Consilier judeţean PNL, ales şef al CJ Hunedoara în locul lui Mircea Moloţ, cercetat pentru corupţie

Consilierul judeţean PNL Adrian Nicolae David a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, după ce Mircea Moloţ, cercetat pentru pentru fapte de corupţie, a fost demis din funcţie, pe motiv de incompatibilitate.

623 afișări
Imaginea articolului Consilier judeţean PNL, ales şef al CJ Hunedoara în locul lui Mircea Moloţ, cercetat pentru corupţie

Mircea Molot (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Liberalul Adrian Nicolae David a fost ales, miercuri, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, în urma votului secret al consilierilor judeţeni, cei de la PSD şi UNPR refuzând însă să participe la vot.

De asemenea, consilierul Vetuța Stănescu, tot de la PNL, a fost aleasă vicepreşedinte al instituţiei.

Astfel, cei doi vor face echipă cu vicepreşedintele CJ Dorin Gligor (PNL).

Adrian Nicolae David şi Vetuţa Stănescu au fost singurii candidaţi propuşi pentru funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al CJ Hunedoara.

"E un mandat de un an, în care ne pregătim să tragem concluziile ultimilor patru ani. Va fi un an destul de dificil, în care avem de încheiat proiecte de mare importanţă pentru judeţul Hunedoara”, a declarat noul preşedinte al CJ Hunedoara, Adrian David.

Adrian David are 33 de ani şi este cel mai tânăr preşedinte al CJ Hunedoara. El a fost ales consilier judeţean în anul 2012 din partea UNPR, iar în toamna anului trecut a părăsit acest partid şi s-a înscris în PNL. Este absolvent al Facultăţii de Drept din Oradea şi al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, unde urmează şi un doctorat în Finanţele Întreprinderii. Dacid este căsătorit şi are copil, iar din anul 2004 a lucrat ca asistent universitar la Universitatea din Petroşani.

Vetuţa Stănescu este prima femeie care a reuşit să ajungă vicepreşedinte al CJ Hunedoara după 1990, ea înlocuindu-l în funcţie pe fostul vicepreşedinte Tiberiu Balint, care a demisionat după ce procurorii DNA au deschis împotriva sa un dosar pentru fapte de corupţie. Vetuţa Stănescu a fost aleasă consilier judeţean în anul 2012 din partea PNL şi a îndeplinit funcţia de director economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În 28 ianuarie, prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a emis ordinul de încetare a mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara exercitat de Mircea Moloţ, după ce acesta a fost declarat incompatibil în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În februarie, Moloţ a contestat la Tribunalul Hunedoara decizia prin care prefectul constata încetarea mandatului său de preşedinte al CJ Hunedoara înainte de termen. Ulterior, procesul intentat Prefecturii Hunedoara de către Mircea Moloţ, privind anularea ordinului prin care înceta mandatul său de şef al CJ, a fost strămutat la Tribunalul Alba. În final, instanţa a respins contestaţia lui Moloţ, astfel că mandatul acestuia a încetat.

Mircea Moloţ, a câştigat, în 2012, al treilea mandat la conducerea CJ Hunedoara din partea USL.

Mircea Moloţ a fost reţinut de procurorii DNA în decembrie 2014, iar în prezent se află în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupţie. În acelaşi dosar sunt cercetaţi şi fostul vicepreşedintele al CJ Hunedoara Tiberiu Balint, ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter, şi alţi doi oameni de afaceri, Vasile Axinte şi Emanoil Milică Pup.

Potrivit DNA, Mircea Moloţ este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, luare de mită în formă continuată, folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, în forma instigării, conflict de interese şi deţinerea fără drept a unui document care conţine informaţii secrete de stat.

Moloţ este acuzat că, în perioada 2010 - 2014, a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa.

Mircea Moloţ a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Hunedoara în 11 decembrie, prin ordin al prefectului judeţului. Aceeaşi decizie a fost luată de prefectul judeţului Hunedoara şi în privinţa vicepreşedintelui CJ Tiberiu Balint şi a viceprimarului comunei Vorţa, Emanoil Milică Pup, cercetaţi în acelaşi dosar.

Pe de altă parte, instanţa supremă a respins, în 21 ianuarie, irevocabil, acţiunea prin care preşedintele suspendat al CJ Hunedoara Mircea Moloţ contesta raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care stabilise că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Astfel, rămâne definitiv raportul ANI, care stabilise că Moloţ a fost în incompatibilitate cu funcţia de preşedinte al CJ.

Mircea Moloţ a fost găsit în incompatibilitate de către ANI, întrucât, în perioada 26 septembrie 2008 - 30 ianuarie 2009, a fost, pe lângă preşedinte al CJ Hunedoara, şi preşedinte al AGA, respectiv reprezentant al CJ în adunările generale, la SC Drumuri şi Poduri Deva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici