VIDEO.Cum a ajuns Marte cel mai recent bastion în rivalitatea dintre SUA şi China

  • La doi ani după ce oamenii au aterizat ultima dată o sondă pe Marte, atât Statele Unite, cât şi China lansează în această lună misiuni pe planeta roşie şi creează o nouă arenă pentru rivalitatea lor în creştere.
  • Sonda chineză, Tianwen-1, este prima misiune a Chinei pe Marte, având scopul de a colecta informaţii importante despre solul, structura geologică, mediul, atmosfera planetei şi de a căuta semne ale prezenţei apei.
  • O concurenţă China-SUA ne duce cu gândul la cursa spaţială dintre URSS şi Statele Unite în epoca Războiului Rece, China propunându-şi ca până în 2030 să facă parte dintre marile puteri spaţiale ale lumii
1134 afișări

Sonda chineză, Tianwen-1, a fost propulsată joi, în jurul prânzului, de pe insula Hainan din sudul ţării, în timp ce roverul „Perseverance” al NASA este programat să fie lansat pe 30 iulie, ambele sonde urmând să ajungă pe Marte în februarie 2021. Tianwen-1, al cărei nume înseamnă „Căutarea adevărului ceresc”, este prima misiune a Chinei pe Marte. Sonda va colecta informaţii importante despre solul, structura geologică, mediul, atmosfera planetei şi va căuta semne ale prezenţei apei.

Oamenii de ştiinţă care au lucrat la crearea sondei Tianwen-1 au făcut referire la prilejul unei colaborări internaţionale pentru dezvoltarea cunoştinţelor despre Marte la un nivel fără precedent. Emiratele Arabe Unite au lansat şi ele o sondă luni, iar Statele Unite urmează să facă acelaşi lucru pe 30 iulie. Oamenii de ştiinţă care lucrează pentru NASA şi agenţia spaţială chineză au colaborat în trecut pe Staţia Spaţială Internaţională şi s-au felicitat reciproc pentru misiuni de succes, cum a fost, de exemplu, trimiterea de către China a unei sonde pe „partea îndepărtată“ a Lunii, o premieră la nivel internaţional.

Cursa spaţială are, inevitabil, şi implicaţii politice. Primele misiuni ale NASA, în special aterizarea oamenilor pe Lună în 1969, au fost marcate de războiul rece dintre Washington şi Uniunea Sovietică. Beijingul, la rândul său, este conştient de prestigiul potenţial pe care l-ar putea câştiga depăşind SUA în explorarea spaţiu. Spaţiul a fost ales de guvernul chinez ca o prioritate de cercetare, pe lângă misiunea de pe Marte, Beijingul intenţionând să lanseze o staţie spaţială permanentă până în 2022 şi să trimită o sondă cu echipaj uman pe Lună, probabil în 2030.

Motivul pentru care din 1972 toate explorările spaţiale au fost efectuate de roboţi nu este doar faptul că sunt mai ieftini şi mult mai rezistenţi, dar şi faptul că nicio ţară nu vrea să fie prima care să aibă un astronaut mort pe o altă planetă. Aterizarea sondelor robotice pe Marte este destul de grea, având în vedere condiţiile atmosferice ale planetei. Aducerea în siguranţă a unui om pe Marte ar putea fi o reuşită la limita imposibilului.

Lucrul acesta nu i-a oprit însă pe politicieni să facă speculaţii legate de realizarea unei misiuni cu echipaj uman pe planeta roşie. La începutul mandatului său, preşedintele american Donald Trump a autorizat NASA să dezvolte un program inovator de explorare spaţială pentru a trimite astronauţi americani din nou pe Lună şi în final şi pe Marte. Trump a creat, de asemenea, Space Force, o nouă ramură a serviciilor armate şi a declarat că „spaţiul va fi viitorul. Atât din punct de vedere al apărării, cât şi al ofensivei, precum şi din multe alte puncte de vedere”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
marte,
sua,
china

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici