Dosarul Ci-Co, restituit procurorilor la cinci ani după începerea procesului

Dosarul Ci-Co, în care omul de afaceri Sorin Beraru este judecat pentru fraudarea societăţii, alături de alte persoane, a fost retrimis procurorilor, pentru refacerea rechizitoriului, infocând jurisprudenţa CEDO, la cinci ani de la începerea procesului.

17 afișări
Imaginea articolului Dosarul Ci-Co, restituit procurorilor la cinci ani după începerea procesului

Dosarul Ci-Co, restituit procurorilor la cinci ani după începerea procesului

Magistraţii au decis restituirea dosarului invocând articolul şase din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care stipulează că orice persoană are dreptul la un proces echitabil.

"Admite excepţia neregularităţii actului de sesizare a instanţei invocată de Beraru Sorin Shmuel, dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru refacerea actului de inculpare", se arată în decizia Tribunalului.

În septembrie 2005, Tribunalul Bucureşti a mai dat o decizie de retrimitere a cauzei la procurori, pe motiv că nu conţine toate actele necesare, potrivit legii. Curtea de Apel Bucureşti a admis însă recursul declarat de Parchet împotriva deciziei de restituire, iar dosarul a rămas la Tribunal pentru continuarea judecării.

În 2002, Parchetul instanţei supreme i-a trimis în judecată pe Sorin Beraru, Dumitru Dulămescu, Emil Alin Giurgiu - fost director general al FPS, Corneliu Mîndrescu - fost director FPS, Dan Gozia - fost director FPS şi actual consilier al preşedintelui SIF Muntenia, Cornel Nica, Mihail Dimonie - fost director FPS, Graţian Mircea Ilie - fost director al Registrului Român al Acţionarilor, Ion Condoiu - consilier al preşedintelui SIF Muntenia, Horia Teodor Mihăescu - preşedinte SIF Muntenia, Ion Stanciu - şef serviciu SIF Muntenia, Elena Vasiliu - director Cooperativa Furnica, Octavian Bănică - fost şef serviciu FPS şi pe Nelu Rădulescu - fost şef serviciu FPS. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare de bani, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 30 martie 1999, Fondul Proprietăţii de Stat - reprezentat de Emil Alin Giurgiu, Corneliu Mîndrescu, Dan Gozia, Mihail Dimonie, Octavian Bănică şi Nelu Rădulescu - a cesionat cu încălcarea dispoziţiilor legale pachetul majoritar de acţiuni la societatea CI-CO, producând avutului public un prejudiciu de 34 de miliarde lei.

FPS a cesionat pachetul majoritar la o valoare nominală a acţiunilor de cinci miliarde lei, reprezentând 70 la sută din pachetul de acţiuni al Ci-Co SA.

La data de 31 martie 1999, SIF Muntenia - reprezentată prin Cornel Nica - a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Ci-Co pe piaţa Rasdaq către Sorin Beararu, Pharmatech Ltd. Bahamas şi Grupul Industrial Titan, tranzacţie anulată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru legături concertate între cumpărători. Astfel, s-a constatat că, în spatele firmelor Pharmatech Ltd. şi Grupul Industrial Titan s-a aflat acelaşi om de afaceri - Sorin Beraru - care, prin persoane interpuse, controla şi coordona activitatea acestor firme.

După ce a preluat pachetul majoritar al Ci-Co, Sorin Beraru, prin intermediul lui Dumitru Dulămescu şi al Elenei Vasiliu, a transferat o parte din sumele aflate în conturile societăţii (respectiv 3,6 milioane dolari) în conturile Cooperativei Furnica.

În aceeaşi zi, suma de 3,6 milioane dolari a fost virată în conturile unor societăţi controlate de Beraru (Phoenixmed, Iteragent, Roland, Multisistem Industry). Contractul de depozit încheiat între societatea CI-CO şi Cooperativa Furnica a fost falsificat de Elena Vasiliu, prin adăugarea unei clauze penalizatoare de 25 la sută din valoarea depozitului, aplicabilă în cazul retragerii acestuia înainte de termen.

În urma acestor operaţiuni, Ci-Co SA a fost prejudiciată cu suma de 900.000 de dolari.

Potrivit procurorilor, Horia Teodor Mihăescu ar fi susţinut abuziv interesele Cooperativei Furnica în defavoarea Ci-Co SA, deşi acesta reprezenta acţionarul majoritar la această societate.

Într-un alt dosar, Beraru a fost condamnat în lipsă la şapte ani de închisoare pentru încercarea de a mitui cu 1,5 milioane de dolari un procuror care ancheta afacerea Ci-Co.

Omul de afaceri a fost dat în urmărire generală şi internaţională. În toamna lui 2003, şeful Biroului Interpol anunţa că omul de afaceri a fost localizat ultima dată în Africa de Sud. Beraru este cetăţean israelian, iar extrădarea acestuia ar trebui cerută Israelului. România nu are acord de extrădare cu nici unul din aceste state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici