Video DECLARAŢIA ZILEI - Traian Băsescu, iniţiator al referendumului din 2009, îi recomandă lui Iohannis să-i preia şi întrebarea lui

Traian Băsescu i-a recomandat lui Klaus Iohannis ca la referendumul pe care îl va declanşa să treacă şi întrebarea “Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?”.

5360 afișări

Fostul preşedinte a atras atenţia, într-o postare pe contul său de Facebook, că deşi românii şi-au exprimat deja opţiunea pentru un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, referendumul din 2009 nu a fost pus în aplicare de Parlament, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei.

"Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis?

"În 2009, eu am declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibă 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii Electorale. Deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcându-se grav Art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar, citez, “Suveranitatea natională aparţine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

Azi, Preşedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanşa şi întrebarea:

<Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?>.

Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituţiei, ci doar a Legii Electorale.

În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezenţa la vot a românilor şi nici nu repetă întrebarea din 2009", a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici