CRONOLOGIE: De la "victoria dreptei", la Parteneriatul PSD-PDL pentru România

Discuţiile dintre formaţiunile politice după alegeri pentru formarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare s-au finalizat, duminică, prin semnarea Partneriatului PSD- PDL pentru România.

69 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: De la "victoria dreptei", la Parteneriatul PSD-PDL pentru România

CRONOLOGIE: De la "victoria dreptei", la Parteneriatul PSD-PDL pentru România (Imagine: Mediafax Foto)

Prezentăm cronologia declaraţiilor liderilor politici pe tema formării Guvernului, după alegerile din 30 noiembrie:

Dumincă, 30 noiembrie:

Două instituţii de sondare a opiniei publice anunţă rezultate similare la exit-poll-urilor efectuate la urne, reieşind că PSD a câştigat alegerile la o diferenţă de aproximativ 6 procente faţă de PDL, iar PNL şi UDMR s-au clasat, în ordine, pe locurile următoare, ca partide parlamentare.

- Liderul PSD Mircea Geoană declară, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că social-democraţii au câştigat alegerile şi trebuie să conducă noul Guvern, că nu mai există nicio scuză pentru a ignora dorinţa de schimbare a românilor precum şi mesajul acestora cum că trebuie schimbată din temelii ţara, cu o guvernare PSD.

- Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirmă că şeful statului nu va numi un premier de la PSD, iar Geoană răspunde, ulterior, întrebat de ziarişti, că "vom trăi şi vom vedea".

- Preşedintele PDL, Emil Boc declară că rezultatul alegerilor îi obligă pe democrat-liberali să facă demersurile pentru ca politicile de dreapta să se impună în noul guvern. Potrivit liderului PDL, adevăratul învingător al alegerilor este "dreapta" şi politicile de dreapta. "În această seară (30 noiembrie, n.r.), în aceste alegeri, românii s-au pronunţat pentru dreapta, cu opţiune majoritară, şi au respins politicile de stânga, ca soluţie pentru perioada de criză care ne aşteaptă", afirmă Boc.

- La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, declară că PNL este prima opţiune de dialog a formaţiunii sale, evitând însă să precizeze dacă PDL este dispus să negocieze şi cu PSD.

- Potrivit RFI, liderul ALDE, Graham Watson îşi exprimă convingerea că Tărcieanu va face parte din viitorul guvern.

- Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu apreciează că partidul său a obţinut cel mai bun rezultat la vot de după 1989, iar coordonatorul liberal de campanie amână orice declaraţie politică până pe 02 decembrie, după Ziua Naţională.

Luni, 1 decembrie:

- Premierul rus Vladimir Putin îl felicită, cu ocazia Zilei Naţionale a României, pe omologul său român în funcţie.

- Majoritatea liderilor politici participă la manifestările prilejuite de Ziua Naţională.

- Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu apreciază, într-o emisiune la Realitatea TV, că există variante plauzibile ca Tăriceanu să fie în continuare premier, una vizând o eventuală ofertă din partea şefului statului, o alta fiind rezultatul unei negocieri cu PSD.

- Emil Boc declară că opţiunea primară a democrat - liberalilor, dar nu singura, pentru formarea guvernului este PNL, şi că propunerea liberalilor de a-l menţine pe Călin Popescu Tăriceanu este "maximală".

Marţi, 2 decembrie:

- Bogdan Olteanu anunţă că poziţia formaţiunii este de asumare în continuare a guvernării în condiţiile în care liberalii vor conduce guvernul şi se va susţine şi pune în aplicare planul de relansare a creşterii economice propus de Călin Popescu Tăriceanu. Olteanu menţionează că PNL susţine în continuare varianta uui guvern cu Tăriceanu premier, arătând că dacă se va forma o altă majoritate, în jurul altui program, liberalii nu vor ezita să treacă în Opoziţie.

- Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti declară că rămânerea în opoziţie este "o variantă terapeutică pentru liberali" la finalul celor patru ani de guvernare, menţionând însă că aceştia vor cere în cadrul negocierilor continuarea programului anticriză sub conducerea lui Tăriceanu.

- Premierul declară că politicienii trebuie să găsească cât mai repede o soluţie politică pentru a da stabilitate şi un Executiv care să poată să guverneze România. "PNL nu este dispus să facă compromisuri ca să fie la putere", declară liderul PNL, precizând că liberalii pot sluji ţara şi din opoziţie. El adaugă că liberalii nu au stabilit o echipă şi un mandat de negocire cu celelalte partide menţionând că "nu există nimic de negociat" cu alte partide. Tăriceanu afirmă că PNL a avut deja discuţii şi consultări cu UDMR, cu care a decis să aibă o poziţie de parteneriat.

- În replică, liderul Marko Bela preciează că UDMR şi PNL au convenit să îşi coreleze mişcările şi să se consulte cât mai des în ceea ce priveşte eventualele majorităţi în care ar putea intra. Marko menţionează că cel mai apropiat partid de UDMR sunt liberalii.

Miercuri, 3 decembrie:

- Democrat-liberalul Radu Berceanu declară că PDL vrea să aibă premierul viitorului Executiv şi să fie partidul "numărul unu" la guvernare, iar partenerul de alianţă să fie rezonabil "în ceea ce priveşte împărţirea responsabilităţilor".

- Marko Bela precizează că UDMR a avut contacte cu PSD, PNL şi PDL şi este deschis pentru o colaborare cu toate cele trei partide, pentru formarea unei coaliţii guvernamentale. Potrivit acestuia, prezenţa PNL şi a UDMR în aceeaşi coaliţie guvernamentală ar fi preferabilă.

- Bogdan Olteanu afirmă că social-democraţii şi democraţii înclină spre apropierea dintre cele două partide încă din 1990, şi că prin această apropiere "s-ar reface vechiul FSN". Potrivit unor surse social-democrate, mai mulţi lideri ai PSD acuză PNL că a "trădat" înţelegerea pe care ar fi încheiat-o cu unii lideri social-democraţi pentru a anunţa, după închiderea urnelor, o alianţă la guvernare a celor două partide.

- Fostul lider PNL Dinu Patriciu declară că liberalii au doar două variante, fie să meargă un an, cât ţine criza economcă, la guvernare cu PSD, dar cu prim-ministru liberal, fie să se ducă în opoziţie.

- Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc declară pentru MEDIAFAX că simte ca fiind "fezabilă în acest moment" o alianţă PSD-PDL.

- Preşedintele Traian Băsescu convoacă Parlamentul pentru 15 decembrie şi cheamă partidele pentru consultări la Cotroceni în 5 decembrie.

- PDL primeşte, conform rezultatelor oficiale finale ale alegerilor, cu trei mandate mai mult în Parlament decât PSD, cu toate că social - democraţii au câştigat cu aproximativ 90.000 de voturi mai mult decât democrat – liberalii.

Joi, 4 decembrie:

- Vicepreşedintele PSD Victor Ponta declară, într-o conferinţă de presă, că nu va vota în Parlament niciun fel de guvern care va avea componentă liberală în structura sa şi că, după votul din 30 noiembrie, PSD şi PDL sunt îndreptăţite să se considere câştigătoare ale alegerilor.

- Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, declară că, în opinia sa, prioritare sunt negocierile dintre PSD, pe de o parte, şi PNL şi UDMR, pe de altă parte, care ar putea să conducă la o majoritate parlamentară "puternică", care ar asigura "sănătatea" democraţiei româneşti.

- Băsescu declară că PSD este câştigătorul moral al alegerilor, câştigând cu 90.000 de voturi mai mult decât următorii clasaţi, iar PDL este câştigător "de facto", având mai multe mandate în Parlament decât social-democraţii. Întrebat ce importanţă are acest lucru, Băsescu răspunde că este important, având în vedere că prevederile Constituţiei fac referire la numărul de mandate şi nu la numărul de voturi obţinute. Întrebat cum va împăca cele două partide în aceste condiţii, Băsescu răspunde: "Prin Constituţie". De asemenea, el apreciază că este foarte importantă doctrina partidelor, dar 2009 este un an în care "viaţa şi realitatea ne vor obliga să asigurăm o guvernare bazată pe priorităţi în primul rând".

- Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu spune că "refacerea guvernării" cu PDL ar fi din interes, iar "o căsătorie din interes nu e de dorit", în opinia lui fiind preferabil ca PNL să rămână în opoziţie şi să revină la conducerea ţării când românii îşi vor aduce aminte cu plăcere de guvernarea liberală. "PNL este pus, ca de obicei, în situaţia românilor de a alege între două rele, adică de a alege între PSD şi PDL dacă vrem să formăm Guvernul. Cred că cea mai bună opţiune ar fi să facă ei (PDL şi PSD - n.r.) Guvernul FSN şi să respectăm voinţa electoratului şi PNL să rămână în opoziţie, urmând ca atunci când românii îşi vor aduce aminte cu plăcere de guvernarea liberală să obţinem voturile lor şi să revenim la conducerea României", a spus Atanasiu.

Vineri, 5 decembrie:

- Marko Bela declară, la sosirea la Cotroceni, înaintea întâlnirii cu şeful statului, că este de dorit ca UDMR să îşi continue activitatea în Guvern şi adaugă că este posibilă colaborarea cu PNL, dar "eventual nu şi în opoziţie".

- Reprezentanţii grupului parlamentar al minorităţilor se declară, la Cotroceni, susţinători ai oricărei formule de Guvern, cu condiţia unor alocări bugetare adecvate şi a respectării drepturilor minorităţilor.

- Marko Bela declară, după discuţiile cu preşedintele, că preferinţa UDMR este să meargă spre PDL şi că şeful statului susţine existenţa în cabinet a Uniunii.

- Tăriceanu declară, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că i-a înmânat şefului statului planul de acţiune al liberalilor în domeniu economic, care nu poate fi îndeplinit decât dacă premierul Guvernului este din partea PNL.

- Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, declară, după consultările de la Cotroceni, că Tăriceanu "s-a uitat prea mult la filme SF" dacă insistă să fie în continuare premier.

- Boc declară, după consultările de la Cotroceni, că opţiunea formaţiunii este pentru a forma un guvern în jurul PDL şi anunţă că va începe negocierile cu PNL, "prima opţiune, dar nu şi singura".

- Mircea Geoană afirmă, după întâlnirea cu şeful statului, că pentru social - democraţi este important ca în viitorul guvern să dea primul-ministru.

- O nouă întâlnire Băsescu – partide este programată pentru luni, 8 decembrie, urmând să participe doar liderii formaţiunilor, împreună cu câte doi reprezentanţi.

Sâmbătă, 6 decembrie:

- Liderii PDL şi PNL se întâlnesc la sediul liberalilor. Boc declară că refacerea protocolului Alianţei D.A. poate fi o bază de pornire în negocierile cu PNL, pentru că, "ceea ce e bun trebuie luat din ceea ce a funcţionat". După întâlnirea cu liderii liberali, el menţionează că nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa atribuirii funcţiei de prim-ministru, PNL revendicând-o în continuare, iar PDL considerând că această poziţie i se cuvine "moral".

- Tăriceanu declară, după întâlnirea cu liderii PDL, că "pentru o primă discuţie lucrurile nu au mers foarte lin" şi insistă asupra dorinţei liberalilor ca postul de prim ministru al viitorului Guvern să revină PNL.

- Geoană afirmă, comentând întâlnirea PDL - PNL de sâmbătă, că discuţiile de duminică, 7 decembrie, vor fi decisive şi reiterează poziţia PSD de a forma Guvernul în jurul formaţiunii social - democrate.

- Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea declară că, în urma negocierilor cu PNL şi PDL, este evident faptul că PSD poate avea o alianţă cu PDL pentru a merge la guvernare sau o alianţă cu PNL pentru a face o opoziţie puternică.

Duminică, 7 decembrie:

- Liderii PDL şi PSD se întâlnesc la Parlament. De asemenea, are loc o întâlnire PNL - PSD.

- Tăriceanu declară, după negocierile cu PSD, că este posibilă compatibilizarea programelor celor două partide, însă cota unică de impozitare este "nediscutabilă".

- Geoană declară, după discuţiile cu PNL, că într-o eventuală guvernare cu liberalii, poziţia de prim-ministru va trebui să revină obligatoriu formaţiunii cu cele mai multe mandate parlamentare.

- La rândul său, Boc afirmă, după întâlnirea cu PSD, că democrat-liberalii şi social-democraţii au păreri diferite în privinţa formării Guvernului, fiecare dorind ca Executivul să se "coaguleze" în jurul său şi să primească, în consecinţă, poziţia de premier.

- Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea declară, după întâlnirea conducerii partidului cu liderii din teritoriu, că formaţiunea sa are două variante de lucru: intrarea în opoziţie, cu sau fără PNL, pe de o parte, şi "predarea la PDL şi la Traian Băsescu", pe de altă parte.

- Potrivit cotidianului "Gândul', Adrian Năstase, Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu negociază o alianţă PSD-PNL la guvernare, cu Mircea Geoană premier.

Luni, 8 decembrie:

- Liderii UDMR şi PDL se întâlnesc pentru negocieri.

- Boc declară, după negocierile purtate cu lideri ai UDMR, că, "din acest moment, nu este exclusă nicio variantă de guvernare", şi că "cercul se închide, încet".

- Geoană anunţă că PSD a decis, prin votul Comitetului Executiv, să înceape negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului, o condiţie fiind neparticiparea UDMR la guvernare.

- În replică, Marko Bela declară că nici UDMR nu este prea dornică să colaboreze cu PSD, în condiţiile în care formaţiunea pe care o conduce ar fi dorit constituirea unei coaliţii de dreapta PDL-PNL-UDMR, dar a subliniat că "o coaliţie majoritară" trebuie să existe. El se declară convins, tot în replică, de faptul că PDL nu se va dezice de UDMR , precizând, după şedinţa Consiliul Permanent, că membrii acestui for au dat mandat preşedintelui şi conducerii să continue dialogul cu democrat - liberalii cu scopul constituirii unei coaliţii guvernamentale şi a "unui guvern stabil şi, dacă se poate, majoritar".

- Boc anunţă, după BPN, că democrat-liberalii vor continua negocierile cu cele două formaţiuni politice care şi-au arătat disponibilitatea de merge alături de PDL pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a viitorului Guvern.

- Tăriceanu declară, la finalul BPC, că liberalii nu închid uşa pentru negocierile cu PDL, lăsând să se înţeleagă că PNL nu mai continuă negocierile cu PSD, dar menţionând că desemnarea unui premier PNL în relaţia cu PDL este majoră.

- Reprezentanţii partidelor parlamentare sunt invitaţi, pentru ora 20.00, la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu Traian Băsescu. La începutul discuţiilor, Băsescu spune că politicienii nu-şi pot permite să rămână în negocieri foarte mult timp, că prima etapă s-a depăşit şi că "ne apropiem de începerea negocierilor între partide”. Liderii partidelor nu fac declaraţii presei nici la sosirea şi nici la plecarea de la Cotroceni. Şeful statului nu face declaraţii după întâlnire, iar Preşedinţia nu remite niciun comunicat.

- Geoană declară agenţiei MEDIAFAX, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu va desemna miercuri viitorul premier şi că, până atunci, intenţia PSD este de a avea încheiat cu PDL protocolul de coaliţie.

Marţi, 9 decembrie:

- Liderul PCM, Szasz Jeno, apreciază că eventuala intrare în opoziţie a UDMR ar fi benefică pentru comunitatea maghiară, Uniunea fiind văzută de aceasta la fel ca şi FSN: "S-a născut după înlăturarea regimului totalitar, a stat la putere timp de 18 ani şi a obstrucţionat democratizarea".

- Marko Bela declară că UDMR nu doreşte "cu orice preţ" să facă parte dintr-o coaliţie guvernamentală şi că va intra într-o astfel de formulă numai dacă vor exista parteneri consecvenţi, dacă toţi cei implicaţi vor fi egali şi vor acţiona pe bază de reciprocitate. El apreciază poziţia preşedintelui Băsescu şi a PDL privind o colaborare în cadrul unei coaliţii guvernamentale între PDL şi UDMR, arătând că a avut în ultimele zile mai multe discuţii telefonice cu şeful statului, cu care s-a întâlnit şi personal. Marko afirmă că apreciază, de asemenea, concluziile discuţiilor avute cu PDL. "Am ajuns la consens în legatură cu problemele majore. Această colaborare e posibilă, cu PDL, şi datorită faptului că facem parte din aceeaşi familie europeană, Partidul Popular European", a spus Marko.

- Lideri ai PDL şi PSD au o întâlnire oficială, seara, la Senat, însă şi în cursul zilei au avut loc negocieri neoficiale.

- Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară, la începutul discuţiilor dintre delegaţiile PSD şi PDL, că cele două formaţiuni au avansat în cadrul negocierilor preliminare, el exprimându-şi speranţa ca PSD şi PDL să continue apropierea poziţiilor lor pentru a ajunge la un acord politic.

- La rândul său, liderul PDL Emil Boc spune că regretă faptul că PNL s-a autoexclus din cadrul negocierilor cu PDL, prin poziţia inflexibilă adoptată, el precizând că PDL va continua discuţiile, în acest context, atât cu PSD, cât şi cu UDMR.

- După întâlnirea delegaţiilor PDL şi PSD, Boc declară că există premisele realizării unui "compromis raţional" cu PSD, menţionând totodată că democrat-liberalii au obligaţia de a continua discuţiile şi cu UDMR. El a precizat că "există puncte de vedere relativ apropiate, comune", în ceea ce priveşte necesitatea menţinerii şi creării de noi locuri de muncă şi a menţinerii cotei unice". Boc a adăugat că vrea să fie foarte clar, "în sensul că se menţine cota unică", dar se pot găsi soluţii propuse de PSD pentru protejarea persoanelor cu venituri mici, cum ar fi deducerile. Liderul PDL a susţinut că cele două formaţiuni nu au discutat despre împărţirea ministerelor.

- Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă, la rândul său, că în discuţii a fost clar că fiecare formaţiune va prezenta propriul candidat la alegerile prezidenţiale. Geoană a spus că PSD va propune un candidat puternic la alegerile prezidenţiale din 2009, iar social-democraţii se vor bate ca acesta să câştige.

- Geoană spune că Traian Băsescu ar putea anunţa premierul miercuri seară.

- În pofida negării partajării ministerelor, apar informaţii pe surse referitoare la ministere atribuite PDL şi PSD şi la portofoliile în dispută, care ar fi Finanţele, Apărarea, Justiţia şi Transporturile.

Miercuri, 10 decembrie

- Liderii PDL se întâlnesc, în cursul dimineţii, cu reprezentanţii UDMR, ulterior fiind programată întrevederea cu PSD. Lider social-democraţi au o şedinţă informală la sediul central al partidului.

- Preşedintele UDMR, Marko Bela, declară, în urma întâlnirii cu liderii PDL, că democrat-liberalii îşi menţin poziţia ca reprezentanţii Uniunii să facă parte din viitoarea formulă guvernamentală. "Suntem de acord, în continuare, că PDL şi UDMR vor colabora în interesul noului Guvernm, iar colegii noştri din PDL îşi menţin poziţia că UDMR trebuie să fie prezent în noua coaliţie şi în viitorul Guvern", spune liderul UDMR.

- Boc afirmă, după întâlnirea cu liderii UDMR, că democrat-liberalii negociază în continuare, că nu poate preciza niciuna dintre soluţiile analizate, ci doar că PDL discută cu PSD pentru încheierea unui Parteneriat cu România, şi că negocierile continuă şi cu UDMR.

- În paralel, Miron Mitrea afirmă, la sediul central al partidului, că, în acest moment, în cadrul negocierilor PSD-PDL, se discută propunerea PSD ca premierul să aparţină doi ani social-democraţilor şi următorii doi ani PDL.

- Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, spune că el nu vede rolul UDMR în condiţiile în care se va ajunge la o guvernare PDL-PSD.

- Liderii politici au fost convocaţi la Cotroceni, înaintea declaraţiei şefului statului, anunţată pentru ora 13.00. Înaintea plecării la întâlnirea cu Traian Băsescu, liderii UDMR Marko Bela şi Laszlo Borbely s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi cu liberalul Bogdan Olteanu.

- Traian Băsescu anunţă nominalizarea lui Theodor Stolojan pentru postul de premier, precum şi faptul că mandatul acestuia va fi de patru ani, în replică la informaţiile privind posibilitatea ca PSD să conducă Guvernul doi ani, iar PDL alţi doi ani.

- Stolojan anunţă că unul dintre obiectivele principale pe care le urmăreşte este formarea Guvernului, în zece zile, astfel încât să fie investit până în 22 decembrie, arătând că este convins că acesta va trece de votul Parlamentului.

- Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară după noi negocieri între liderii social-democraţi şi cei democrat-liberali, că mandatul "explicit" dat de CEX conducerii PSD este acceptarea unei alianţe de guvernare doar alături de PDL, excluzând UDMR.

- Preşedintele UDMR, Marko Bela, afirmă că "entuziasmul" PSD de a nu dori UDMR într-o formulă guvernamentală îi jigneşte ca lideri ai partidului şi ca maghiari, arătând că "lucrurile încep să devină foarte negative" şi cu "tentă xenofobă".

- Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu afirmă, pe blogul personal, că soluţia adoptată de PSD, respectiv guvernarea cu PDL, este o încercare de reeditare a experienţei germane, diferenţa constând într-un "detaliu", un preşedinte, Traian Băsescu, "cu trăsăturile de caracter binecunoscute". De asemenea, Iliescu spune că desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de premier şi maniera în care aceasta a fost făcută reprezintă un semnal de alarmă în legătură cu intenţiile reale ale şefului statului.

- Liderul PDL, Emil Boc, anunţă, după cea de-a doua întâlnire cu PSD, că democrat-liberalii au găsit "deschidere" la UDMR şi PSD, adăugând că PDL va evalua în structurile politice aceste "deschideri".

- Premierul desemnat Theodor Stolojan afirmă, într-un comunicat transmis spre sfârşitul zilei, că în zilele următoare va continua să lucreze cu PDL, PSD şi UDMR pentru a realiza cât mai rapid programul de guvernare, menţionând că ori de câte ori se vor finaliza etape importante în discuţiile politice nu va întârzia să le anunţe.

Joi, 11 decembrie

- UDMR s-a reunit în şedinţă, la Parlament, pentru a dezbate situaţia participării la guvernare.

- Apar informaţii pe surse conform cărora preşedintele Traian Băsescu a transmis negociatorilor PDL şi PSD că Guvernul nu trebuie să aibă miniştri asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, care sunt preşedinţi de CJ sau primari sau care nu sunt profesionişti recunoscuţi, el pledând pentru UDMR la guvernare.

- Alte surse susţin că PSD şi PDL au discutat, într-o întâlnire tehnică, modalitatea de împărţire a ministerelor, pe principiul "perechilor de portofolii", partidul care optează pentru unul dintre cele două ministere din pachet nemaiavând dreptul să îl solicite şi pe celălalt şi că negocierile efective încep sâmbătă.

- Preşedintele UDMR, Marko Bela, anunţă, după şedinţa Consiliul Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale ale UDMR, că Uniunea va putea participa într-o coaliţie guvernamentală numai în calitate de partener egal şi dacă va avea "ponderea necesară în structurile guvernamentale".

- Mai mulţi europarlamentari socialişti le-au transmis colegilor de grup români din PE că ar fi utilă prezenţa minorităţii maghiare în viitorul Guvern, declară Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului PSE din PE.

- Surse liberale susţin că PNL a discutat în ultimele zile cu democrat-liberalii despre o eventuală colaborare parlamentară, dar şi despre susţinerea unui eventual guvern minoritar PDL-UDMR, care s-ar putea forma din cauza neînţelegerilor PDL-PSD.

Vineri, 12 decembrie

- Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, declară că o decizie în ceea ce priveşte UDMR va fi luată în cadrul discuţiilor PSD-PDL de după-amiază, el arătând că, dacă s-ar ajunge la o soluţie care să nu respecte mandatul iniţial al CExN ar implica reconvocarea acestui for de decizie.

- Theodor Stolojan infirmă zvonurile privind negocieri politice PDL-PNL, considerând că discuţia cu liberalii este încheiată.

- Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler declară că, potrivit opiniei grupului popularilor europeni, atât PDL cât şi UDMR ar trebui să intre la guvernare deoarece ambele formaţiuni au câştigat alegerile parlamentare şi că poziţia de exludere a UDMR este privită cu "o oarecare iritare".

- Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară, la finalul unei noi runde de negocieri cu democrat-liberalii, că aşteaptă în cursul zilei de sâmbătă un răspuns de la partenerii din PDL, cu privire la UDMR, despre care a spus că este "încă o divergenţă" în evoluţia negocierilor.

- La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc, susţine că se încearcă găsirea unei soluţii, în privinţa cooptării UDMR în guvern, astfel încât şi PSD să îşi păstreze mandatul stabilit în CExN dar şi PDL să îşi păstreze cuvântul dat celor din Uniune, conducerea partidului urmând să se reunească sâmbătă.

- Preşedintele Traian Băsescu dă asigurări că la 22 decembrie vom avea Guvern, precizând că miniştrii viitorului Cabinet vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului în zilele de sâmbătă 20 şi duminică 21 decembrie.

Sâmbătă, 13 decembrie

- Membrii Colegiului Director Naţional al PDL, preşedinţii de Consilii Judeţene şi primarii democrat-liberali se reunesc, la Clubul Diplomaţilor, într-o şedinţă informală, pentru a analiza stadiul negocierilor cu PSD şi UDMR şi pentru a stabili formula viitorului Guvern.

- Preşedintele Traian Băsescu participă timp de aproape o oră la şedinţa democrat-liberalilor. La plecare declară că le-a spus acestora care sunt problemele pe care le implică guvernarea. Ulterior, surse din cadrul întâlnirii susţin că şeful statului a avut un discurs dur, sugerând să fie lăsaţi la conducere oameni tineri, întrucât unii dintre politicieni sunt de mult în funcţii şi nu au făcut nimic.

- În cursul după-amiezei are loc o nouă întâlnire PDL-PSD, în urma căreia Emil Boc anunţă că Parteneriatul pentru România va fi între PDL şi PSD, care vor fi reprezentate în Guvern, iar UDMR va avea secretari de stat în viitorul Executiv.

- Preşedintele UDMR, Marko Bela, anunţă că nu acceptă propunerea PDL ca Uniunea să fie reprezentată în Executiv la nivel de secretari de stat, apreciind că PDL a câştigat alegerile, dar a pierdut negocierile cu PSD.

- Preşedintele PSD Mircea Geoană declară, după negocierile cu democrat-liberalii, că funcţiile pe care le va primi UDMR în cadrul guvernării reprezintă problema PDL, el precizând că PSD nu va ceda niciuna dintre funcţiile care i se cuvin în baza parităţii PSD-PDL. De asemenea, Geoană precizează că, în ceea ce îl priveşte, nu va opta către obţinerea unei funcţii în Guvern, ci către o poziţie în stat, el precizând că există o "arhitectură", referitor la persoana sa, la nivelul Parlamentului şi al CSAT.

- Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu anunţă că liberalii nu vor vota "Guvernul Băsescu-Stolojan", menţionând că pentru PNL a fi în opoziţie nu este o ruşine, ci o obligaţie democratică.

Duminică, 14 decembrie

- Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD avizează Parteneriatul pentru România, aprobând semnarea acestuia, în cursul serii, împreună cu PDL.

- Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară că formula de guvernare între PSD şi PDL reprezintă un "element diferit", dar că în politică un compromis este un lucru necesar, precizând că "a face compromisuri nu înseamnă însă a te compromite".

- Preşedintele UDMR Marko Bela declară, într-o conferinţă de presă, că propunerea PDL privind acordarea unor posturi de secretar de stat într-un Guvern PDL-PSD este inacceptabilă şi că Uniunea va fi în opoziţie în Parlament. De asemenea, el precizează că UDMR nu va vota în Parlament un Guvern din care face parte PSD.

- Colegiul Director al PDL aprobă Parteneriatul pentru România între PDL şi PSD cu două voturi "împotrivă" şi patru abţineri. De asemenea, Protocolul PSD-PDL este aprobat cu un vot "împotrivă" şi o abţinere. Parteneriatul pentru România prevede că PSD şi PDL vor elabora, în termen de 3 zile de la semnare, Programul de guvernare, cu măsurile anticriză, ce va fi adoptat în maxim 2 zile de forurile statutare ale celor două părţi şi că cele două formaţiuni vor avea candidaţi proprii la Preşedinţia României.

- Preşedintele PDL Emil Boc anunţă că a avut o discuţie telefonică cu liderul UDMR Marko Bela, căruia i-a transmis că "uşa colaborării PDL cu UDMR rămâne deschisă" şi că oferta democrat-liberală ca Uniunea să fie reprezentată în eşalonul doi al Executivului rămâne valabilă.

- Parteneriatul pentru România a fost semnat de către liderii PDL şi PSD.

(Material realizat de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici