CRĂCIUN în Caraş-Severin: Foc de tabără, pomana porcului, ţuică fiartă şi pâine cu untură

Turiştii sunt aşteptaţi, de Crăciun, de proprietarii pensiunilor din staţiunile montane din judeţul Caraş-Severin cu foc de tabără, pomana porcului sau ţuică fiartă, iar copiii sau preoţii din satele apropiate, îmbrăcaţi în costume populare, vin să colinde, transmite corespodentul MEDIAFAX.

807 afișări
Imaginea articolului CRĂCIUN în Caraş-Severin: Foc de tabără, pomana porcului, ţuică fiartă şi pâine cu untură

CRĂCIUN în Caraş-Severin: Foc de tabără, pomana porcului, ţuică fiartă şi pâine cu untură

Capacitatea de ocupare a pensiunilor din staţiunile montane Văliug şi Muntele Mic, din judeţul Caraş-Severin, este de peste 60% de Crăciun. Proprietarii spaţiilor de cazare au pregătit oferte speciale de sărbători pentru turişti, care pornesc de la 450 de lei de persoană şi pot ajunge la 660 lei.

La o pensiune din staţiunea Văliug, turiştii sunt aşteptaţi de Crăciun cu sarmale, pomana porcului, piftie, zacuscă, dulceţuri şi prăjituri de casă, iar cei care vor, pot participa la împodobitul bradului.

“Facem şi un foc de tabără în curtea pensiunii, în seara de Ajun. Îi aşteptăm pe turişti cu ţuică fiartă, vin viert, noi avem şi o bere făcută în casă. Tot în Ajun, Moş Crăciun vine la copiii cuminţi. Vin colindători din zonă la noi, vin şi cu capra, este foarte frumos, în satul Văliug încă se mai păstrează obiceiurile, iar seara de 24 decembrie e cea mai frumoasă, când vin îmbrăcaţi ţărăneşte, spun tot felul de scenete, ca pe vremuri, foarte frumos este”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Magda Şandru, administratorul unei pensiuni din Văliug, al cărei grad de ocupare este de 70% de Crăciun.

Pachetul pregătit pentru perioada sărbătorilor cuprinde trei nopţi de cazare şi costă între 499 şi 599 lei/persoană. Turiştii au micul dejun în trei zile, un prânz tradiţional românesc, o cină de bun venit şi două festive.

La o cabană de trei stele din staţiunea Văliug, pachetul de Crăciun cuprinde patru nopţi de cazare, cu nouă mese incluse. Turiştilor li s-au pregătit preparate tradiţionale, fiind întâmpinaţi de către angajaţii cabanei îmbrăcaţi în costume populare, care îi servesc cu ţuică fiartă, pâine cu untură şi slănină friptă cu ceapă şi brânză.

“Noi îi aşteptăm pe turişti începând de vineri, cu un meniu tradiţional de Crăciun special făcut pentru ei: preparate de porc, sărmăluţe. În Ajun vine Moş Crăciun pentru copii. Le aranjăm cămăruţele în stil de sărbătoare. În ziua de Crăciun, seara, avem la cină corul de preoţi din Reşiţa şi Crivaia, în fiecare an vin la noi, este un cor foarte frumos format din cinci preoţi. Superbi sunt! Vin colindători copiii din satul Văliug. Focul de tabără îl organizăm în ultima seară de Crăciun, înainte de plecare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mihaela Stoica, administratorul cabanei din staţiunea Văliug.

Gradul de ocupare al cabanei este de aproximativ 80%, de Crăciun. Aceasta se află la doi kilometri de pârtia de schi, unde a fost amenajat şi un loc de dat cu sania. Preţul unui pachet de Crăciun este cuprins între 550 şi 660 de lei de persoană.

Şi la un hotel de trei stele din staţiunea montană Muntele Mic, din judeţul Caraş-Severin, turiştii sunt aşteptaţi cu un meniu tradiţional românesc, iar în seara de Ajun vine Moş Crăciun.

“Servim turiştii la cina de Crăciun cu preparate tradiţionale: sarmale, cârnaţi. Vine Moş Crăciun în Ajun, copiii spun poezii şi primesc cadourile din sacul Moşului. Colindători nu vin pentru că suntem în vârf de munte, până la primul sat e o distanţă de 25 de kilometri, iar traseul e dificil. Noi suntem chiar lângă pârtie, la 1.800 de metri altitudine. De la an la an sunt tot mai mulţi turişti care preferă să vină la munte de Crăciun. Avem cam 65% acoperită capacitatea, doar familii sunt. Avem patru pârtii în apropiere. Stratul de zăpadă măsoară o jumătate de metru”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Felician Ciordaş, administratorul hotelului din staţiunea Muntele Mic.

Pachetul de Crăciun cuprinde trei nopţi de cazare, trei mese pe zi şi masă festivă, iar preţul este de 450 lei de persoană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici