Luăm notă de cererea Marii Britanii pentru o perioadă de implementare şi de preferinţele în ceea ce priveşte relaţia comercială viitoare, dar vom aborda aceste aspecte doar după ce vom înregistra progrese suficiente privind condiţiile de retragere ordonată. Un acord privind o relaţie viitoare între UE şi Marea Britanie poate fi finalizat numai după ce Marea Britanie va deveni o ţară terţă. Aşa cum a spus Michel Barnier în mai multe rânduri, <<comerţul fără fricţiuni>> nu este posibil în afara pieţei unice şi a uniunii vamale", a mai precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Guvernul britanic i-a propus Bruxelles-ului să semneze un acord vamal provizoriu după despărţirea de Blocul comunitar, despre care se estimează că se va produce în martie 2019. Londra vrea să negocieze propriile acorduri comerciale internaţionale, lucru pe care nu l-ar fi putut face din postura de membru al uniunii vamale a UE.

Marea Britanie a sugerat introducerea unei uniuni vamale temporare, dar ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că ţara sa nu ar trebui să plătească pentru a obţine acest acord, chiar şi în perioada de tranziţie post-Brexit.

Guy Verhofstadt, negociatorul şef pentru Brexit din partea Parlamentului European, consideră că propunerea Marii Britanie este fantasmagorică.

"Să fii şi înăuntrul şi în afara uniunii vamale şi <<frontiere invizibile>> reprezintă o fantezie. Prima necesitate este de a asigura drepturile cetăţenilor şi un acord financiar", a spus Verhofstadt pe contul de Twitter.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici