Cum să fii un consumator de cafea mai prietenos cu mediul înconjurător? Iată ce variantă poluează cel mai mult

  • Atunci când vine vorba de prepararea unei ceşti de cafea, capsulele au reputaţia de a fi neprietenoase cu mediul înconjurător, deoarece sunt adesea greu de reciclat.
  • Însă o nouă cercetare realizată de Universitatea din Quebec, Canada, sugerează că este posibil ca aceste capsule să nu fie la fel de risipitoare ca prepararea cafelei cu ajutorul unui aparat tradiţional de cafea.
  • Studiul oferă o nouă perspectivă asupra impactului asupra climei al celei mai populare băuturi din lume: se estimează că în întreaga lume se consumă zilnic două miliarde de ceşti de cafea, iar americanul mediu bea trei ceşti pe zi.
774 afișări
Imaginea articolului Cum să fii un consumator de cafea mai prietenos cu mediul înconjurător? Iată ce variantă poluează cel mai mult

Cum să fii un consumator de cafea mai prietenos cu mediul înconjurător? Iată ce variantă poluează cel mai mult

În timp ce cafeaua este preparată într-o varietate de moduri, capsulele de cafea au crescut în popularitate de la inventarea lor în urmă cu aproximativ patru decenii. Valoarea de piaţă a capsulelor de cafea a crescut cu 24% între 2021 şi 2022, aducând 12,33 miliarde de dolari la nivel global.
 
În ciuda popularităţii lor, capsulele au divizat mult timp consumatorii de cafea care sunt conştienţi de efectul pe care obiceiul lor de a consuma cafeină îl are asupra mediului înconjurător.
 
Micile capsule din plastic sau aluminiu au fost criticate pentru că sunt produse cu consum mare consum de energie şi pentru că provoacă "deşeuri inutile". Oraşul german Hamburg a mers chiar până la interzicerea utilizării lor în clădirile de stat în 2016, potrivit BBC.
 
Cu toate acestea, cercetătorii spun acum că este posibil ca dozele să nu fie la fel de risipitoare ca alte moduri de preparare a cafelei, mai ales dacă se ia în considerare ciclul de viaţă mai larg al unei singure ceşti.

Clasamentul metodelor de preparare a cafelei în funcţie de impactul lor asupra climei

În studiul lor, o analiză a cercetărilor efectuate de-a lungul anilor cu privire la consumul de cafea, cercetătorii au măsurat emisiile totale de gaze cu efect de seră (GES) produse de fiecare metodă de preparare a 280 de mililitri de cafea.
 
Analiza lor a luat în considerare întregul proces, de la producţia boabelor de cafea (care este partea care emite cele mai multe GES) până la cantitatea de deşeuri care ajunge la groapa de gunoi după ce ceaşca este gata.
 
Rezultatul a fost uşor diferit în funcţie de modul în care este preparată cafeaua. De exemplu, cercetătorii au analizat, de asemenea, emisiile în cazul în care se foloseşte mai multă cafea decât este necesar, o situaţie frecventă, deoarece majoritatea oamenilor nu îşi măsoară cafeaua înainte de a o prepara.
 
Ei au analizat, de asemenea, diferenţa dintre emisiile din provincia canadiană Alberta, al doilea cel mai mare emiţător de GES din Canada, şi Quebec, care are cele mai mici emisii.
 
De fiecare dată, studiul a constatat că cafeaua tradiţională filtrată a produs cea mai mare cantitate de dioxid de carbon. Acest lucru se datorează cantităţii mai mari de pudră de cafea necesară pentru a prepara o ceaşcă de cafea, precum şi energiei necesare pentru a încălzi apa şi a menţine cafeaua caldă.
 
În medie, metoda care produce a doua cea mai mare cantitate de emisii este cafeaua preparată cu ajutorul unei prese franceze, tot din cauza cantităţii de cafea necesară pentru a prepara o singură ceaşcă.
 
Capsulele de cafea sunt pe locul al treilea pe listă. Cantitatea de cafea din interiorul fiecărei capsule este controlată, ceea ce previne consumul excesiv, o capsulă economiseşte între 11 şi 13 grame de cafea, potrivit studiului.
 
Cafeaua instant este cea mai ecologică modalitate de a face o infuzie, potrivit studiului, deoarece foloseşte mai puţină cafea, iar fierbătoarele de apă folosesc mai puţină energie decât cafetiera tradiţională.
 
În mod paradoxal, acest tip de cafea nu urmează tendinţa actuală de consum din America de Nord", a declarat Luciano Rodrigues Viana, coautor al studiului.

Cum să bei cafea cu impact minim asupra mediului înconjurător

La prima vedere, un lucru pe care băutorii de cafea nu îl pot controla este cantitatea de emisii pe care producţia de cafea în sine o produce de fapt.
 
Faza agricolă este cea mai poluantă", a declarat Viana.
 
Indiferent de metoda de preparare a cafelei, recoltarea şi producerea boabelor de cafea reprezintă între 40% şi 80% din emisii, deoarece cultivarea cafelei necesită irigaţii intensive, fertilizare şi utilizarea de pesticide.
 
Acesta este motivul pentru care capsulele de cafea nu sunt la fel de nocive ca şi utilizarea mai multor cafele decât este nevoie pentru a prepara o singură ceaşcă, în ciuda percepţiei conform căreia capsulele provoacă mai multe deşeuri fizice.
 
„Nu cred că capsulele sunt o soluţie miraculoasă", a declarat dl Viana. „Dar este un exemplu bun care ilustrează prejudecăţile noastre cognitive".
 
Ţinând cont de ciclul de viaţă al unei ceşti de cafea, Viana i-a sfătuit pe oameni să bea cantităţi mai mici de cafea. Acest lucru înseamnă să opteze pentru espresso de 50 ml sau 100 ml sau să se asigure că la prepararea unei ceşti se foloseşte doar cantitatea necesară de cafea şi apă pentru a evita risipa.
 
Chiar şi atunci când se folosesc capsule, Viana a avertizat împotriva consumului excesiv, deoarece uşurinţa utilizării capsulelor de cafea poate încuraja oamenii să bea mai multă cafea, ceea ce produce mai multe deşeuri.
 
„Capsulele reutilizabile, dacă sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp, reprezintă o soluţie pentru a reduce cantitatea de deşeuri", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici