Conform agenției de presă Politico, Comisia Europeană s-a arătat de acord cu măsurile aspre anunțate de noul guvern de la București, care urmăresc să reducă datoria publică și să evite o confruntare cu Bruxelles-ul.
Guvernul condus de Ilie Bolojan a anunțat că susține un plan ce include înghețarea salariilor din sectorul public, eliminarea plafonului pentru prețurile la energie și o creștere semnificativă a TVA-ului.
Scopul acestor măsuri este reducerea deficitului bugetar, estimat să ajungă la 9,3% din PIB în 2024, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
Din cauza cheltuielilor ridicate, Comisia Europeană a început anul trecut procedura de deficit excesiv împotriva României. Țara a fost astfel inclusă pe lista statelor care trebuie să reducă împrumuturile, sub amenințarea unor sancțiuni.
Aprobarea acordată marți de Consiliul Uniunii Europene a înlăturat temporar riscul pierderii sprijinului financiar european.
După o întâlnire a miniștrilor europeni de finanțe și economie, Valdis Dombrovskis, comisar european, a spus că măsurile autorităților de la București reprezintă „un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu condiția ca toate măsurile să fie rapid legiferate și puse în aplicare”.
În fața parlamentului, la începutul săptămânii, Ilie Bolojan a spus că vrea să evite ca România să ajungă în categoria „junk”, ceea ce ar transforma țara într-o destinație neatractivă pentru investiții.
În cadrul ultimei reuniuni, miniștrii Uniunii au criticat guvernarea anterioară de la București pentru lipsa unor „măsuri eficiente” în privința problemelor financiare, relatează aceeași agenție de presă.
Tot marți, Banca Națională a României a anunțat că se așteaptă ca planul fiscal să ducă la o creștere temporară a inflației, însă consideră că acesta va rezolva unele dintre cauzele care au generat problemele actuale. Banca a transmis că aceste măsuri vor reduce costurile de finanțare ale statului și vor stabiliza cursul leului.