Un sfert din populaţia lumii vrea să emigreze

Un sfert din populaţia lumii vrea să emigreze, potrivit unui sondaj Gallup, efectuat în perioada 2006-2008, pe un eşantion de 1.000 de persoane din 82 de state.

17 afișări
Imaginea articolului Un sfert din populaţia lumii vrea să emigreze

Un sfert din populaţia lumii vrea să emigreze (Imagine: Mediafax/AFP)

Sondajul arată că 27 la sută dintre persoanele chestionate în Marea Britanie şi Germania ar dori să se mute permanent în altă ţară, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică. Rezultatul înregistrat în cele două state europene, preferate de majoritatea celor care şi-ar dori să imigreze, depăşeşte media mondială de 26,5 la sută.

În Franţa, stat recunoscut pentru standardul de viaţă şi confort, 17 la sută dintre cetăţeni sunt dispuşi să emigreze. În schimb Rusia, cunoscută pentru disproporţiile dintre cei săraci şi cei bogaţi dar şi pentru condiţiile climatice dure, are aceiaşi proporţie ca şi Franţa, numărul celor dispuşi să părăsească ţara fiind tot de 17 procente.

Din rândul fostelor republici sovietice, Republica Moldova are cel mai ridicat nivel, cu 34 la sută din populaţie dispusă să emigreze, urmată de Azerbaidjan cu 28 de procente, Georgia 26 la sută şi Armenia 23 la sută.

Douăzeci la sută dintre cetăţenii din Belarus şi Kîrgîzstan ar dori să emigreze şi aproximativ 19-20 la sută dintre cetăţenii statelor baltice, acum membre UE.

În Kazakstan însă, doar 13 procente din populaţie ar părăsi ţara, iar în Tadjikistan 12 la sută, deşi majoritatea tadjicilor îşi caută locuri de muncă sezoniere în statele vecine.

Situaţia Iranului este cu totul diferită, 30 la sută dintre respondenţi fiind dispuşi să emigreze, procentajul iranienilor fiind mai redus decât cel înregistrat în Liban şi Ciad.

Sondajul nu oferă motivele pentru care cetăţenii sunt dispuşi să părăsească ţara de origine însă evidenţiază tendinţa populaţiei de a se alătura persoanelor care locuiesc în străinătate.

Sierra Leone este ţara cu cel mai ridicat procentaj al celor care doresc să emigreze, 65 la sută, iar Arabia Saudită este la polul opus, cu doar unu la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici