Primăria orașului Râșnov a instalat primii 800 de metri de gard electric pentru a proteja locuitorii de urșii care coboară la containerele de gunoi.
Reprezentanții primăriei spun că acest demers vine ca urmare a apelurilor tot mai dese la 112 venite din partea populației care senalează prezența urșilor în apropierea caselor lor.
Cei 800 de metri sunt primii din seria de 5 200 de metri pe care primăria Râșnov are în plan să-I monteze în apropierea pădurii din localitate.
„În urma apelurilor tot mai dese la 112, vizând prezența urșilor în zona orașului Râșnov, autoritățile au decis să instaleze garduri electrice în zona din spatele caselor râșnovenilor, care au pădurea în imediata vecinătate.
Astfel, primăria Râșnov a instalat până acum primii 800 de metri de gard electric pentru protecția locuitorilor de urșii care coboară la containere.
Urmează, în perioada imediat următoare, să instalăm încă 5.200 de metri de astfel de garduri electrice.
Barierele electrice se instalează cu ajutorul celor de la Ocolul Silvic Râșnov”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei Râșnov, Răzvan Iancu, potrivit Radio România.
România are cea mai mare populație de urși din Europa, după Rusia, cu 7 500 – 8 000 de urși bruni în libertate.
Majoritatea urșilor trăiesc în lanțul Carpaților Meridionali și Orientali (Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Neamț, Suceava).
România adăpostește 40% din populația totală de urși a Europei.
Spre comparație, Suedia are 3 000, Finlanda – 2 000, Slovenia – 1 000, Italia – 100, Franța – 70, Germania – 0 (eventual, indivizi rătăciți).
În România, conflictele dintre oameni și urși sunt din ce în ce mai dese.
Urșii produc pagube mari în ferme, mai ales din cauza tăierilor masive de pădure, a turismului necontrolat și a gunoaielor rămase de pe urma turiștilor.