Eurovision 2014: Bulgaria şi Serbia s-au retras din competiţie

Bulgaria şi Serbia au anunţat că nu vor participa la ediţia de anul viitor a concursului Eurovision, invocând motivul constrângerilor financiare.

426 afișări
Imaginea articolului Eurovision 2014: Bulgaria şi Serbia s-au retras din competiţie

Emmelie de Forest, câştigătoarea Eurovision 2013 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Cele două ţări s-au alăturat astfel unei liste tot mai mari de state care au anunţat că nu vor participa la concursul găzduit anul viitor de Copenhaga, din cauza dificultăţilor financiare, informează news.sky.com.

Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Slovacia, Luxemburg şi Andorra anunţaseră deja că nu vor participa la Eurovision 2014.

Potrivit reprezentanţilor Televiziunii Naţionale Bulgare (BNT), costul participării la acest concurs - inclusiv taxa de participare şi efectele speciale - au crescut considerabil din 2005.

"Ţinând cont de costul acestui proiect şi de tăierile bugetare pe care le aşteptăm anul viitor, BNT a decis să se retragă de la concursul Eurovision - un prim pas în direcţia constrângerilor financiare pe care postul nostru de televiziune va trebui să le facă", se afirmă în comunicatul emis de BNT.

Presa din Serbia a citat la rândul ei un comunicat emis de Serbian Broadcasting Corporation, care a anunţat retragerea Serbiei din acest concurs.

"Continuitatea participării Serbiei la concursul Eurovision a luat sfârşit din cauza unor motive financiare", se afirmă în acel comunicat.

Deşi Bulgaria participă cu regularitate la acest concurs, reprezentanţii săi au ajuns rareori în etapa finală.

Cea mai bună clasare a Bulgariei a fost în 2007, când duoul Elitsa Tododorva şi Stoian Iankulov au terminat concursul pe locul al cincilea, cu melodia "Voda".

Serbia a câştigat concursul Eurovision în 2007 chiar la prima participare, cu balada "Molitva", interpretată de Marija Šerifović. Serbia nu s-a calificat pentru concursul Eurovision din 2013.

Câştigătoarea din 2013 a fost reprezentanta Danemarcei, Emmelie de Forest, cu piesa "Teardrops". Evoluţia ei a fost urmărită de 125 milioane de telespectatori.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) s-a înscris la concursul Eurovision 2014, însă membrii Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române sunt cei care vor decide, pe 12 decembrie, dacă România va participa sau nu la această competiţie.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia). Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Televiziunea Română, membră a European Broadcasting Union (EBU), este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

De când există sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) în Concursul Cântecului European - Eurovision, doar patru ţări s-au calificat în mod constant, în fiecare an în finală, iar România este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia şi Ucraina.

Concursul Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale EBU, o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc sau Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956.

Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici