Video Iohannis, atac la PSD, la şedinţa dedicată NATO: Fragilizează statutul ţării noastre în alianţa nord atlantică şi UE/ În replică, Dăncilă l-a acuzat că a confiscat electoral evenimentul LIVE TEXT

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi liderii celor două camere au participat la şedinţa comună solemnă a Parlamentului, dedicată marţi aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice. De la tribună, Iohannis a atacat din nou guvernarea PSD, pentru că, în opinia sa, nu se ridică la nivelul momentului.De asemenea, şeful statului i-a acuzat pe social-democraţi şi de un atac fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept. În replică, Dăncilă a spus că momentul a fost transformat într-unul de campanie electroală de către Klaus Iohannis. Urmăreşte mai jos cum au evoluat discuţiile, în LIVE TEXT Mediafax.ro.

4461 afișări

Năstase, despre neparticiparea la şedinţa solemnă: La ora 12.00 am primit invitaţia pentru ora 14.00

Fostul premier Adrian Năstase a explicat, marţi pe blogul său, că a primit , de abia la ora 12.00 invitaţia pentru şedinţa solemnă a Parlamentului, la 15 ani de la aderarea la NATO, în condiţiile în care plenul reunit a avut loc la ora 14.00.

„Pe 29 martie 2004, am depus instrumentele de ratificare, la Washington, pentru aderarea la NATO iar, câteva zile mai târziu, in 2 aprilie, a fost inaltat steagul României la sediul NATO de la Bruxelles. Am scris si am vorbit, de-a lungul anilor, despre importanta istorică a acestei decizii. Si după 15 ani, realizăm semnificatia unei realizări la care au contribuit toate partidele politice din România. Cu toate acestea, efortul final cel mai important a fost depus de Guvernul PSD pe care l-am condus iar depunerea instrumentelor de aderare de catre mine, in calitate de prim-ministru si ceremonia de pe Peluza din fata Casei Albe rămân, in amintirea mea, unele dintre cele mai frumoase amintiri”, a scris Adrian Năstase, marţi pe blogul personal.

„Astăzi (marţi - n.r.), Parlamentul organizează Sedinta Comună Solemnă a Camerei si Senatului dedicată aniversării a 15 ani de la acel moment. Ieri m-au sunat mai multi prieteni pentru a mă intreba dacă am fost invitat. Nu stiam nimic. In această dimineată m-am interesat. In final, la ora 12, am primit o invitatie pentru ora 14! In aceste conditii, din păcate, nu voi putea participa...”, a completat fostul premier.

Adrian Năstase nu a fost invitat la şedinţa solemnă a Parlamentului, la 15 ani de la aderarea la NATO, deşi în mandatul său ţara a intrat în alianţa nord-atlantică. Liviu Dragnea spune că este o omisiune impardonabilă a staff-ului celor două Camere.

La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că prin integrarea în NATO ţara noastră a obţinut cel mai mare grad de securitate şi că se bucură că guvernul care a realizat aderarea a fost PSD condus de Adrian Năstase.

UPDATE 15.07 Dăncilă l-a acuzat pe Iohannis că a confiscat electoral evenimentul  

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului, unde se aniversează 15 ani de la aderarea la NATO, că regretă faptul că momentul a fost transformat într-unul de campanie de către Klaus Iohannis, după ce acesta a atacat guvernarea PSD.

"Regret că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, prim-ministru al României, tuturor celor care se aşteptau la o şedinţă solemnă dedicată acestui eveniment major", a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea la NATO, că guvernarea PSD nu se ridică la nivelul momentului şi fragilizează statul de drept prin măsurile luate.

"Atacul fără precedent în ultimii 30 de ani a majorătăţii PSD la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în alianţa nord atlantică şi UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacul la stabilitatea economică, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei, lipsa de profesionalism acestea sunt realele politice ale guvernării PSD", a declarat Klaus Iohannis.

UPDATE 15.00 Dragnea îi răspunde lui Iohannis: Am vrut să îi fac o propunere, dar mi-am dat seama că e inutil

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului, că există teme care ar trebui să reprezinte obiective comune ale politicenilor, indiferent de partid şi că a vrut să îi propună un pact lui Klaus Iohannis, dar după discursul acestuia îi este clar că este inutil.

"Celor care îşi dau cu părerea că alocăm prea mult pentru apărare. În absenţa alocării România ar trebui să cheltuie mult mai mult. Banii aceştia se duc unde trebuie, se creează venituri, locuri de muncă, din care ulterior se plătesc pensii şi salarii. Alocarea de 2% din PIB pune în mişcare industria de apărare. Alocarea de 2% pentru apărare nu poate fi opţional şi nici negociabil. E temelia pe care ţara noastră şi-a clădit această alianţă.

Am intrat în al treilea an al guvernării PSD-ALDE care a alocat 2% din PIB pentru apărare. Ce a făcut acest guvern atacat în permanenţă? A mărit salariile militarilor. Susţine în continuare pensiile şi salariile militarilor şi după ultimele întâlniri cu rezervişti urmează ca şi aici lucrurile să se pună în ordine şi toate nedreptăţile din sistem să fie rezolvare. Ar fi fost util ca toate partidele politice să îşi asume acest obiect.

Am văzut partide care au început să se abată de la acest obiectiv. E o temă pe care sincer aş fi vrut să i-o propun preşedintelui, dar după discursul dumnealui pe care l-am auzit azi mi-a dat seama că e un demers inutil', a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că multe dintre răspunsurile pentru preşedinte vor fi date în zilele următoare.

"Am spus că înainte de apartenenţa la un partid sau altul trebuie să fim români. Românii trebuie să fie uniţi mereu în jurul obiectivelor naţionale, iar securitatea şi apartenenţa la NATO reprezintă unul dintre cele mai mari obiective la nivel naţional. (...) Răspunsurile care meritau date azi în urma unui discurs le vom da în zilele următoare", a mai spus Dragnea.

Tăriceanu: Tinerii să înţeleagă că umbrela Alianţei ne garantează condiţiile de a prospera în pace

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO, că ”tinerii noştri trebuie să înţeleagă că umbrela Alianţei ne garantează condiţiile de a prospera în pace şi libertate” şi că sunt o naţiune de sine stătătoare şi demnă

”În data de 2 aprilie 2004, drapelul României era arborat la sediul NATO de la Bruxelles. Aniversăm azi în Parlament şi împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO. Alianţa a fost creată pentru a garanta pacea şi securitatea colectivă în acele vremuri tulburi când popoarele Europei erau afectate cortina Cortinei de Fier. Aş dori să evoc sacrificiul pe care l-au făcut bravii noştri soldaţi şi să exprim recunoştinţa familiilor acestora. Reiterăm azi profundul nostru respect pentru toţi cei care participă la misiunile asumate în cadrul NATO”, a spus Tăriceanu în discursul său ţinut cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO.

El a reamintit că în 2018 a organizat sub egida Senatului României, în parteneriat cu Senatul Poloniei, primul Summit B9 care a reuniut cele nouă ţări din flancul Estic al Alianţei

”În ultimii 15 ani, România a crescut împreună cu NATO participând la transformarea şi adaptarea acestuia şi transformându-şi valenţele pe care le-a arătat permanent, de aceea apartenenţa România la NATO trebuie consolidată prin Summitul B9. Închei prin a adresa un apel generaţiilor care nu au avut experienţa vieţii în regimul de dinainte de 1989. Au crescut în societatea liberă şi democratică a ultimilor treizeci de ani şi nu au termeni personali de comparaţie cu România totalitară şi izolată internaţional, cu partidul-stat care planifica viitorul părinţilor lor în opoziţie încrâncenată cu occidentul şi valorile liberale. Adresez acest apel, în egală măsură, tuturor politicienilor români cu activitate în ţară sau la Bruxelles: tinerii noştri trebuie să cunoască şi să înţeleagă pe deplin beneficiile apartenenţei României la NATO, că umbrela de securitate a Alianţei deopotrivă cu întărirea rolului României ca furnizor de securitate, ne garantează condiţiile de a prospera în pace şi libertate. Totodată, tinerii noştri trebuie să înveţe că suntem o naţiune mândră, de sine stătătoare şi demnă, că suntem de încredere şi predictibili, capabili să ne apărăm şi să contribuim la apărarea aliaţilor noştri şi, aşa cum se întitulează campania internaţională ce le este dedicată, să ştie că „noi suntem NATO” (#WeAreNATO)! ”, a mai spus preşedintele Senatului.

UPDATE 14.50 Adrian Năstase nu a fost invitat la şedinţa solemnă. Citeşte continuarea

UPDATE 14.30 Iohannis: Este o incapacitate cronică pe subiectul înzestrării armatei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, în plenul reunit, că există proceduri anulate în justiţie de chiar cei care le-au iniţiat, şi o incapacitate cronică pe subiectul înzestrării armatei. CITEŞTE continuarea

Şeful statului a menţionat că România va rămâne un promotor al NATO care îşi respectă angajamentele asumate.

"În ultimii ani România a reuşit să consolideze securitatea pe zona Mării Negre. E un efort în care m-am implicat personal şi voi continua să o fac pentru că e în interesul strategic al României (huiduieli şi aplauze – n.r.). Creşterea conflictului din Ucraina, zona Mării Negre, nu fac decât să arate că ameninţările din Est continuă să afecteze securitatea regiunii. România e un promotor al uşilor deschise ale Alianţei", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a declarat că Româna va continua să fie tot mai vizibilă în NATO.

"Nu pot să închei fără a sublinia că NATO a devenit singura organizaţie care poate oferi un mediu de securitate robust. Efortul comun al tuturor aliaţilor a permis ca organizaţia să se afirme pe plan mondial, ca un garant al păcii şi dialogului. Reafirm cu tărie că România va continua să fie un aliat de încredere, un pilon de stabilitate şi securitate în regiunea Mării Negre, astfel încât cetăţenii români să fie în siguranţă. Ca preşedinte, voi continua să acţionez pentru ca NATO să fie tot mai puternică, iar prezenta României să fie tot mai vizbilă. Vă asigur că vom rămâne un promotor al NATO care îşi respectă angajamentele asumate", a mai spus preşedintele.

UPDATE 14.15 Iohannis: PSD eşuează să se ridice la importanţa momentului

De la tribuna Parlamentului, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat despre guvernarea PSD că nu se ridică la nivelul momentului şi fragilizează statul de drept prin măsurile luate.

"Atacul fără precedent în ultimii 30 de ani a majorătăţii PSD la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în alianţa nord atlantică şi UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacul la stabilitatea economică, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei, lipsa de profesionalism acestea sunt realele politice ale guvernării PSD", a declarat Klaus Iohannis.

Discursul său a dus la reacţii negative în rândul parlamentarilor puterii şi a atras aplauze din partea Opoziţiei.

"Guvernarea PSD e sinonimă cu diletantismul şi vulnerabilizează România. Aceasta guvernare eşuată este un risc pentru ţară (...) Dacă adăugăm şi încapacitatea de a moderniza legislaţia în domeniul securităţii naţionale avem doar câteva aspecte care arată incompetenţa PSD şi o profundă neînţelegere în ceea ce înseamnă să conduci un stat.

Ca preşedinte am responsabilitatea de a veghea la bună funcţionare a autorităţilor publice. Este atributia mea să atrag atenţia că o guvernare bună reprezintă o garanţie de securitate pentru România. Această guvernare eşuată reprezintă un risc pentru ţara. Ne confruntăm cu ameninţări tot mai complexe care tind să afecteze moduri tot mai subtile NATO. Este nevoie de o coeziune politică internă", a mai spus Iohannis.

UPDATE 14.00: Iohannis nu a fost întâmpinat la Parlament de Dragnea şi Tăriceanu

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat marţi, la Parlament, de Alina Gorghiu şi Marilen Pirtea de la PNL, însă nu a fost aşteptat de şefii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele a fost întâmpinat de liderii de grup ai PNL, însă nu de şefii celor două Camere. Mai mult, la intrarea în plenul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi premierul Viorica Dăncilă s-au intersectat cu şeful statului, însă nu au interacţionat deloc.


15 ani de la aderarea României la NATO

Potrivit unui memorandum intern aprobat de conducerea Legislativului, pe 27 martie, la eveniment vor lua cuvântul preşedintele Klaus Iohannis şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierul Viorica Dăncilă.

La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici