Băsescu: Voronin să se uite la filmele din Decembrie 1989 de la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu declară, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că România va respinge oricând acuzaţii potrivit cărora ar fi fost implicată în revoltele de după alegerile din aprilie din Republica Moldova sau că va fi implicată în treburile interne ale acestui stat.

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Voronin să se uite la filmele din Decembrie 1989 de la Bucureşti

Băsescu: Voronin să se uite la filmele din Decembrie 1989 de la Bucureşti (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Ce vă pot spune cu certitudine este că noi am mai văzut aceste întâmplări. Le-am văzut la Bucureşti în decembrie 1989, când, tot aşa, un conducător comunist nu şi-a înţeles propriul popor şi mai ales n-a înţeles tânăra generaţie şi poate domnul Voronin se uită la filmele din decembrie 1989 de la Bucureşti. O să vadă că pe stradă erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care îl votau pe Ceauşescu", a spus Băsescu.

Întrebat cum poate o Românie modernă, europeană, să păstreze legăturile de sânge şi limbă cu Republica Moldova fără să rişte să fie acuzată de revizionism sau şovinism, şeful statului a menţionat că Bucureştiul nu va cădea "în capcana timidităţii cu privire la acuzaţiile sau jocurile politice" pe care le face Chişinăul cu privire la România. El a afirmat că România are o politică de explicare către toţi aliaţii europeni şi din NATO asupra istoriei acestor locuri şi a acestui popor.

"Iar conceptul nostru este clar: un sigur popor, două ţări. Deci, din acest punct de vedere, propaganda de la Chişinău nu va păcăli pe nimeni. Mai mult decât atât: România nu va sta pasivă la acest lucru şi (...) am mărit numărul de locuri în universităţile şi liceele româneşti pentru tinerii din Moldova care doresc să studieze, vom încerca să susţinem presa de limbă română care să fie orientată către democraţie, nu vom ezita să luptăm, în interiorul Uniunii Europene, pentru a ne convinge prietenii şi aliaţii că Republica Moldova nu trebuie abandonată în pachetul de integrare cu Ucraina, ci trebuie adusă, ca obiectiv de integrare în Uniune, alături de ţările din Balcanii de Vest", a spus Băsescu, subliniind că autorităţile de la Bucureşti nu sunt intimidate de "acţiunea brutală" a Chişinăului.

În ceea ce priveşte schimburile de mărfuri, el a menţionat că Guvernul a dat dispoziţii către toate structurile să nu fie împiedicat niciun fel de export al Republicii Moldova pe piaţa românească.

"Nu vom face nimic care să însemne ostilitate faţă de Republica Moldova. Mai mult decât atât, în ceea ce ne priveşte, suntem gata pentru orice fel de asistenţă ar avea nevoie Republica Moldova, în orice fel de zonă a economiei", a adăugat el.

"Noi ne facem treaba şi de buni vecini şi de fraţi... faţă de cetăţenii din Republica Moldova, chiar dacă pentru moment nu avem comunicare cu conducerea statului moldovean", a mai spus el.

Preşedintele Băsescu a declarat că nu crede că Moscova este atât de angajată alături de Voronin pentru a fi ostilă României datorită relaţiilor România-Moldova. "Şi am toate elementele să vă spun acest lucru", a adăugat el.

"În ceea ce priveşte interesele Moscovei în Republica Moldova, în mod categoric ele există, la fel cum există şi interesele României pentru cetăţenii Republicii Moldova", a continuat el.

Potrivit lui Băsescu, România doreşte ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă şansa de a spera la prosperitate, "or acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă Republica Moldova îşi ia un drum viguros şi consecvent către integrare în Uniunea Europeană".

Traian Băsescu a ţinut să mai facă o precizare legată de faptul că ziaristul care l-a intervievat a menţionat, în întrebarea sa, existenţa regiunii Moldova din estul României, care uneori ar spori confuzia străinilor în legătură cu ce înseamnă exact identitatea moldovenească.

"(...) aţi vorbit despre confuzia cu Moldova din România şi Republica Moldova. Sigur, acest lucru poate fi valabil pentru cei care nu înţeleg că România are câteva regiuni istorice: Moldova, care, dacă discutăm de regiuni româneşti, ţine până la Nistru, până acolo ţine Moldova, regiunea, are Banatul, are Oltenia, are Bucovina, are Ardealul.. deci sunt regiuni pe care locuiesc români. Regiuni în care acelaşi popor a trăit şi va trăi multe milenii de acum înainte", a arătat el.

R.Moldova condamnă declaraţiile unor politicieni români de susţinere a unor forţe politice de la Chişinău, considerând că este vorba de ingerinţe în afacerile interne ale ţării, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe.

"Autorităţile Republicii Moldova constată cu profundă îngrijorare intensificarea amestecului în afacerile interne ale Republicii Moldova de către statul vecin România. În pofida faptului că, din cauza declaraţiilor şi acţiunilor autorităţilor româneşti, relaţiile moldo-române au fost deteriorate considerabil, Republica Moldova a încercat să utilizeze toate căile posibile pentru a preveni tensionarea în continuare a acestor relaţii", se arată într-o Declaraţie oficială a Guvernului moldovean transmisă de Ministerul moldovean al Afacerilor Externe şi Intergrării Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici