Video Controale ANPC la centrele unde vârstnicii erau transformaţi în sclavi

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de 47.000 de lei, s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii controlaţi şi s-a propus închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia, în urma controalelor la centrele de vârstnici din Ilfov.

483 afișări

Echipe mixte de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au participat la pecheziţiile iniţiate de procurorii DIICOT, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care au vizat trei centre rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, din judeţul Ilfov.

„Cele trei unităţi au fost: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente „Casa Cora” şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi „Armonia”, din judeţul Ilfov şi, în urma extinderii controlului, ANSVSA şi ANPC au verificat şi furnizorul de catering al unora dintre aceştia, Mititei La Tomiţă SRL, cu sediul în Bucureşti”, transmite, joi, ANPC.

Potrivit ANPC, în urma abaterilor deosebit de grave de la legislaţie constatate în timpul descinderii, aduse la cunoştinţă de informările instituţiilor de control şi imaginile apărute în spaţiul public referitoare la situaţia întâlnită în teren, premierul Marcel Ciolacu a dispus constituirea, de îndată, a unor grupuri de lucru din care să facă parte principalele instituţii cu atribuţii de control, care să acţioneze la nivelul fiecărui judeţ, pentru a verifica modul în care se desfăşoară activitatea în fiecare centru de îngrijire a vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilităţi din ţară.

Totodată, prim-ministrul României a cerut informarea sa, în timp real, după fiecare acţiune de verificare desfăşurată, la nivelul întregii ţări.

Astfel, joi a avut loc o întâlnire între reprezentanţii acestor instituţii, la sediul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, sub coordonarea căruia au fost puse la punct, în detaliu, procedurile de lucru pentru derularea acţiunilor de control.

„Acestea se vor efectua cu aceeaşi operativitate şi eficienţă demonstrate deja de excelenta colaborare, în teren, a celor două instituţii, ANPC şi ANSVSA, aflate, pentru prima data într-un demers de o asemenea anvergură. Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 47.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii pentru operatorii economici controlaţi până la remedierea deficienţelor şi s-a propus închiderea definitivă a Centrului Casa Armonia”, potrivit sursei citate.

Judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti au dispus arestarea preventivă a 4 inculpaţi, arestarea la domiciliu a 11 inculpaţi, măsura controlului judiciar faţă de 6 inculpaţi, pentru o perioadă de 60 de zile şi continuarea cercetărilor cu 3 inculpaţi în stare de libertate.

Pe de altă parte, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au formulat contestaţie faţă de încheierea prin care s-a dispus măsura arestului la domiciliu, controlului judiciar şi continuării cercetărilor cu inculpaţi în stare de libertate.

Mai multe descinderi au avut loc marţi la trei cămine de bătrâni din Voluntari şi Ilfov, unde au fost găsiţi aproximativ 100 de vârstnici umiliţi, flămânzi, neîngrijiţi şi lăsaţi în mizerie. Anchetatorii spuneau că este vorba despre un grup infracţional organizat a obţinut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici