Alegerile locale: Care sunt opţiunile organizaţiilor judeţene ale PDL cu privire la alianţele la nivel naţional

Preşedinţii organizaţiilor judeţene ai Partidului Democrat Liberal au opinii diferite cu privire la declaraţia preşedintelui PDL, Emil Boc, conform căruia partidul nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă pentru alegerile locale.

1344 afișări
Imaginea articolului Alegerile locale: Care sunt opţiunile organizaţiilor judeţene ale PDL cu privire la alianţele la nivel naţional

Alegerile locale: Care sunt opţiunile organizaţiilor judeţene ale PDL cu privire la alianţele la nivel naţional (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

PDL Arad vrea alianţă cu ţărăniştii şi ecologiştii

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat luni, că pe plan local intenţionează să formeze o alianţă cu două partide de dreapta din Arad, pentru alegerile locale.

"Avem în vedere o alianţă cu partidele de dreapta din Arad. Este vorba de PNŢCD şi Partidul Ecologist. Cred că ar putea exista o colaborare bună cu cele două formaţiuni", a declarat Seculici.

El a afirmat că încă nu a început discuţiile cu reprezentanţii celor două partide.

PDL Bihor: Nu e cazul să încheiem vreo alianţă pentru locale

"Eu cred că la noi (în judeţul Bihor - n.r.) nu este cazul să facem nicio Mişcare Populară sau de alt fel cu vreun partid parlamentar sau neparlamentar. Cred că s-ar putea face anumite înţelegeri electorale doar în unele comune, dacă va exista interes în acest sens pe plan local", a spus preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi.

Întrebat care este motivul pentru care în Bihor "nu este cazul" să se realizeze o alianţă între PDL şi alte formaţiuni sau organizaţii pentru alegerile locale, Seremi a răspuns că asemenea înţelegeri pot fi făcute în judeţele unde partidul nu are suficiente şanse de câştig.

"Eu sunt convins că în multe alte judeţe nu este cazul să se facă o Mişcare Populară. Doar acolo unde colegii noştri nu au candidaţi sau nu au puterea în tot judeţul", a spus Seremi.

Seremi a afirmat că în Bihor candidaţii la cele mai importante poziţii din administraţia locală vor fi desemnaţi săptămâna viitoare, pe baza unor sondaje.

"Săptămâna viitoare vom decide candidaţii. La Consiliul Judeţean, sigur, avem deja un candidat (preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, exclus din PNL după ce a declarat că se va înscrie în PDL pentru a candida la încă un mandat - n.r.), dar vom face un sondaj şi pentru judeţ, să vedem cum stăm. La Primăria Oradea vom stabili candidatul săptămâna viitoare, când vom anunţa şi candidaţii la posturile de consilieri judeţeni", a spus Seremi.

PDL Cluj: Vom decide până la sfârşitul săptămânii dacă şi cu cine facem alianţă pentru locale

Daniel Buda a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că o decizie privind alegerile locale din luna iunie va fi luată într-o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Cluj.

"E prematur să spun acum ce vom face la alegerile locale, câtă vreme decizia Colegiului Director al PDL a fost luată duminică. Până la sfârşitul acestei săptămâni vom analiza în interiorul filialei, în cadrul unei şedinţe a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al PDL Cluj, şi vom decide dacă vom face alianţe la alegerile locale din iunie şi cu ce partide", a spus Buda.

Întrebat dacă, personal, optează pentru o alianţă sau preferă ca PDL Cluj să meargă singur în alegerile locale, Daniel Buda a răspuns că o decizie în acest sens aparţine conducerii filialei judeţene.

PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă pentru locale, dar organizaţiile judeţene pot decide să încheie alianţe pe plan local, sub denumirea "Mişcarea Populară", cu sigla inima, a declarat, duminică, după şedinţa Colegiului Director, preşedintele PDL, Emil Boc.

Emil Boc a precizat că decizia Colegiului Director este ca PDL să nu încheie la nivel naţional niciun fel de alianţe pentru alegerile locale, dar va lăsa la latitudinea organizaţiilor judeţene ale partidului să decidă dacă vor încheia, pentru maximizarea rezulatelor, alianţe judeţene cu alte formaţiuni politice.

El a spus că dacă organizaţiile judeţene vor decide să încheie alianţe pe plan local, acestea se vor face sub denumirea "Mişcare Populară", cu sigla inima.

PDL Iaşi vrea să facă alianţă sub titulatura "Mişcarea Populară pentru Iaşi"

Preşedintele PDL Iaşi, Dumitru Oprea a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că decizia trebuie luată cât mai repede, el optând pentru varianta prezentării în alegeri sub sigla Mişcării Populare.

"Vom discuta în conducerea organizaţiei cum vom merge exact, nu pot influenţa eu decizia. Totuşi, aş înclina pentru Mişcarea Populară”, a spus Dumitru Oprea.

Senatorul PDL de Iaşi Mihaela Popa, vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, a afirmat că formula cea mai bună pentru filiala ieşeană a democrat-liberalilor este participarea în alegeri într-o alianţă cu alte formaţiuni politice.

"Sunt în favoarea alianţei. Aceasta se va numi Mişcarea Populară pentru Iaşi. Vom vedea cine ar putea veni alături de noi, mă gândesc în primul rând la PNŢCD şi la ecologişti”, a precizat Mihaela Popa.

Şi liderul filialei municipale a PDL Iaşi, deputatul Marius Spînu, susţine varianta Mişcării Populare. El a mai spus că Mişcarea Populară şi UNPR ar putea prezenta candidaţi comuni la primăria Iaşi şi la şefia Consiliului Judeţean.

"Se va negocia, anticipez că vor fi discuţii grele pe tema asta", a afirmat deputatul Marius Spînu.

PDL Prahova ia în considerare încheierea de alianţe pentru alegerile locale

Preşedintele PDL Prahova, Roberta Anastase, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că filiala pe care o conduce ia în considerare încheierea de alianţe în vederea alegerilor locale, fără a preciza care sunt partidele cu care PDL ar fi dispus să încheie alianţe în Prahova.

Roberta Anastase a spus că PDL Prahova intenţionează să încheie alianţe la nivel local având în vedere experienţa alegerilor locale din 2008, când fiecare dintre partidele de dreapta a avut propriul candidat la şefia Consiliului Judeţean, lucru care l-a ajutat pe candidatul PSD să câştige această funcţie.

"Luăm în considerare încheierea de alianţe la nivel local, cu atât mai mult cu cât experienţa ne-a arătat că în momentul în care dreapta a fost spartă a ieşit preşedinte de Consiliu Judeţean un personaj cu 30% din voturi care a blocat dezvoltarea judeţului pentru câţiva ani", a declarat Roberta Anastase.

PDL Sibiu va decide strategia de alegeri în Biroul Permanent Judeţean

Preşedintele PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, a declarat, luni, că este posibilă încheierea unei alianţe la nivel local pentru alegerile din iunie, decizia urmând să fie luată în Biroul Permanent Judeţean (BPJ).

"E posibilă încheierea unei alianţe, trebuie să decidem în Biroul Permanent Judeţean", a afirmat Ion Ariton.

El nu a nominalizat nicio formaţiune politică cu care PDL Sibiu ar putea încheia o alianţă locală, această decizie urmând a fi luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Judeţean.

"Trebuie să ne întrunim şi vom stabili atunci. Deocamdată este această libertate pe care o avem, dată la nivel naţional", a spus preşedintele PDL Sibiu.

Potrivit acestuia, Biroul Permanent Judeţean al PDL Sibiu se va întruni joi sau vineri.

PDL Suceava discută în această săptămână dacă face alianţe

Onofrei a declarat corespondentului MEDIAFAX că PDL, în judeţul Suceava, este o organizaţie formată în urma unor fuziuni succesive.

El a arătat că în urmă cu zece ani a fost o fuziune între PNL şi PNŢCD, după care această structură a înfiinţat PLD, iar apoi PLD a fuzionat cu PD, rezultând PDL.

"Structura organizaţiei PDL este formată din fuziuni succesive în ultimii zece ani", a spus Onofrei, care a fost preşedinte al PNŢCD Suceava, iar ulterior preşedinte al PNL Suceava, acum fiind prim-vicepreşedinte al organizaţiei PDL.

El a spus că posibilitatea înfiinţării Mişcării Populare la Suceava va fi discutată în Biroul Permanent Judeţean al organizaţiei PDL şi se va analiza varianta optimă.

"Oportunitatea vine şi din perspectiva alegerilor parlamentare. Nu sunt probleme pentru alegerile locale, ci cum ne organizăm pentru parlamentare. Mişcarea Populară poate fi un motiv pentru o prezenţă mai mare la vot", a spus Onofrei.

Secretarul general al PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat, luni, că în cursul acestei săptămâni se va decide dacă se va face Mişcarea Populară în acest judeţ, iar discuţiile vor fi purtate cu reprezentanţii PNŢCD, UNPR şi ai Partidului Verzilor.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, preşedinte al organizaţiei municipale PDL Suceava, a declarat că în funcţie de decizia BPJ al PDL Suceava se va lua în calcul înfiinţarea unei organizaţii municipale a Mişcării Populare.

PDL Timiş: Mai e timp pentru a decide

"Mai este timp, vom decide, mai e atâta vreme până la alegeri. Acum există mai multe posibilităţi. Trebuie să stăm de vorbă cu eventualii parteneri, să vedem dacă este oportun să mergem cu această Mişcare Populară, la alegerile locale. Deocamdată nu avem această opţiune, dar nu înseamnă că nu se poate realiza", a spus preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc.

PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă pentru locale, dar organizaţiile judeţene pot decide să încheie alianţe pe plan local, sub denumirea "Mişcarea Populară", cu sigla inima, a declarat, duminică, după şedinţa Colegiului Director, preşedintele PDL, Emil Boc.

Emil Boc a precizat că decizia Colegiului Director este ca PDL să nu încheie la nivel naţional niciun fel de alianţe pentru alegerile locale, dar va lăsa la latitudinea organizaţiilor judeţene ale partidului să decidă dacă vor încheia, pentru maximizarea rezulatelor, alianţe judeţene cu alte formaţiuni politice.

El a spus că dacă organizaţiile judeţene vor decide să încheie alianţe pe plan local, acestea se vor face sub denumirea "Mişcare Populară", cu sigla inima.

Întrebat de ce s-a renunţat la Mişcarea Populară la nivel naţional, Boc a spus că alegerile sunt locale şi este firesc să se lase la latitudinea organizaţiilor să încheie alianţe la nivel local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici