Antreprenorul lucrărilor de la Biserica Evanghelică se declară nevinovat

Antreprenorul general al lucrării de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Iosef Balasz, administratorul firmei Impex Aurora SRL din Miercurea Ciuc, a declarat, joi, că nu a asigurat paza imobilului întrucât nu se aştepta la incidente în mijlocul oraşului Bistriţa şi în faţa Primăriei.

243 afișări
Imaginea articolului Antreprenorul lucrărilor de la Biserica Evanghelică se declară nevinovat

Antreprenorul lucrărilor de la Biserica Evanghelică se declară nevinovat

"Lucrarea era momentan oprită şi incinta împrejmuită şi închisă. În faţa Primăriei nu cred că era necesară. Eu am împrejmuit, am închis fiindcă înainte s-a întâmplat că au fost nişte copii care au intrat în biserică şi chiar au făcut nişte pagube. Prin contract nu a fost stipulată o anumită asigurare, dar avem în contract un articol cu forţa majoră în care este stipulat şi incendiul. Articolul presupune că, în caz de incendiu, suntem absolviţi de vină. Vom discuta cu beneficiarii, respectiv cu Compania Naţională de Investiţii", a declarat Iosef Balasz, joi, într-o conferinţă de presă.

Antreprenorul general al lucrăriii de abilitare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa a susţinut că în contract nu era prevăzut, în mod expres, ca firma să asigure paza la obiectivul cultural.

"În alte părţi unde lucrăm procedăm în funcţie de genul de obiectiv. Dacă este pe câmp la o distanţă mai mare, trebuie să asigurăm paza", a spus Iosef Balasz.

Firma din Miercurea Ciuc a dat însă în subantreprenoriat lucrarea unei firme din Bistriţa, iar Josef Balasz spune că nu are ce să-i reproşeze acesteia.

Întrebat dacă subantreprenorul trebuia să folosească la schelă un lemn rezistent la foc, Balasz a declarat că nu era prevăzută această obligaţie în oferta de preţ cu care firma sa a câştigat lucrarea.

"Valoarea lucrării, a tratării lemnului, ar fi fost una considerabilă pe care CNI, la momentul respectiv, nu a putut să o suporte", a declarat sursa citată, care a refuzat să dea publicităţii valoarea contractului sub pretextul că acesta este confidenţial.

Chestionat în legătură cu o eventuală vină pentru ce s-a întâmplat, Balasz a declarat: "Nu, pentru incendiul care s-a produs nu am nicio vină. Subcontractorul şi-a organizat şantierul cum a vrut. Eu nu vreau să dau vina pe nimeni, dar am discutat cu ei şi era vorba că este pază. Probema era că lucrarea aceasta a avut două modificări de termen din cauze obiective şi organizarea de şantier rămâne la un anumit procent din valoarea contractului. Din cauza aceasta şi firma bistriţeană nu a mai asigurat paza", a declarat Balasz.

Reprezentanţii firmei din Miercurea Ciuc au sosit joi dimineaţa la Bistriţa şi au făcut preimele evaluări.

Pagubele estimate de proiectanţi se ridică la peste un milion de euro.

Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV - lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, în jurul orei 19.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici