ALEGERI PARLAMENTARE în Bistriţa: Oltean, singurul parlamentar ce candidează din nou. Contracandidatul său, un cântăreţ

Dintre toţi parlamentarii din Bistriţa-Năsăud doar deputatul Ioan Oltean (PDL) va intra în cursa pentru noul legislativ, el candidând în acelaşi colegiu ca în urmă cu patru ani. Contracandidatul său esre interpretul de muzică populară Alexandru Pugna.

944 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE în Bistriţa: Oltean, singurul parlamentar ce candidează din nou. Contracandidatul său, un cântăreţ

Analiză - Alegeri parlamentare în Bistriţa: Oltean, singurul parlamentar ce candidează din nou; contracandidatul său-un cântăreţ (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

În judeţul Bistriţa-Năsăud, USL a finalizat listele de candidaţi, în timp ce ARD mai are de stabilit candidatul pentru Colegiul 1.

Astfel, din partea ARD candidează pentru Camera Deputaţilor deputatul Ioan Oltean, Vasile Marc şi Monica Săsărman, candidatul pentru Colegiul 1 nefiind încă decis, şi Cristian Florian, respectiv Eugen Curteanu pentru Senat, toţi fiind membri PDL.

Din partea USL candidează pentru Camera Deputaţilor Adriana-Doina Pană (PSD), Daniel Suciu (PSD), Alexandru Pugna (PSD) şi Stelian Dolha (PNL), iar pentru Senat Dorin Dobra (PNL) şi Ioan Deneş (PNL).

Candidaţii faţă în faţă în colegii

În Colegiul 1 Camera Deputaţilor candidează din partea PSD Adriana Doina Pană, iar PDL nu şi-a desemnat încă reprezentantul, în timp ce în Colegiul 2 Camera Deputaţilor candidează Vasile Marc (PDL) împotriva lui Daniel Suciu (PSD).

În Colegiul 3 Camera Deputaţilor candidează Ioan Oltean (PDL) contra lui Alexandru Pugna (PSD), în timp ce în Colegiul 4 Camera Deputaţilor candidează Monica Săsărman (PDL) şi Stelian Dolha (PNL).

În Colegiul 1 Senat candidează Daniel Cristian Florian (PDL) şi Dorin Dobra (PNL), în timp ce în Colegiul 2 Senat candidează Eugen Curteanu (PDL) şi Ioan Deneş (PNL).

Ioan Oltean candidează în acelaşi colegiu ca în urmă cu patru ani

Dintre toţi candidaţii, Ioan Oltean este singurul preşedinte de filială, el conducând PDL Bistriţa-Năsăud.

Oltean, în vârstă de 60 de ani, e titularul postului de deputat din Colegiul 3, cel în care candidează din nou şi singurul parlamentar dintre cei şase pe care îi are judeţul care doreşte să intre din nou în legislativ.

Ioan Oltean este cel mai longeviv parlamentar din Bistriţa-Năsăud, care nu a ratat niciun legislativ din 1990 până în prezent. Între 1996 şi 1998, el a fost ministrul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului din partea PD. Între 2000 şi 2004, Ioan Oltean a fost preşedintele Comisiei de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic în Camera Deputaţilor, între 2004 şi 2007 a deţinut funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor, fiind membru în Biroul Permanent, iar din septembrie 2007 deţine funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

El este jurist de profesie. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. În anul 2010, şi-a luat doctoratul în drept la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative cu lucrarea "Probleme actuale ale sistemelor administraţiei publice", el spunând că a introdus conceptul de cyber-administraţie.

În 2007, a fost protagonistul unui scandal media întrucât a încasat de la Parlamentul Românei bani pentru plata chiriei, despre care s-a spus că este ilegală, întrucât el avea proprietăţi în Bucureşti. Ulterior, parlamentarul a spus că s-a împrumutat cu bani şi a restituit întreaga sumă primită de la Parlament.

Potrivit declaraţiei de avere, Ioan Oltean a făcut importante investiţii imobiliare de când este parlamentar. El a început să cumpere terenuri în anul 2005 în Voluntari, Afumaţi şi Tunari, dar şi la Bistriţa. Parlamentarul PDL mai are apartamente în Bucureşti şi Bistriţa, imobile pe care le-a achiziţionat începând cu 1992 până în 2005.

În cursul acestui an s-a aflat şi că Ioan Oltean este colonel în rezervă, titlu despre care a spus el însuşi că i l-a făcut "cadou" fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea.

Totodată, numele lui Ioan Oltean a fost amintit în scandalul de corupţie în care au fost reţinuţi şi apoi cercetaţi în libertate fostul secretar de stat Ioan Andreica de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Liviu Rusu, însă nicio acuzaţie nu a fost dovedită.

După ce în timpul guvernării PSD din 2000-2004 organizaţia pe care o conducea Ioan Oltean a pierdut majoritatea primarilor care, în frunte cu fostul preşedinte al CJ Gheorghe Marinescu, a trecut la PSD, Ioan Oltean a iniţiat şi legea care combate migraţia politică a aleşilor locali.

Actul legislativ a pus punct trecerii primarilor şi consilierilor locali de la un partid la altul, sancţiunea fiind pierderea mandatului.

În 2009, după ce PDL a decis să intre la guvernare cu PSD, Ioan Oltean a făcut o afirmaţie care a rămas de notorietate. El a asemănat PSD cu "o broască râioasă", iar după ce PDL şi PSD s-au separat, a spus că a venit vremea să dea afară din gât "broasca".

"Fie tot partidul înghite broscoiul, fie tot partidul dă broscoiul afară. (...) Lucrurile se vor lămuri într-un fel sau altul. Dacă partidul va decide să înghită broscoiul, să-l înghită, eu voi sta cu el pe masă", a declarat Ioan Oltean.

O altă afirmaţie care îi aparţine liderului PDL Bistriţa-Năsăud şi care a fost catalogată la vremea aceea o mare gafă a fost replica despre discursul Regelui Mihai, după ce a fost întrebat cum i se pare ideea ca Regele Mihai să se adreseze Camerelor reunite:"Dacă mâine vine Regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?", a spus Ioan Oltean înaintea acelui moment. Ulterior, el şi-a cerut scuze.

Ioan Oltean a fost cel care i-a promovat pe preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, pe Crinuţa Dumitrean, fostă preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pe Ioan Botiş - fost ministru al Muncii, dar şi pe Ioan Andreica şi Eugen Curteanu, foşti secretari de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În afară de Eugen Curteanu, toţi au fost controversaţi.

Tot Ioan Oltean a fost cel care l-a atacat dur pe fostul şef al DNA Daniel Morar, în momentul în care acesta era procuror la Cluj, după ce Morar l-a arestat, în 1999, pe Liviu Ciupe, fost vicepreşedinte al PD Bistriţa-Năsăud şi, la vremea aceea, şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, sub acuzaţia că a delapidat suma de 15.600 de lei, contravaloarea unei cantităţi de asfalt folosite la amenajarea unei parcări auto din municipiul Bistriţa.

Odată cu fostul director a fost arestat şi Alexandru Slavita, care, la vremea aceea îndeplinea funcţia de şef al Secţiei de Drumuri Naţionale Bistriţa. După patru luni de închisoare, cei doi au fost găsiţi nevinovaţi şi au fost puşi în libertate. Liviu Ciupe a dat ulterior în judecată statul român şi a cerut despăgubiri materiale şi morale de aproape 250.000 de lei, câştigând un proces la CEDO.

Ioan Oltean spune că îl recomandă pentru un nou mandat toată activitatea sa de parlamentar din ultimii 20 de ani. Întrebat dacă îşi propune şi la aceste alegeri să "închidă" colegiul, respectiv să obţină peste 50 la sută din voturi, el a răspuns: "Eu nu plec atât de optimist la drum. Plec la drum cu gândul să câştig, acesta este adevărul, dar nu îmi fac socotelile înainte de a sări şanţul. Nu m-aţi auzit niciodată în cei 22 de ani de politică spunând că eu sigur câştig sau că partidul ia toate colegiile cu 50 la sută plus unu. Nu am făcut niciodată greşelile acestea şi nu am să le fac niciodată. Sunt un om echilibrat, cunosc exact realităţile acestui judeţ şi pornesc de la premisa că e posibil orice în viaţa politică, orice. Se spune că în politică şi în dragoste să nu spui niciodată. De aceea, nu fac asemenea mărturisiri şi pronosticuri", a spus el.

Întrebat ce va face dacă nu va câştiga un nou mandat de parlamentar, Ioan Oltean a spus: "Haideţi să nu punem răul înainte, să mergem cu gândul că lucrurile vor avea o finalitate pozitivă în raport cu eforturile pe care le facem fiecare şi cu ceea ce reprezentăm fiecare în viaţa politică a judeţului".

Cine cântă împotriva lui Ioan Oltean

Împotriva lui Ioan Oltean, USL îl trimite pe interpretul de muzică populară Alexandru Pugna (PSD), în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Alexandru Pugna s-a născut în satul Căianul Mic din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat însă în Colegiul 2 Camera Deputaţilor, nu în cel în care candidează.

Pugna a debutat în muzica populară cu Ansamblul folcloric "Cununa de pe Someş" al Casei Municipale de Cultură din Bistriţa. În ultimii ani, a fost angajat al Ansamblului folcloric profesionist "Dor românesc" al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Este şi preşedintele Asociaţiei "Pană de păun" sub auspiciile căreia organizează anual un festival. Alexandru Pugna a mai realizat şi câteva filme folclorice.

Pugna a mai fost consilier judeţean şi în mandatul 2008-2012, el făcând parte din Comisia de cultură. El a fost anunţat drept viitor vicepreşedinte al CJ încă din timpul campaniei electorale, când fotografia sa a apărut pe afişe alături de cea a lui Emil Radu Moldovan, ales preşedinte al CJ.

Susţinută de judeţ, boicotată de municipiu

Adriana Doina Pană, care candidează în Colegiul 1 Camera Deputaţilor, unde PDL nu a decis deocamdată candidatul, este cel mai sonor nume din lista de candidaţi a USL. Ea a fost timp de opt luni secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Este preşedintele organizaţiei de femei a PSD Bistriţa-Năsăud. De profesie inginer, Doina Pană a lucrat iniţial la Fabrica de Hârtie din Prundu Bârgăului, iar apoi a ajuns să predea la actualul Colegiu Tehnic InfoEl. În 2004, a devenit consilier judeţean şi în 2008 a câştigat un al doilea mandat pe care l-a întrerupt temporar, în perioada în care a fost numită secretar de stat în MECTS.

Ea nu este la prima candidatură la alegerile parlamentare, în 2008 fiind reprezentanta PSD pentru funcţia de senator în Colegiul 1 pe care însă nu a reuşit să o câştige.

Ulterior, Pană a fost desemnată secretar de stat în Ministerul Educaţiei, unde a stat timp de opt luni în funcţie, după care s-a întors în Bistriţa, făcând parte din grupul profesorilor care a părăsit Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) pentru a înfiinţa, în Bistriţa-Năsăud, o filială a FSI "Spiru Haret", ea fiind numită, la început, preşedinte.

Acest lucru l-a înfuriat pe actualul ministru pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, aflat la vremea aceea în conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

În luna noiembrie a anului 2010, Pop scria pe blogul său personal postarea cu titlu: "Fostul secretar de stat Adriana Doina Pană, lider judeţean al FSI «Spiru Haret»?". "Vedem cum se doreşte o leagare a mişcării sindicale de clasa politică prin intermediul unor pseudofederaţii. (… ) Însă de la funcţia de secretar de stat în MECTS la conducerea unui sindicat nu credeam că se va ajunge. Sper să nu mai aud un lider de la «Spiru Haret» să spună că este politizată conducerea şcolii atâta vreme cât ei politizeză mişcarea sindicală.(…) Personal, nu am nicio problemă cu persoana Doina Pană (..) dar gestul funcţiilor politico-sindicale nu fac decât sa decredibilizeze mişcarea sindicală", scria Pop.

După ce USL a venit anul acesta la guvernare, Adriana Doina Pană a fost numită pentru o scurtă perioadă de timp inspector şcolar general.

Candidatura ei la alegerile parlamentare nu este agreată de organizaţia municipală a PSD care a contestat decizia Comitetului Executiv Judeţean al PSD la Bucureşti, preferatul celor de la municipiu fiind Constantin Rus, consilier municipal PSD.

Candidat "traseist", dar doctor în unde

Pentru Colegiul 2 Camera Deputaţilor, PDL a decis să îl susţină pe un fost social-democrat, Vasile Marc, despre care presa scria că a obţinut doctoratul în condiţii suspecte. Profesorul de matematică Vasile Marc, titular la Şcoala Generală "Liviu Rebreanu" din Beclean, provine din fostul PDSR, fiind, la un moment dat, în perioada 2000-2004, vicepreşedinte al PSD la nivel judeţean şi inspector general-adjunct.

La alegerile locale din 2008, Marc a intrat în Consiliul Judeţean pe listele PSD, dar şi-a trădat partidul şi a votat alături de PDL care conducea, prin preşedintele Liviu Rusu, Consiliul Judeţean. Mult timp, grupul consilierilor PSD a făcut eforturi să impună în locul său un supleant de pe listele PSD, dar nu a reuşit să treacă proiectul de hotărâre prin Consiliul Judeţean întrucât nu a avut majoritate. Vasile Marc a refuzat la rândul lui să demisioneze din funcţie. Pentru că a susţinut PDL cu votul său, iar fostul preşedinte al CJ Liviu Rusu a putut conduce liniştit timp de patru ani, PDL l-a numit inspector şcolar general pe Vasile Marc şi l-a trecut pe un loc eligibil pe listele sale astfel încât el este din nou consilier judeţean, de data aceasta PDL. Odată cu intrarea la guvernare a USL, Vasile Marc a renunţat din proprie iniţiativă la funcţia de inspector şcolar general, cedând postul PSD.

În anul 2009, Vasile Marc şi-a dat doctoratul la o facultate de inginerie a Universităţii din Oradea. Marc a făcut cercetări referitoare la izolaţiile în câmp de microunde şi l-a avut drept coordonator al lucrării pe prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar, al cărui nume a stat în atenţia DNA încă din 2007, când a fost declanşată urmărirea penală împotriva lui în scandalul diplomelor false.

Vasile Marc a preferat să îl aleagă pe Teodor Maghiar drept conducător de doctorat, ca să studieze diverse unde, inclusiv pe cele ale cuptorului cu microunde, potrivit rezumatului lucrării sale de doctorat, publicată pe pagina de internet a Universităţii Oradea.

În 2008, la alegerile parlamentare, Vasile Marc a candidat în acelaşi Colegiu 2 Camera Deputaţilor, dar s-a clasat al doilea.

Candidat afacerist cu statul

Candidatul PDL pentru Colegiul 1 Senat este Daniel Cristian Florian, care a fost prefect în timpul guvernării PDL în perioada 2009-2012. Florian a fost mai întâi consilier judeţean PDL când a fost şi protagonistul unui scandal.

În 2008, liderul PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, declara că deţine informaţii potrivit cărora firma lui Cristian Florian, la vremea aceea consilier judeţean PDL, a contractat execuţia şcolii din comuna Matei nu putea justifica cheltuirea a 500.000 de lei. Primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), a încredinţat lucrarea la şcoală unei firme care a intrat în faliment şi care, la rândul ei, a predat lucrările firmei SC Fasc SRL din Bistriţa care îi aparţine lui Cristian Florian.

La rândul lui, liderul judeţean al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat tot atunci că ştie despre problemele de la Matei.

"Ştiu că Florian are ceva probleme acolo, dar nu am avut timp să le clarific. Cert este că, dacă aş sta să număr câtă tencuială au pus primarii PSD pe o clădire, cu siguranţă că aş găsi şi eu nereguli cu carul. Dar am alte treburi şi am încredere că cei îndreptăţiţi să verifice cheltuirea banului public îşi fac datoria", a spus atunci Oltean.

Deşi PSD a făcut sesizare la Poliţie, iar primarul din Matei a fost condamnat de o instanţă pentru abuz în serviciu, ancheta nu s-a răsfrânt şi asupra lui Cristian Florian. În 2009, el a fost numit prefect şi s-a suspendat din PDL.

Posesorul unei maşini BMW, Florian s-a remarcat prin strădania sa de a creşte limita de viteză pe DN 17 în localităţi de la 50 până chiar la 70 de kilometri la oră care i-a şi reuşit, de altfel.

Totodată, Florian a dispus blocarea accesului maşinilor în faţa Palatului Administrativ cu un stâlp telescopic. La un moment dat, însă stâlpul s-a ridicat exact în momentul în care el trecea cu BMW-ul, maşinii fiindu-i distrusă baia de ulei.

Înainte de alegerile locale din acest an, numele lui Cristian Florian a fost vehiculat ca posibil candidat al PDL la Primăria Bistriţa sau la şefia Consiliului Judeţean în locul lui Liviu Rusu, cercetat de DNA. Potrivit unor surse politice, în sondajele făcute de PDL, Cristian Florian a fost cotat cu sub doi la sută şanse să câştige Primăria Bistriţa, astfel încât la alegerile locale el nu a candidat pentru nicio demnitate. A lucrat însă alături de colegii lui.

Iniţial, PDL l-a semnat să candideze pentru funcţia de deputat în Colegiul 4, dar ulterior i-a cerut să intre în cursa pentru funcţia de senator de Bistriţa. Surse politice au declarat că, în şedinţele în care au fost desemnaţi candidaţii, Florian ar fi spus că acceptă "orice".

Secundul lui Udrea vrea să fie senator

Pentru Colegiul 2 Senat, PDL îl susţine pe fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Eugen Curteanu, secund al Elenei Udrea, dar care nu s-a remarcat în niciun fel cât timp a fost la Bucureşti.

Eugen Curteanu, în vârstă de 37 de ani, este acum consilier judeţean PDL, după ce în mandatul trecut a fost consilier municipal PDL în Consiliul Local Bistriţa şi membru al Comisiei juridice şi de administraţie publică.

În partid el îndeplineşte funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei judeţene a PDL.

De profesie jurist, Eugen Curteanu a fost susţinut, în timpul guvernării PDL, să ocupe una din cele două funcţii de subprefect al judeţului, dar iniţial nu a putut fi numit fiindcă nu intrase în Corpul funcţionarilor publici, iar apoi funcţia s-a desfiinţat. Apoi, el a îndeplinit o perioadă funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului după demisia predecesorului său, Ioan Andreica. El este cunoscut ca un apropiat al lui Ioan Oltean.

Ceilalţi candidaţi ai PDL şi USL care se bat pentru un mandat de parlamentar

Candidatul din Colegiul 2 Camera Deputaţilor, Daniel Suciu (PSD), este consilier judeţean şi purtător de cuvânt al filialei judeţene a PSD. Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Daniel Suciu a profesat mai întâi ca jurnalist la un cotidian local, după care s-a înscris în PSD, fiind o bună perioadă de timp şef de cabinet al fostului deputat Emil Radu Moldovan care este în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Suciu este la al doilea mandat de consilier judeţean după ce, în perioada 2008-2012, a fost principala voce care s-a ridicat împotriva preşedintelui CJ din acea perioadă, Liviu Rusu (PDL), pe care l-a criticat vehement, intrând adesea în conflict cu acesta.

Suciu este preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD Bistriţa-Năsăud şi candidează în Colegiul 2 unde deputat a fost ales, în 2008, mentorul său, Emil Radu Moldovan, acesta fiind, de altfel, colegiul în care PSD are cei mai mulţi primari.

Daniel Suciu este căsătorit şi are doi gemeni.

Candidatul din Colegiul 4 Camera Deputaţilor este Stelian Dolha (PNL), actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, la primul mandat de consilier judeţean. Dolha este preşedinte al organizaţiei PNL Beclean. În vârstă de 42 de ani, Dolha a absolvit în 2001 Universitatea "Avram Iancu" din Cluj-Napoca. Este activ în politică abia după ce Crin Antonescu a venit la cârma PNL.

Candidatul pentru funcţia de senator în Colegiul 1 este Dorin Dobra, licenţiat în filosofie-jurnalistică şi în studii europene. Dobra este doctor în europenistică al UBB Cluj-Napoca şi lector asociat al Facultăţii de Studii Europene şi cercetător post doctorand. Şi-a început cariera politică în 1996 în PNŢCD, iar în 1999 a părăsit acest partid. În 2000, făcea parte din UFD, iar din 2001 e membru PNL. Din 2010, deţine funcţia de vicepreşedinte al filialei teritoriale PNL. Nu a îndeplinit funcţii de ales local, nici ale funcţii în administraţie. La alegerile locale a fost purtător de cuvânt al USL Bistriţa-Năsăud. E pasionat de Formula 1.

Candidatul în Colegiul 2 Senat Ioan Deneş (PNL) este consilier judeţean, dar şi fratele primarului PSD al oraşului Beclean, Nicolae Moldovan. E inginer mecanic, absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi e director la SC Termotec SRL Cluj.

Candidatul PDL în Colegiul 4 Camera Deputaţilor, Monica Săsărman, este avocat de profesie, la al doilea mandat de consilier judeţean PDL. Ea este cea care, în timpul campaniilor electorale, depune în numele PDL sesizări la Biroul Electoral Judeţean şi supraveghează alegerile din punct de vedere juridic. Tot ea este cea care reprezintă primăriile PDL în diverse procese. Este la prima sa candidatură pentru alegerile parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici