STUDIU Alimentele consumate de femeile însărcinate influenţează bebeluşii. Grimasele lor la gustul de varză

  • Cercetătorii au observat că bebeluşii nenăscuţi scot o expresie de plâns atunci când sunt expuşi la varză.
  • Primul studiu care a analizat răspunsurile faciale ale bebeluşilor la gusturi arată că expresia de plâns este de două ori mai probabilă pentru varză kale decât pentru morcov.
452 afișări
Imaginea articolului STUDIU Alimentele consumate de femeile însărcinate influenţează bebeluşii. Grimasele lor la gustul de varză

STUDIU Alimentele consumate de femeile însărcinate influenţează bebeluşii. Grimasele lor la gustul de varză

În timp ce studiile anterioare au sugerat că preferinţele noastre alimentare pot începe înainte de naştere şi pot fi influenţate de dieta mamei, echipa spune că noua cercetare este prima care analizează direct răspunsul bebeluşilor nenăscuţi la diferite arome.
 
„[Cercetătorii anteriori] au analizat doar ceea ce se întâmplă după naştere în ceea ce priveşte ceea ce preferă [urmaşii], dar observarea expresiilor faciale ale fătului atunci când este lovit de gustul amar sau neamărui, este ceva complet nou", a declarat profesorul Nadja Reissland, de la Universitatea Durham, co-autor al cercetării, potrivit The Guardian.

Bebeluşii nenăscuţi fac grimase 

Bebeluşii au prezentat o expresie plângăcioasă de aproximativ două ori mai des atunci când mama a consumat varză, comparativ cu cea de morcov. 
 
Scriind în revista Psychological Science, echipa a observat că aromele din dieta mamei erau prezente în lichidul amniotic. Papilele gustative pot detecta substanţele chimice legate de gust începând cu 14 săptămâni de gestaţie, iar moleculele de miros pot fi percepute începând cu 24 de săptămâni de gestaţie.
 
Pentru a afla dacă bebeluşii diferenţiază anumite arome, echipa a analizat ecografiile a aproape 70 de femei însărcinate, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, din nord-estul Angliei, care au fost împărţite în două grupuri. Unui grup i s-a cerut să mănânce varză kale sub formă de pudră cu 20 de minute înainte de ecografie, iar celuilalt grup i s-a cerut să ia o capsulă de morcov sub formă de pudră. Consumul de legume de către mame nu a fost diferit între grupul cu varză kale şi cel cu morcovi.
 
Echipa a examinat, de asemenea, ecografiilee de la 30 de femei, luate dintr-o arhivă, cărora nu li s-a administrat niciun aliment de acest gen. Toate femeile au fost rugate să se abţină de la a mânca orice altceva în ora dinaintea ecografiei.
 
Echipa a efectuat apoi o analiză cadru cu cadru a frecvenţei unei serii de mişcări faciale diferite ale bebeluşilor, inclusiv combinaţii care semănau cu râsul sau plânsul.
 
În total, cercetătorii au examinat 180 de ecografii de la 99 de bebeluşi, fie la 32 de săptămâni, fie la 36 de săptămâni, fie la ambele momente.
 
Printre rezultate, echipa a constatat că bebeluşii au prezentat o expresie de plâns de aproximativ două ori mai des atunci când mama a consumat varză, în comparaţie cu morcovi. Cu toate acestea, atunci când mama a consumat morcovi, bebeluşii au adoptat o expresie asemănătoare râsului de aproximativ două ori mai des decât atunci când mama a consumat varză kale.
 
Dr. Benoist Schaal, unul dintre autorii lucrării, de la Centrul pentru Gust şi Comportament Alimentar de la Universitatea din Burgundia, a declarat că claritatea rezultatelor a fost surprinzătoare.
 
„[Acestea înseamnă că] mama nu şi-a terminat încă masa [când] bebeluşul este deja conştient sau capabil să simtă ce a mâncat aceasta", a spus el.
 
Beyza Ustun, primul autor al cercetării, a declarat că echipa caută acum să exploreze reacţia bebeluşilor după naştere la diferitele arome. „Să sperăm că vom vedea reacţii mai puţin negative, dacă au fost expuşi la varză kale în perioada prenatală", a spus ea.
 
Reissland a adăugat că studiul ar putea oferi, de asemenea, o modalitate utilă de a discuta cu femeile însărcinate despre ceea ce mănâncă. „Ceea ce [noi] ştim din alte cercetări este că, de fapt, dacă mama are o dietă variată, cum ar fi legume şi fructe etc., bebeluşii sunt mult mai puţin pretenţioşi la mâncare", a spus ea.
 
Dr. Julie Mennella, un expert în domeniu de la Monell Chemical Senses Center din SUA, care nu a fost implicată în studiu, a remarcat că cercetarea susţine lucrările anterioare care arată că bebeluşii încep să înveţe despre dieta mamei prin intermediul aromelor alimentare prezente în lichidul amniotic.
 
Prof. Catherine Forestell, de la College of William & Mary, a declarat că această lucrare a oferit o fereastră în lumea chimiosenzorială a fătului uman. „Lucrările viitoare care evidenţiază diferenţele individuale în ceea ce priveşte răspunsurile fetale la arome şi modul în care acestea sunt legate de obiceiurile alimentare ale mamelor şi de răspunsurile sugarilor la alimente după naştere vor fi de mare interes", a adăugat Forestell.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici