Un an de la atentatul de la Burgas: Autorul atacului rămâne necunoscut

Autorul atentatului antiisraelian din 18 iulie 2012 din Bulgaria, soldat cu şase morţi, rămâne necunoscut la un an după atac, dar autorităţile bulgare suspectează mişcarea şiită libaneză Hezbollah, ce are legături cu Iranul.

195 afișări
Imaginea articolului Un an de la atentatul de la Burgas: Autorul atacului rămâne necunoscut

Un an de la atentatul de la Burgas: Autorul atacului rămâne necunoscut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un monument în memoria victimelor atentatului va fi inaugurat joi pe aeroportul Burgas (est), în prezenţa pemierului de centru-stânga Plamen Oreşarski şi a familiilor victimelor.

Joi, când se împlineşte un an de la atentat, are loc, de asemenea, o reuniune a ambasadorilor ţărilor membre la UE pentru discuţii privind introducerea sau nu a aripii armate a Hezbollah pe lista "organizaţiilor teroriste".

"Marea Britanie a cerut ca subiectul să fie dezbătut la următoarea reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul UE" la 22 iulie la Bruxelles, pe baza unor noi informaţii transmise de Londra, afirmă surse apropiate dosarului. "Am vrea ca decizia să nu fie luată doar pe baza atentatului de la Burgas", a declarat şeful diplomaţiei bulgare, Kristian Vighenin, pentru televiziunea publică BNT. "Este vorba despre o investigaţie foarte dificilă care va dura", a adăugat el.

Bulgaria este prima ţară membră UE unde a fost comis un atentat antiisraelian. Totuşi, în Cipru, un libanez, membru al Hezbollah, a fost condamnat la sfârşitul lui martie la patru ani de închisoare pentru că a participat la pregătirea unor atacuri împotriva intereselor israeliene.

Fostul Guvern conservator bulgar a formulat, în februarie, o "presupunere fundamentată" privind implicarea Hezbollah, pe baza unor informaţii privind finanţarea şi apartenenţa la Hezbollah a doi" complici ai autorului atentatului. Noul ministru socialist al Afacerilor Externe, Kristian Vighenin, a apreciat în iunie că "dovezile nu sunt categorice deşi există indicii directe şi urme indirecte".

El a subliniat totuşi, la 13 iulie, că noul Guvern, aflat în funcţie de la sfârşitul lui mai "nu trebuie să corecteze poziţia" fostului Executiv, şi "reţine formula «presupunerii fundamentate»".

Ministrul de Interne, Ţvetlin Iovcev, a anunţat la 16 iulie "progresele înregistrate pe baza datelor primite de partenerii străini, care confirmă ipoteza" implicării Hezbollah. El a declarat pentru cotidianul 24 Ceasa că "identitatea autorului atentatului nu este stabilită, ceea ce împiedică investigaţia".

Autorul atentatului, care a locuit în Bulgaria cu un permis de conducere american fals, pe numele Jacque Felipe Martin, a fost filmat de camerele de supraveghere instalate la aeroport. Explozia s-a produs în timp ce el a aşezat un rucsac într-unul dintre cele trei autocare destinate transportului turiştilor israelieni de la aeroport la hotel. Cinci dintre ei şi şoferul bulgar au fost ucişi, în timp ce alţi aproximativ 30 au fost răniţi.

Israelul acuză Iranul că a comandat atacul, în timp ce Teheranul dezminte vehement acest lucru, şi mişcarea Hezbollah că l-a executat.

Atentatul a fost reconstituit în aprilie, iar anchetatorii apreciază că autorul nu era un kamikaze, dar că explozibilul s-a declanşat din greşeală sau a fost declanşat de la distanţă.

Difuzarea de către Interpol a portretului-robot al acestui bărbat de aproximativ 25 de ani, caucazian şi cu ochii deschişi la culoare, precum şi a amprentelor şi ADN-ului nu au permis identificarea sa.

Dimpotrivă, doi presupuşi complici, care au locuit în Bulgaria sub numele false de Ralf William Rico şi Brian Jameson, au fost identificaţi. Canada şi Australia au furnizat Bulgariei informaţii care au condus la concluzia finanţării lor de către Hezbollah, potrivit fostului ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov. Ei erau studenţi la inginerie în Liban, aveau vârste cuprinse între 26 şi 33 de ani şi aveau dublă naţionalitate libanezo-canadiană şi libanezo-australiană.

Ancheta bulgară nu a primit decât recent un proces verbal al interogatoriilor, în Israel, ale martorilor israelieni, potrivit procurorului din Burgas, Kalina Ceapkanova. Răniţii şi manjoritatea celorlaţi martori israelieni au fost conduşi rapid în ţara lor fără a fi interogaţi în Bulgaria.

Bulgaria şi Israelul întreţin raporturi politice intense, Bulgaria fiind singurul fost aliat al Germaniei naziste care nu a livrat cei 48.000 de evrei de pe teritoriul său lagărelor morţii. Dimpotrivă, Bulgaria îşi recunoaşte responsabilitatea în predarea pentru exterminare a 11.343 de evrei din teritoriile ocupate de Grecia, Macedonia şi Serbia, administrate atunci de Sofia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici