Video Noaptea Pricolicilor în Alba: Copii costumaţi în personaje de basm şi demonstraţii de luptă - VIDEO

Mai mulţi copii dintr-un sat din Alba s-au costumat, duminică, în personaje de basm şi au asistat la demonstraţii de luptă între daci, la cea de-a X-a ediţie a Carnavalului de la Limba, serbarea având loc în aer liber, transmite corespondentul MEDIAFAX.

154 afișări

Carnavalul de la Limba este un eveniment dedicat în special copiilor, organizat pentru a scoate în evidenţă originile dacice ale limbenilor şi bucuria păstrării unor obiceiuri străvechi, potrivit organizatorilor.

Pe vremuri, teritoriul satului Limba a fost locuit de daci.

Noaptea Pricolicilor sau Noaptea Dacică a început cu o slujbă la biserica din satul Limba, iar apoi alaiul, condus de copii costumaţi în personaje de basm şi de daci, s-a deplasat în parcul situat în spatele Căminului Cultural. Bărbaţi costumaţi în luptători daci au prezentat, în special pentru copii, costumele, armele şi viaţa lor din timpuri, iar apoi au realizat o demonstraţie de luptă.

Noaptea Pricolicilor a continuat cu o defilare, printre torţe, a copiilor îmbrăcaţi în ţinute de carnaval, întruchipând personaje de basm, pe care le-au şi prezentat. Serbarea a fost oprită de o ploaie torenţială, însă oamenii au intrat în Căminul Cultural unde au asistat la un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul ”Doina Mureşului” al Primăriei Ciugud. Evenimentul s-a încheiat, seara, cu aprinderea focului lui Zamolxe.

Dorin Bucur, prezentator şi organizator al carnavalului, a declarat că limbenii sunt porecliţi, din moşi-strămoşi, ”pricolici”, supranume cu care se mândresc.

”Limbenii sunt porecliţi pricolici. Şi-au asumat această poreclă şi o poartă cu mândre şi încearcă să o transmită copiilor generaţiilor viitoare într-o formă cât mai aproape de adevărul istoric. Noi vrem să le spunem celor mici că cel mai important lucru într-o comunitate este să te aduni, să petreci timp împreună şi să munceşti împreună”, a spus Dorin Bucur, care e şi preşedinte al Asociaţiei Limbenii.

Potrivit organizatorilor, legenda “Pricolicilor” este, de fapt, amintirea, deformată şi reinterpretată a unor ritualuri de iniţiere a tinerilor “lupi”, adică al tinerilor daci organizaţi în asociaţii bărbăteşti închise.

În cadrul acestor asociaţii, membrii erau supuşi unor teste cu scopul de a-i face să semene cu carnasiera pe care şi-au ales-o ca emblemă. Aceste ritualuri au durat destul de mult în timp, astfel încât limbenii au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau, din superstiţie, pricolici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici