AFP: Guvernul român, căzut în capcana propriei generozităţi

Cu opt săptămâni înaintea alegerilor legislative din 30 noiembrie, Guvernul român pare să fi căzut în capcana propriei sale generozităţi, după ce înmulţirea "cadourilor electorale" a suscitat un val de revendicări salariale care ameninţă să destabilizeze economia ţării.

15 afișări
Imaginea articolului AFP: Guvernul român, căzut în capcana propriei generozităţi

AFP: Guvernul român, căzut în capcana propriei generozităţi (Imagine: Mediafax Foto)

Sub presiunea opoziţiei social-democrate, Guvernul minoritar condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu a decis, în special, creşterea cu 20 la sută a pensiilor de la 1 octombrie.

Începând cu aceeaşi dată, salariul minim a fost majorat de la 500 la 540 de lei (de la 135 la 141 de euro), alături de ajutoarele de şomaj şi subvenţiile pentru agricultori.

"În acest an, moş Crăciun a venit la 1 octombrie", a ironizat presa românească, făcând referire la valul de creşteri care vizează salariile, pensiile, primele şi alte bonusuri oferite de Executivul de la Bucureşti.

Cireaşa de pe tort a fost însă votul favorabil acordat, marţi, de deputaţi, indiferent de culoarea politică, creşterii salariale de 50 la sută pentru profesori, o măsură care ar costa Guvernul peste un miliard de euro în 2009, adică aproape un procent din PIB.

După ce a criticat-o cu jumătate de gură, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a votat în favoarea acestei măsuri, în aplauzele profesorilor prezenţi în sala de şedinţe, gest criticat însă de şeful Executivului.

Aşa cum analiştii anticipau, votul deputaţilor a generat un val de revendicări salariale, funcţionarii publici cerând o creştere similară şi ameninţând că, în caz contrar, vor declanşa, joi, o grevă generală care "va paraliza ţara".

Colegiul medicilor şi sindicatul funcţionarilor din sistemul sanitar au avansat revendicări similare, apreciind că angajaţii din domeniu trebuie, la rândul lor, să beneficieze de generozitatea Guvernului.

În faţa acestei cascade de doleanţe, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, premierul şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au avertizat că economia românească nu îşi poate permite astfel de majorări, în special în contextul crizei financiare internaţionale.

"Acestea vor antrena o inflaţie fără precedent, abandonarea investiţiilor în domeniul sănătăţii şi educaţiei şi o creştere a deficitului public de până la şapte procente din PIB, ceea ce va împiedica ţara să respecte criteriile pentru aderarea la zona euro în 2014", a avertizat Vosganian.

Criticat că nu a semnalat aceste probleme înaintea votului, şeful Guvernului a anunţat, sâmbătă, că va contesta decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.

Tăriceanu a declarat, de asemenea, că a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi sugerează şefului statului să nu promulge legea.

El a cerut miniştrilor săi să demareze, la rândul lor, discuţii cu sindicatele pentru a le convinge să renunţe la mişcările de protest anunţate.

"Guvernul nu este dispus să dea curs măsurilor populiste care riscă să ducă la prăbuşirea a tot ceea ce am acumulat în ultimii ani", a subliniat premierul. Avertismentul său este însă tardiv, au apreciat analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici