Video „Marius Tucă Show”. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: În două luni viaţa ar putea reveni la normal. Preşedintele trebuie să se implice în mod direct în gestionarea situaţiei / Trebuie convocat CSAT

  • Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a explicat în emisiunea „Marius Tucă Show” că testarea populaţiei pentru Covid-19 nu se va face doar în Bucureşti
  • Streinu Cercel este de părere că, în această perioadă, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să se implice direct, prin convocarea CSAT
  • Adrian Streinu Cercel estimează că viaţa românilor ar putea reveni la normal la începutul lunii iunie
31849 afișări

Ediţie specială ”Marius Tucă Show”. Invitat a fost prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti. Acesta a declarat că preşedintele României trebuie să se implice în gestionarea situaţiei, inclusiv prin convocarea CSAT, iar în două luni, viaţa ar putea reveni la normal.

Redăm principalele idei din emisiune:

Marius Tucă: Despre intoarcerea la munca a romanilor ce ne puteti spune?

Adrian Streinu Cercel: Voi contraria pe foarte multi oameni. Din punctul meu de vedere, ma intereseza sa nu vad pacienti imbolnaviiti. Daca ei se imbolnavesc vreau sa vad doar formele usoare. Daca oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Trebuie o pauza de 10 saptamani dupa care ne putem relua viata. E momentul ca presdintele sa se implice in mod direct. Iar decizia sa fie la cel mai inalt nivel posibil. Trebuie convocat CSAT.

Marius Tucă: Deci, la inceputul lui iunie s-ar putea relua activitatea.

Adrian Streinu Cercel: Categoric.

Marius Tucă: Ne spuneati de un vaccin experimental adus din Marea Britanie. Care e situatia?

Adrian Streinu Cercel: Lucrurile sunt in derulare am facut cerere si ateptam sa vedem.

Marius Tucă: Vor fi voluntari?

Adrian Streinu Cercel: Doar voluntari. Oamenii realizeaza ca vaccinologia este singura care ne poate salva.

Marius Tucă: Credeţi ca l-am putea avea in mai?

Adrian Streinu Cercel: In luna Octombrie vom avea primele rezultate si apoi in 5-6 luni vom avera vaccinul.

Marius Tucă: Se tot vorbeste de folosirea vaccinului împotriva TBC. Se poate folosi?

Adrian Streinu Cercel: In acest moment nu.

Marius Tucă: Stiu ca aveti in minte, plecand de la ce s-a intamplat in Italia, ca oamenii care sunt asimptomatici sa fie dusi in hoteluri sau alte spatii speciale pentru a nu aglomera spitalele. Este adevarat acest lucru?

Adrian Streinu Cercel: Trebuie sa rechizitionam o serie de hoteluri. Aceasta propunere a fost deja facuta.

Marius Tucă: Ce parere aveti despre materialul difuzat de RAI 3 acum cinci ani, unde era prezentat ca cercetatorii chinezi lucreaza cu un virus de la lilieci?

Adrian Streinu Cercel: Aceste virusuri sunt virusuri care se gasescin  natura. Daca ne gandim ca inainte de aparitia omului pe pamant au aparut microorganisemele si acestea sunt intr-o proportie de peste 3 miliarde, va dati seama cat de putin cunoastem despre lumea microorganismelor. Noi stim ca nu intotdeauna avem o relatie fireasca cu natura si natura nu rezista si ne mai trage cate o palma sa ne mai revenim. Nu neg ca exista pe planeta minti bolnave care vor sa aduca inspre populatie virusi. Eu ma intreb cand s-a intamplat acest lucuru. In 2002 -2003 am avut un val epidemic de SARS. Aceste infectii vin din zonele unde se permite migrarea virusului de la animal la om. Noi avem un scut care ne apara natural de acesti virusi. Daca stam sa analizam cum e facut organismul pe dinauntru constatam ca avem multi receptori. Acesti receptori sunt si ei protejati de un scut format din microorganisme. Folosirea antibioticelor fara masura a dus la crearea imunitatii bacterilor la antibiotice. 

Marius Tucă: Cum este bilantul de azi, la o luna de cand a inceput nebunia?

Adrian Streinu Cercel: Bilantul de pana astazi este foarte trist. Mi-as fi dorit sa fie altfel dar din pacate nu este. Impreuna cu colegii de la Ministerul Sanatatii s-a elaborat planul Alb, in care s-a stabilit cine intra in prima linie si cand. Ne intereseaza cu ce forte din linia intai suntem la bataie. In momentul de fata reteaua de boli infectioase din Romania  e in prima linie. In prima linie sunt infectionistii si pneumologii. Urmeaza spitalele de suport, gandite ca sa reusim sa facem fata acestei pandemii, mobilizarea a fost exemplara. Trebuie sa esalonam aceasta batalie astfel incat sa ne conservam resursa umana. Mobilizarea a fost generala. As vrea sa multumesc tuturor colegilor ca nu au facut niciun pas inapoi. Personalul medico-sanitar e de o exceptionala valoare. Se schimba paradigma medic-pacient. Relatia nu mai e aceeasi de acum 6 luni de zile. Introducem distanta sociala. De la 2 metri cum sa te duci cu stetoscopul sa asculti pe cineva? Atunci intervin celelalte device-uri.

Despre cazul Suceava:
Vorbim de un accident epidemiologic si nimeni nu trebuie sa se bage in astfel de probleme neavand pregatirea necesara. Astfel de accidente epidemiologice se intampla constant. Pandemia este un accident epidemiologic nu avem voie sa ne jucam cu asa ceva. 
 

Marius Tucă: Testarea bucurestenilor, spuneti-ne despre ea.

Adrian Streinu Cercel: Este vorba despre o evaluare epidemiologica nu testare. Incercam sa schimbam paradigma in cazul acestei pandemii, prin urmare vrem sa aflam pe unde umbla acest virus si ce a facut pana acum. Avem teste care evaluaza prezenta anticorpilor. Stiu toate controversele care sunt in plan stiintific. Am folosit teste cu un potential de sensibilitate redusa, chiar daca pot da eventuale erori. Toata lumea spune ca preventia este esentiala, preventia nu se face doar din partea de spital, preventie inseamna sa ma deplasez eu pe strada sa vad unde este virusul. Avem cateva avantaje. Virusul a transpus ce poate sa faca si a dat din maneca toti asii. Acum trebuie sa folosim toti asii impotriva virusului. Trebuie sa decontaminam zonele si sa inactivam virusul. Acum este treaba autoritatilor sa intervina cu masini sa spele tot orasul. Trebuie sa folosim apa si sapunul din abundenta.

In casa fac curat cu masca pe figura. Dupa ce am terninat de facut curat masca trebuie aruncata la gunoi si dusa la pubela. In felul asta decontaminam propriul habitat.

Marius Tucă: Aceasta testare epidemiologica se va face doar la nivelul Bucurestiului sau si in tara?

Adrian Streinu Cercel: In toata tara.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici