Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, pledează pentru solidaritate europeană. România, menţionată în discurs

  • Ursula von der Leyen a prezentat priorităţile UE în "Discursul despre Starea Uniunii"
  • Preşedintele CE a pledat pentru intensificarea coeziunii la nivelul UE
  • Printre priorităţi se numără consolidarea sistemului medical, relansarea economică şi protecţia mediului
3078 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, pledează pentru solidaritate europeană. România, menţionată în discurs

Sursă foto: profimedia

"În ultimele şase luni, europenii au arătat cât de puternic este spiritul uman", a afirmat preşedintele Comisiei Europene la începutul discursului din Parlamentul European.

Pandemia "a schimbat modul în care ne comportăm şi comunicăm (...). Ne-a arătat cât de fragilă este comunitatea noastră de valori şi cât de rapid poate fi pusă sub semnul întrebării în lume şi chiar aici, în Uniunea Europeană. Dar lumea vrea să depăşim această situaţie a coronavirusului, să depăşim această fragilitate, această incertitudine. Oamenii sunt gata de schimbare, sunt pregătiţi să meargă mai departe. Iar acesta este un moment al Europei. Este momentul ca Europa să deschidă drumul de la această fragilitate spre o nouă vitalitate", a subliniat Ursula von der Leyen.

"Programul Noua Generaţie UE reprezintă o oportunitate de a face posibile schimbările prin planificare, nu prin dezastru ori prin dictate ale altora din lume. Este o oportunitate de a deveni mai puternici prin crearea de oportunităţi pentru lumea de mâine şi nu doar de a construi planuri de urgenţă pentru lumea de ieri", a explicat preşedintele Comisiei Europene.

SOLIDARITATE ŞI RELANSARE ECONOMICĂ

"Principala noastră prioritate este să trecem de această criză. Datorită modelului nostru unic al economiei sociale de piaţă, Europa poate face acest lucru. Economia umană ne protejează de riscurile majore - boli, dezastre, şomaj şi sărăcie. Ne oferă stabilitate şi ne ajută să absorbim mai bine şocurile. Ne creează oportunităţi şi prosperitate prin promovarea inovaţiei, a creşterii economice şi competiţiei corecte. Nu au fost niciodată mai importante ca acum promisiunile protecţiei durabile, stabilităţii şi oportunităţilor", a subliniat Ursula von der Leyen.

"În ultimele şase luni, sistemele noastre medicale şi angajaţii au făcut miracole. Fiecare ţară a depus eforturi pentru propriii cetăţeni. Iar Europa s-a descurcat mai bine împreună decât în alte situaţii. (...) Mecanismul de Protecţie Civilă a asigurat un sistem prin care medici din România au putut trata pacienţi din Italia, iar Letonia le-a putut trimite măşti vecinilor baltici. (...) Pentru mine, este foarte clar că trebuie să construim un sistem european al sănătăţii mai puternic", a precizat preşedintele CE. Ursula von der Leyen a anunţat şi intenţia de înfiinţare a unei agenţii europene de cercetare biomedicală avansată şi dezvoltare.

"Dat fiind că este vorba de o criză globală, trebuie să tragem învăţăminte la nivel global. De aceea, împreună cu premierul Giuseppe Conte şi cu Preşedinţia italiană a G20, voi convoca un Summit Global pe tema Sănătăţii anul viitor, în Italia", a continuat Ursula von der Leyen.

SISTEMUL SALARIILOR MINIME

Preşedintele Comisiei Europene a evidenţiat rolul important al sistemului de protecţie socială a angajaţilor. De asemenea, a evidenţiat importanţa relansării economice rapide şi a solidarităţii la nivel comunitar.

"Comisia Europeană va prezenta o propunerea legală de susţinere a statelor membre pentru constituirea unui sistem al salariilor minime", a precizat Ursula von der Leyen.

"Comisia Europeană şi statele membre au reacţionat la această criză fără precedent printr-o soluţie fără precedent. Demonstrând că este unită, Europa a oferit stabilitatea de care au nevoie economiile", a amintit Ursula von der Leyen, referindu-se la programul de relansare în valoare de peste 3.000 de miliarde de euro.

PROTECŢIA MEDIULUI

"Nu există o nevoie mai urgentă decât accelerarea eforturilor în privinţa viitorului fragilei noastre planete. Deşi cele mai multe activităţi au fost oprite pe durata carantinei, planeta a continuat să se încălzească periculos. Vedem acest lucru peste tot: de la casele evacuate din cauza prăbuşirii unui gheţar în Mont Blanc, la incendiile din Oregon şi la recoltele distruse în România de cea mai severă secetă din ultimele decenii", a precizat preşedintele CE.

"Ştim că avem nevoie de schimbări şi ştim că este posibil. Acordul Ecologic European este planul nostru de a face transformarea. În centrul misiunii noastre este să devenim un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. (...) Comisia Europeană propune creşterea obiectivului reducerii emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030", a subliniat Ursula von der Leyen.

VIITORUL UE 

Uniunea Europeană vrea consolidarea parteneriatelor cu Statele Unite şi Marea Britanie, a declarat Ursula von der Leyen în "Discursul despre Starea Uniunii", avertizând însă Guvernul Boris Johnson asupra negocierilor privind relaţiile post-Brexit.

"În afară de a reacţiona mai activ la evenimentele de pe plan mondial, Europa trebuie să aprofundeze şi să îşi îmbunătăţească parteneriatele cu prietenii şi aliaţii. (...) Poate că nu suntem mereu de acord cu recentele decizii ale Casei Albe. Dar vom aprecia mereu relaţia transatlantică, bazată pe valori şi istorie comună, pe legături care nu pot fi întrerupte între popoarele noastre. Prin urmare, indiferent ce se va întâmpla la sfârşitul acestui an, suntem pregătiţi să construim o nouă agendă transatlantică, să consolidăm partaneriatul bilateral, în domeniile comercial, tehnologic şi fiscal", a declarat Ursula von der Leyen în discursul rostit în Parlamentul European.

"Şi suntem pregătiţi să colaborăm pentru reformarea sistemului internaţional pe care l-am construit împreună, în calitatea de parteneri compatibili. (...) Avem nevoie de noi începuturi în relaţiile cu vechi prieteni, pe ambele maluri ale Atlanticului, pe ambele maluri ale Canalului Mânecii", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Referindu-se la negocierile cu Guvernul de la Londra pe tema relaţiilor post-Brexit, Ursula von der Leyen a precizat: "Cu fiecare zi care trece, şansele unui acord obţinut în timp util încep să scadă. Negocierile sunt mereu dificile, suntem obişnuiţi cu acest lucru".

Preşedintele Comisiei Europene a criticat iniţiativa Guvernului Boris Johnson de modificare a unor clauze ale Acordului Brexit. "Acest acord a fost negociat în trei ani şi am lucrat neîncetat la el. (...) Împreună, am reuşit. Rezultatul garantează drepturile cetăţenilor noştri, interesele financiare, integritatea pieţei unice şi, în mod esenţial, Acordul din Vinerea Mare. UE şi Marea Britanie au stabilit că aceasta a fost cea mai bună modalitate şi singura de a asigura pacea pe Insula Irlanda. Şi nu vom face niciun pas înapoi. Acordul a fost ratificat de Parlamentul UE şi de Camera Comunelor. Nu poate fi modificat unilateral, nu poate fi nerespectat sau neaplicat. Este vorba de o problemă de drept, de încredere şi de bună-credinţă", a atras atenţia Ursula von der Leyen.

"Şi nu doar eu spun acest lucru, vă amintesc cuvintele lui Margaret Thatcher: «Marea Britanie nu încalcă tratate. Acest lucru ar fi rău pentru Marea Britanie, ar fi rău pentru relaţiile cu restul lumii, ar fi rău pentru orice viitor tratat comercial». Acest lucru a fost adevărat atunci, este valabil şi acum. Încrederea este baza oricărui parteneriat puternic", a subliniat preşedintele CE.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici