Boc: Veneam în Parlament cu alţi miniştri dacă Guvernul nu cădea

Guvernul era obligat să se prezinte Parlament cu alţi miniştri, în locul interimarilor doar dacă nu era demis prin moţiune, dar poate rămâne în forma actuală în cazul de faţă, a declarat, vineri, premierul interimar Emil Boc, argumentând că această concluzie rezultă din interpretarea Constituţiei.

17 afișări
Imaginea articolului Boc: Veneam în Parlament cu alţi miniştri dacă Guvernul nu cădea

Boc: Veneam în Parlament cu alţi miniştri dacă Guvernul nu cădea (Imagine: Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, în acest moment se face aplicabilitatea articolului 110, alin IV, din Constituţie, care spune că Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. Dacă nu ar fi intervenit demiterea Guvernului, eram obligat să merg în faţa Parlamentului şi să propun noi miniştri în locul acelora care plecaseră din Guvern şi pentru înlocuirea interimatelor. În condiţiile în care întregul Guvern a fost demis, nu mai pot să merg în Parlament şi să cer înlocuirea membrilor care instituie interimatul, pentru că întregul Guvern a fost demis, iar din acest punct de vedere situaţia ultima apărută este cea care rămâne în vigoare", a spus Boc.

El a admis că nu există o astfel de indicaţie în vreo lege sau în Constituţie la această situaţie excepţională şi particulară, dar a apreciat că această concluzie rezultă din interpretarea şi coroborarea textelor constituţionale.

Joi, premierul interimar a declarat de asemenea că, potrivit textului constituţional, în cazul demiterii unui Guvern, Executivul îşi păstrează formula existentă până la depunerea jurământului de către un nou Cabinet.

Boc a precizat că, din punct de vedere constituţional, sunt două situaţii succesive: demisia miniştrilor PSD - textul Constituţiei spunând că, în acest caz, timp de 45 de zile pot să fie desemnaţi miniştri interimari din rândul membrilor Guvernului - şi situaţia cupolă, generală, când este demis un Guvern, pentru care există articolul 110, alineat 4, care spune că mandatul Guvernului demis merge până depunerea jurământului de către noul Cabinet în faţa preşedintelui României.

El a explicat că, doar în cazul în care nu intervenea demiterea Guvernului, exista o problemă cu interimatul miniştrilor care ar fi expirat după 45 de zile, dar că, în aceste condiţii noi, cu un Guvern demis, "se conservă ceea ce este în momentul de faţă".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la TVR1, că, după expirarea mandatelor miniştrilor interimari, ministerele în cauză vor fi gestionate de secretarii de stat, întrucât nu pot fi numiţi în continuare miniştri din Cabinetul Boc ca interimari.

Întrebat ce se va întâmpla după expirarea mandatelor miniştrilor interimari, şeful statului a precizat că ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat.

Ministerele care au fost conduse de social-democraţi până la 1 octombrie, când toţi miniştrii PSD şi-au prezentat demisiile, au de la acel moment miniştri interimari.

Preşedintele Băsescu a semnat, la 1 octombrie, decretele de numire ca miniştri interimari pentru Emil Boc - Educaţie, Gheorghe Pogea - Muncă, Gabriel Sandu - Comunicaţii, Radu Mircea Berceanu - Agricultură, Elena Gabriela Udrea - Mediu, Cătălin Marian Predoiu - Afaceri Externe, Adriean Videanu - Sănătate, Sorina Luminiţa Plăcintă - Relaţia cu Parlamentul. Anterior, în aceeaşi zi, şeful statului a semnat decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici