Aurescu: Negocierile propriu-zise pe tema scutului antirachetă vor demara în circa o lună

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, miercuri, că negocierile propriu-zise pe tema scutului antirachetă vor începe în circa o lună, discuţiile de marţi fiind unele prealabile în care s-a menţionat inclusiv un sistem antirachetă al NATO bazat pe elementele din România.

45 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Negocierile propriu-zise pe tema scutului antirachetă vor demara în circa o lună

Aurescu: Negocierile propriu-zise pe tema scutului antirachetă vor demara în circa o lună (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a precizat, miercuri, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX referitoare la runda de consultări cu partea americană din 11 mai, că aceasta s-a desfăşurat conform celor convenite în luna februarie de cele două părţi, aceste consultări fiind prealabile negocierilor propriu-zise.

Oficialul MAE a spus că negocierile propriu-zise pe tema scutului antirachetă vor începe în perioada următoare, într-un interval de aproximativ o lună.

La consultările din 11 mai, care s-au desfăşurat pe parcursul întregii zile, partea română a participat cu o echipă interinstituţională şi interdisciplinară, formată din diplomaţi, militari, jurişti şi experţi tehnici în domenii diverse din instituţiile româneşti implicate în dosarul participării României la proiectul sistemului american de apărare antirachetă Phased Adaptive Approach.

Bogdan Aurescu a mai arătat că runda de consultări a avut ca obiectiv clarificarea unor aspecte organizatorice pentru negocierile propriu-zise ulterioare, precum şi a unor aspecte preliminare cu caracter juridic şi tehnic. În ceea ce priveşte durata negocierilor, potrivit lui Aurescu, se preconizează, aşa cum a fost anunţat deja în februarie, un interval de un an - un an şi jumătate.

Secretarul de stat a menţionat că în discuţiile de marţi părţile au făcut şi un schimb de opinii cu privire la realizarea obiectivului unui sistem NATO de apărare antirachetă, ca misiune a Alianţei, care va avea la bază sistemul american la care va participa şi România, obiectiv susţinut ferm de către ambele părţi.

Întrebat de ce realizarea acestei runde a întârziat în condiţiile în care iniţial fusese anunţat că se vor desfăşura în martie, Bogdan Aurescu a arătat că întârzierea s-a datorat unor motive obiective, experţii americani care vor negocia cu partea română fiind în mare parte implicaţi în finalizarea negocierilor ruso-americane privind Tratatul START.

O rundă de consultări tehnice româno-americane pe tema participării României la Abordarea Adaptivă în Etape a sistemului de apărare antirachetă în Europa (Phased Adaptive Approach) a avut loc la Bucureşti, la 11 mai, informează MAE.

Potrivit unui comunicat, agenda discuţiilor a inclus un amplu schimb de vederi privind aspectele tehnice şi juridice ale cooperării în domeniul apărării antirachetă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie, acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele balistice sau cu rază medie de acţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici