Varşovia salută decizia SUA de a extinde prezenţa militară în Polonia: Este un semnal clar pentru Moscova

  • Polonia a salutat miercuri angajamentul preşedintelui american Joe Biden de a stabili cartierul general al Armatei a 5-a în Polonia ca fiind realizarea unui vis de lungă durată care ar trimite un semnal clar de descurajare Rusiei.
  • Biden a declarat la summitul NATO de la Madrid mai devreme miercuri că Statele Unite îşi vor spori forţele şi echipamentele în Europa şi vor înfiinţa un nou cartier general permanent al armatei în Polonia, ca răspuns la noile ameninţări potenţiale din partea Rusiei după invazia sa în Ucraina.
279 afișări
Imaginea articolului Varşovia salută decizia SUA de a extinde prezenţa militară în Polonia: Este un semnal clar pentru Moscova

De când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, Polonia a considerat că o creştere a trupelor NATO pe flancul estic al alianţei occidentale este vitală pentru securitatea Europei centrale în faţa asertivităţii crescute a Rusiei şi a dorit de mult timp o bază militară americană permanentă pe teritoriul său.

"Este un succes care vine în urma unor negocieri îndelungate şi consecvente pe această temă şi, în acelaşi timp, un semn foarte clar că americanii intenţionează să îşi sporească, nu să îşi diminueze, prezenţa în Polonia", a declarat pentru Reuters Jakub Kumoch, consilierul de politică externă al preşedintelui polonez, întrebat despre anunţul lui Biden.

"Ceva ce părea imposibil pentru mulţi devine astăzi un fapt", a scris pe Twitter ministrul adjunct de externe Marcin Przydacz. "Avem o prezenţă americană permanentă în Polonia... Este, de asemenea, un semnal clar pentru Moscova".

Biden a vizitat Polonia în martie şi le-a spus trupelor americane desfăşurate acolo că se află "în mijlocul unei lupte între democraţii şi oligarhi".

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, a declarat în aprilie că Varşovia ar fi deschisă să aibă arme nucleare americane pe teritoriul său şi că ar saluta o creştere cu 50% a numărului de trupe americane în Europa, în comentarii criticate de Kremlin.

Înainte ca tensiunile dintre Rusia şi Occident să izbucnească din cauza Ucrainei, armata americană avea aproximativ 4.500 de militari în Polonia, atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul unei capacităţi bilaterale, staţionând în principal în vestul ţării prin rotaţie.

De atunci, Washingtonul a trimis trupe şi echipamente suplimentare în Polonia în mod temporar, iar NATO a declarat în iunie că alianţa are în prezent 11.600 de soldaţi din alte ţări desfăşuraţi în Polonia, număr care includea forţe din alte ţări membre NATO, precum Marea Britanie.

În 2018, Polonia, care se învecinează cu Ucraina şi cu un aliat apropiat al Rusiei, Belarus, a propus să numească o bază militară în onoarea preşedintelui american de atunci, Donald Trump, în schimbul stabilirii de către acesta a unei prezenţe permanente acolo.

"Fort Trump" nu s-a materializat însă niciodată.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici