Prima pagină » Politic » Ioan Aurel Pop, mesaj înainte de turul 2 al prezidențialelor: „Să păstreze linia europeană, asta ar trebui să facă viitorul președinte”

Ioan Aurel Pop, mesaj înainte de turul 2 al prezidențialelor: „Să păstreze linia europeană, asta ar trebui să facă viitorul președinte”

Viitorul președinte al României va trebui să asigure continuarea parcursului democratic al țării, să redea încrederea cetățenilor în stat și să susțină meritocrația, consideră președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop. „O națiune poate fi distrusă nu numai cu tunuri și cu tancuri, ci și printr-o educație prost făcută”, a adăugat profesorul universitar într-un interviu oferit joi postului de radio Europa Liberă.
Ioan Aurel Pop, mesaj înainte de turul 2 al prezidențialelor: „Să păstreze linia europeană, asta ar trebui să facă viitorul președinte”
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax Foto
Maria Miron
16 mai 2025, 19:35, Politic

Întrebat cum definește cuvântul „încredere” în politică și politicieni, Ioan Aurel Pop a explicat că încrederea în politică și în lideri se bazează pe educație și pe transmiterea valorilor și virtuților către tineri: „Cred că o societate care reușește să transmită prin educație celor pe care îi formează virtuți și valori poate să fie sigură că în inimile și în mințile lor va fi și de încredere. Fără încredere în elita care conduce nu există nici speranță.”

Educația, un domeniu vulnerabil în România

Potrivit Europa Liberă, istoricul a identificat educația drept unul dintre cele mai vulnerabile domenii în România prezentă: „Există marea primejdie să facem de acum încolo medici proști care să nu ne poată vindeca, profesori nepregătiți care să nu mai fie modele pentru elevi, ingineri care să facă șosele și poduri proaste. Concluzia este că o națiune poate fi distrusă nu numai cu tunuri și cu tancuri, ea se poate distruge și printr-o educație prost făcută.”

„România trebuie să rămână pe traiectoria ei europeană, care este singura salvatoare și aducătoare de viitor”, a subliniat președintele Academiei Române, amintind că ”după ce am reușit să scăpăm de regimul comunist, ne-am străduit să intrăm nu în Europa, cum s-a spus pe scurt, ci în instituțiile europene. Am reușit în sfârșit să fim parte a NATO și a Uniunii Europene. Cred că asta ar trebui să facă președintele: să păstreze linia aceasta europeană, acest lucru este foarte important pentru păstrarea încrederii în România.”