Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil cererea DNA privind-o pe Elena Udrea. Ce spune despre declaraţia lui Tăriceanu - VIDEO

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil luni cererea DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru Elena Udrea.

768 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil cererea DNA privind-o pe Elena Udrea. Ce spune despre declaraţia lui Tăriceanu - VIDEO

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil cererea DNA privind-o pe Udrea (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Andreea Alexandru)

"(Avizul pozitiv-n.r.) a fost votat cu 14 voturi pentru, 2 împotrivă şi 3 abţineri", a declarat vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica.

Plenul Camerei Deputaţilor ar urma să decidă, prin vot secret cu bile, asupra cerererii DNA de începere a urmăririi penale a fostului ministru Elena Udrea marţi.

DNA a cerut, miercuri, aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul în care aceasta este acuzată de instigare la luare de mită, privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009.

"Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale", se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie postat pe site-ul instituţiei.

Deputatul Elena Udrea a acuzat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că prin noua cerere de urmărire penală ar încerca să scape de scandalul ''cucuveaua mov''.

Udrea despre declaraţia lui Tăriceanu: Face sens. Două luni nu moare nimeni

Elena Udrea a declarat că solicitarea lui Tăriceanu privind boicotarea de către Parlament a cererilor DNA nu trebuie privită ca o încercare de a opri Justiţia, ci ca o încercare de a o împiedica pe Laura Codruţa Kovesi să se implice în campania electorală, subliniind că „nu moare nimeni două luni”.

''Face sens (declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu-n.r.) având în vedere că la locale s-au pus sub acuzare primari care erau personaje indezirabile sistemului şi care trebuiau înlocuite şi oameni aceştia având dosar sau fiind arestaţi trebuiau să nu mai candideze sau să nu mai câştige. Unii au câştigat, chiar în arest fiind pentru că cetăţenii au apreciat mai mult ce au făcut oamenii aceia pentru comunitate, decât să fie interesaţi de acuzaţiile care li s-au adus. Deci, implicarea în campania electorală este evidentă. Faptul că numai unora li se fac dosare penale în campanie iarăşi este o dovadă că există această implicare a activităţi doamnei Kovesi în campania electorală şi a celor care sunt în spatele dânsei'', a declarat deputatul Elena Udrea, la ieşirea din Comisia juridică unde deputaţii a avizat favorabil cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul său.

Elena Udrea a afirmat că solicitarea lui Tăriceanu este ''logică''. ''Până la urmă nu moare nimeni dacă mai stai două luni să treacă campania electorală şi după aceea noul Parlament să se propunţe pe diverse aspecte sau solicitări de arestare, urmărire”, a spus Elena Udrea.

Udrea a mai spus că solicitarea lui Tăriceanu nu trebuie înţeleasă ca o încercare de a opri justiţia. "Nu. Vorbim invers, să nu se amestece doamna Kovesi în campanie două luni cât durează această campanie şi după aceea poate să formuleze inclusiv cereri (adresate-n.r.) Parlamentului”, a mai spus Elena Udrea.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a lansat duminică seara un apel către deputaţi şi senatori să refuze să se mai pronunţea asupra solicitărilor Justiţiei privind ridicarea imunităţii parlamentare, urmând că viitorul Parlament să decidă. El a mai susţinut că DNA s-ar implica prin aceste cereri în competiţia electorală.

Preşedintele CSM a sesizat, luni, Inspecţia Judiciară pentru a stabili dacă preşedintele Senatului, prin afirmaţiile sale, a adus atingere independenţei justiţiei.

Udrea: La Kovesi uşor, uşor, sub presiunea presei de comando nu ne mai interesează dacă a plagiat

Deputatul Elena Udrea a reiterat luni, după audierea din cadrul Comisiei juridice, că cea mai recentă solicitare a DNA în ceea ce o priveşte este menită să o scoată din campania electorală şi să acopere scandalul ''cucuveaua mov''.

''De obicei avizul de începere a urmăririi penale să dă pe principiul procurorii să cerceteze. Acum nu spune nimeni să nu cerceteze, dar aţi auzit din punct de vedere juridic că puteau să tot cerceteze de un an şi jumătate de când au dosarul şi puteau să mă acuze şi de acum trei săptămâni când m-au acuzat de celelalte cinci fapte, puteau să o facă la vremea aceea. Au ales să o facă acum şi pentru mine este evident de ce, pe de o parte pentru a acoperi acest scandal care acum se stinge'', a susţinut Elena Udrea.

Ea a reluat teza potrivit căreia cererea DNA este menită a acoperi scandalul legat de Laura Codruţa Kovesi.

''Uitaţi-vă la Victor Ponta, o ţară întreagă a stat cu sufletul la gură să vedem dacă a plagiat. La doamna Kovesi uşor, uşor, sub presiunea presei de comando nu ne mai interesează dacă a plagiat sau nu, dacă a intervenit la Ghiţă şi la Ponta să îşi contrafacă raportul, dacă avea adrsa de mail cucuveaua mov, nu ne mai interesează. Unul din scopuri a fost acesta, pentru a acoperi acest scandal. Pe de altă parte, este clar că intrarea mea în campanie enervează foarte tare, pentru că până la urmă faci dosare unor politicieni incomozi şi ca să îi scoţi din politică'', a argumentat deputatul, adăugând că reprezentanţii clasei politice care ''aşa cum este ea, cu toate bubele ei, totuşi intră în contact cu cetăţenii la alegeri'' riscă să ''piardă bătălia sub presiunea extraordinară care se face pe de-o parte cu dosare penale, pe de altă parte cu presa care execută ordinele sistemului''.

La rândul său, avocatul Elenei Udrea, a precizat că procurorii au făcut o solicitare prematură.

''Din tot materialul de urmărire penală rezultă foarte clar absenţa probelor care să o indice direct pe doamna Udrea şi, ceea ce din punctul nostru este absolut hilar, că deşi există două aşa zise instigări la infracţiunea de luare de mită, una dintre persoanele care ar fi fost instigată neagă orice fel de legătură cu doamna Elena Udrea. Există o serie de declaraţii depuse de martori care plasează activitatea delictuoasă descrisă de procurori în sfera altor două persoane străine de caz. Ori eu cred că procurorii înainte de a veni în Parlament trebuiau să verifice aceste versiuni de anchetă, să facă o analiză a acestor paralele versiuni de anchetă, să le epuizeze şi dacă ar fi constatat neveridicitatea lor şi implicit implicarea exclusiv a doamnei Udrea abia atunci să procedeze la o solicitare de începere a urmăririi penale'', a subliniat Alexandru Chiciu.

El a subliniat că au existat acte de urmărire penală efectuate în februarie-noiembrie 2015, ancheta a stagnat o perioadă de timp, iar ulterior s-au efectuat acte de urmărire penală într-o singură zi, 22 septembrie 2016.

''Nici un act de urmărire penală în acest interval de timp şi pe baza acestor acte de urmărire penală nu s-a solicitat începerea urmăririi penale faţă de doamna Udrea pentru instigare la luare de mită. Ulterior însă fără a se efectua oricare alt act de urmărire penală de la 22 septembrie până astăzi procurorii au simţit nevoia extinderii şi acestei solicitări către Parlament. Acestea au fost elementele care (…) ne-au îndreptăţi a solicita un aviz negativ (pentru solicitarea procurorilor-n.r.)'', a conchis avocatul Elenei Udrea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici