Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Europa aşteaptă de la Trump un răspuns privind angajamentele de securitate euro-altantică

Europa aşteaptă de la preşedintele ales Donald Trump răspunsuri clare în privinţa angajamentelor de securitate euro-atlantice, acordurilor referitoare la politicile climatice şi la programul nucler iranian, a spus luni, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu

728 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Europa aşteaptă de la Trump un răspuns privind angajamentele de securitate euro-altantică

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe: Europa aşteaptă de la Trump un răspuns privind angajamentele de securitate euro-altantică (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

"Până la data inaugurarii noii Administraţii de la Washington, Europa aşteaptă două răspunsuri de la preşedintele ales Donald Trump, primul şi cel mai important fiind la întrebarea «în ce măsură SUA va fi, în continuare, angajată în marile proiecte de securitate în spaţiul euro-atlantic?», pentru că alianţele şi securitatea Europei sunt argumentele de succes ale Occidentului la nivel global", a spus Diaconescu.

În acelaşi timp, susţine fostul ministru de Externe, Rusia este foarte "explicită în a cere SUA ca prin dialog bilateral să se accepte intervenţia în Ucraina, iar NATO să «întoarcă» deciziile privind prezenţa avansată la frontiera estică a Alianţei", situaţii care nu vor fi puse în operă.

"În Europa este inadmisibil ca statele să se invadeze unul pe celalalt. Faţă de această stare de fapt, la Varşovia, NATO a intervenit pentru a furniza mai multe garanţii statelor din Europa de Est, prin aplicarea consensuală a principiului securităţii colective. În acest timp, cum este natural, Moscova încearcă sa «joace» SUA împotriva Europei. Deci, poziţonarea clară a noii Administraţii este necesară, chiar dacă ar fi vorba numai de o confirmare a mesajelor transmise de preşedintele Obama în cursul ultimei sale vizite in Europa", a comentat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe.

O altă întrebare la care va trebui să răspundă fără echivoc noua Administraţie americană priveşte poziţia de principiu asupra acordurilor referitoate la politicile în domeniul climei şi la programul nuclear iranian.

"Aşa cum a menţionat preşedintele Hollande, acordurile in aceste domenii sunt «ireversibile» în fapt şi în drept. O eventuala detaşare a noii Administraţii de aceste înţelegeri, aşa cum s-a sugerat în timpul campaniei electorale, ar creea o situaţie paradoxală şi anume atât singularizarea SUA în raport cu ceilalţi membrii ai Consiliului de Securitate, dar şi în legatură cu abordările majorităţii statelor la nivel global", a mai spus pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Preşedintele ales al SUA Donald Trump va fi investit oficial în funcţie la 20 ianuarie 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici