Una dintre cele mai misterioase DISPARIŢII din istorie: Rusia redeschide investigaţia unui incident bizar, petrecut cu 60 de ani în urmă | FOTO, VIDEO

Procurorii ruşi au demarat o nouă anchetă cu privire la cazul celor nouă studenţi care au murit în condiţii misterioase, în urmă cu 60 de ani. Aceştia se aflau într-o expediţie, care va fi mai tărziu numită „Incidentul din trecătoarea Dyatlov”, transmite CNN.

22108 afișări
Imaginea articolului Una dintre cele mai misterioase DISPARIŢII din istorie: Rusia redeschide investigaţia unui incident bizar, petrecut cu 60 de ani în urmă | FOTO, VIDEO

Una dintre cele mai misterioase DISPARIŢII din istorie: Rusia redeschide investigaţia unui incident bizar, petrecut cu 60 de ani în urmă | FOTO, VIDEO

Nenumărate articole, cărţi şi documentare au încercat să explice ce s-a întâmplat de fapt cu grupul de studenţi de la Institutul Politehnic din Ural. Aceştia se aflau într-o expediţie în 1959, sub îndrumarea lui Igor Dyatlov, un student în anul cinci.

„Incidentul din trecătoarea Dyatlov”, aşa cum a fost numit mai târziu, a fost comparat cu multe alte mistere nerezolvate, precum dispariţia lordului Locan, un aristocrat Britanic care a dispărut după ce bona copiilor săi a fost ucisă, dar şi vasului abandonat, Marie Celeste. Incidentul a servit drept sursă de inspiraţie pentru multe teorii de-a lungul anilor.

Totuşi, autorităţile încearcă din nou să afle ce s-a întâmplat cu adevărat.

Până acum, nimeni nu a adus dovezi solide care să explice de ce excursioniştii au părăsit corturile situate într-o zonă ascunsă, aceştia fiind fără încălţăminte şi îmbrăcaţi sumar. Trupurile lor au fost descoperite în săptămânile următoare, acoperite de zăpadă. Mulţi dintre studenţi prezentau răni grave la cap.

Şapte bărbaţi şi două femei au pornit într-o expediţie de ski la data de 23 ianuarie, 1959. Traseul de 16 zile avea să parcurgă peste 300 de kilometri şi să traverseze munţii Ural de nord, Otorten şi Kholat Syakhl. Studenţii plănuiau să ia legătura prin telegramă poştală de la ultimă oprire a traseului, un sat numit Vizhay. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

O operaţiune de căutare a fost iniţiată trei săptămâni mai târziu, iar în a şasea zi de căutări, corturile tăiate ale studenţilor au fost descoperite. În ziua următoare, trupurile lui Yuri Doroshenko şi Yuri Krivonischenko au fost găsite la nici un kilometru distanţă. Aflaţi lângă un foc de tabară, erau amândoi dezbrăcaţi.

În jur de 75 de posibile teorii au fost prezentate, potrivit purtătorului de cuvânt al procurorului. Una dintre teorii este o posibilă răpire extraterestră, în timp ce altă teorie sugerează că membrii grupului au fost ucişi de tribul Mansi, pentru care munţii reprezintă un simbol spiritual. Pe de altă parte, alţii au sugerat că era vorba de un program de testare a unor arme secrete.

Totuşi, noua anchetă va investiga doar trei teorii, acestea fiind considerate „cele mai probabile”. „Toate teoriile au legătură cumva cu fenomene naturale”, afirmă Alexander Kurennoi, reprezentantul oficial al Procurorului General Rus. „Nici nu intră în discuţie o posibilă crimă”, continuă Kurennoi. „Nu există nicio dovadă, nici măcar una indirectă, care să ducă la această concluzie”, adaugă acesta.

„Rudele, presa şi publicul aşteaptă ca procurorii să determine care este adevărul şi să nu ascundă nimic”, spune Kurennoi într-o filmare publicată pe un site oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici