Virus cibernetic de spionaj atribuit Rusiei vizează reţele guvernamentale ale ţărilor NATO

Un program de spionaj informatic pe care specialiştii îl consideră opera serviciilor secrete ruse vizează reţelele guvernamentale ale statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, oficiali de la Bucureşti anunţând că România nu a fost afectată direct de acest virus.

752 afișări
Imaginea articolului Virus cibernetic de spionaj atribuit Rusiei vizează reţele guvernamentale ale ţărilor NATO

Virus cibernetic de spionaj atribuit Rusiei vizează reţele guvernamentale ale ţărilor NATO - Reuters (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Sute de computere guvernamentale din ţări europene şi din Statele Unite au fost afectate de virusul cibernetic Turla, despre care experţii cred că este opera Guvernului Rusiei.

"Este vorba de un virus informatic sofisticat (...) care are vizează obiective guvernamentale occidentale. Poartă toate caracteristicile Rusiei", explică Jim Lewis, expert la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a refuzat să comenteze informaţiile. În mod similar au procedat Pentagonul şi Departamentul american pentru Securitatea Internă.

Virusul cibernetic este monitorizat de serviciile de spionaj de câţiva ani, iar compania de profil Symantec estimează că aproximativ 1.000 de reţele au fost accesate de acest soft de spionaj.

Surse guvernamentale din România, Cehia, Estonia şi Polonia au anunţat că nu au fost afectate direct de acest virus informatic. Alte state membre NATO au refuzat să comenteze informaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici