Premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor. Participanții au discutat despre măsurile guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar.
Conform Guvernului, partenerii sociali au analizat soluțiile cuprinse în proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare și efectul economic și social al aplicării acestora.
Consiliul Economic și Social a dat astăzi aviz negativ pentru primul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul Bolojan. Potrivit articolului 141 din Constituție, Consiliul Economic și Social are rol consultativ pentru Parlament și Guvern în domeniile stabilite prin lege.
Propunerile complete ale BNS pot fi vizualizate AICI.
Propunerile Blocului Național Sindical (BNS) privind măsurile fiscale, sub o variantă structurată:
Fără majorarea TVA sau, cel mult, o creștere de 1 punct procentual.
Aplicarea cotei reduse de TVA și pentru facturile de energie electrică și gaze pentru populație.
Trecerea HORECA, a locuințelor și a îngrășămintelor la cota standard de TVA începând cu 1 ianuarie 2026.
Creșterile salariale din sectorul public de sănătate să fie acoperite transparent din bugetul de stat.
CASS pentru șomeri și beneficiarii de venit minim garantat să fie acoperită de instituțiile plătitoare, având în vedere excedentul fondului de șomaj.
Introducerea unor controale extinse în sectoarele cu evaziune fiscală și muncă la negru.
Elaborarea procedurii prin care să poată fi sistată activitatea angajatorilor ce folosesc muncă la negru, conform Codului Muncii (procedură lipsă din 2017).
Definirea clară a muncii dependente și aplicarea unui tratament fiscal unitar, indiferent de forma venitului.
Combaterea practicii prin care se plătesc contribuții doar pentru salariul minim, restul fiind plătit prin alte forme (ex: drepturi de autor).
Reducerea fiscalității pe muncă și reechilibrarea sarcinii fiscale între angajat și angajator.
Înființarea unui grup de lucru pentru analiza fiscalității muncii și a efectelor unor măsuri din trecut (ex: capcana salariilor mici generate de deductibilitatea de 300 lei pentru salariul minim).
Reglementarea muncii pe platforme digitale și fiscalizarea corectă a acesteia.
Revizuirea sistemului de redevențe pentru exploatarea resurselor naturale concesionate, cu focus pe cei care întârzie exploatarea.
Limitarea veniturilor exagerate fără criterii de performanță (manageri de regii autonome, CA-uri, Curtea Constituțională, pensii speciale).
Impozitarea multinaționalelor pe profit cu cote similare celor din UE și interzicerea externalizării profiturilor către firme-mamă.
Verificarea firmelor care nu depun bilanțuri (în prezent, doar 1,6 milioane din 2 milioane de firme au bilanțuri depuse).
Reducerea indemnizațiilor uriașe din Consiliile de Administrație (ex.: EXIM BANK).
Extinderea măsurilor și asupra altor categorii (parlamentari, judecători, magistrați, armată, poliție etc.).
Modificarea legislației pentru a interzice subcontractarea activităților de bază din contractele publice, astfel încât lucrările să nu mai fie câștigate de firme care le cedează apoi altor entități ce folosesc muncă la negru.
Menținerea majorărilor salariale și a stimulentelor pentru personalul din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), implicat în gestionarea fondurilor europene.
Blocul Național Sindical participă la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, desfășurat de la ora 12:00 la Palatul Victoria.
„Discuțiile vizează în principal măsurile de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan, față de care BNS a formulat critici și propuneri alternative, având în vedere impactul social și economic”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook.
Din delegația BNS fac parte Ștefan Teoroc (președinte Federația Publisind, sector bugetar), Florica Vasilescu (vicepreședinte BNS, președinte Federația IndustriALL, sector privat) și Radu Soviani (analist economic, specialist BNS în macroeconomie). BNS susține că apără interesele lucrătorilor și caută un echilibru între sustenabilitatea bugetară și protecția socială, urmând să revină cu concluziile discuțiilor.
Potrivit Guvernului, vineri de la ora 15.00 este programată o ședință a Executivului.
Pe lângă proiectele de pe ordinea de zi, membrii Guvernului vor analiza și proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Anterior, de la ora 12.00, premierul Ilie Bolojan va coordona reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.