- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.11.2015, 13:52)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iohannis: Sunt prioritare întărirea NATO şi susţinerea unei prezenţe sporite a SUA în Europa
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul Reuniunii de la Palatul Cotroceni, că participanţii au ajuns la un acord cu privire la propunerile pe care le vor face pentru întărirea NATO, precizând şi că relaţia cu Rusia trebuie să fie bazată pe respectarea dreptului internaţional.
Urmărește
856 afișări
Iohannis: Sunt prioritare întărirea NATO şi susţinerea unei prezenţe sporite a SUA în Europa
Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a precizat că liderii celor nouă state din Europa Centrală şi de Est care s-au reunit la Bucureşti au stabilit cinci direcţii de acţiune evaluate ca fiind prioritate, respectiv "întărirea solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii aliate, inclusiv prin consolidarea legăturii transatlantice şi susţinerea unei prezenţe sporite a SUA în Europa atât militar, cât şi politic şi economic, întărirea NATO şi continuarea procesului de adaptare pentru a răspunde riscurilor pe termen lung din est şi din sud", în acest caz un rol deosebit avându-l şi intensificarea relaţiei cu partenerii din vecinătatea strategică, "consolidarea securităţii spaţiului de la Marea Neagră la Marea Baltică şi necesitatea aprofundării parteneriatului strategic dintre NATO şi UE".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale / Alegerea preşedintelui României va fi reluată în integralitate / Reacţiile politicienilor
-
Echipă de campanie: Călin Georgescu atacă la ÎCCJ decizia de anulare a alegerilor BEC şi AEP
-
Bazele militare din Siria sunt în pericol
Un punct important a fost relaţia cu Federaţia Rusă. Aici, Klaus Iohannis a precizat că opinia statelor care au participat la Reuniune este că "o decizie de reangajare a dialogului cu Federaţia Rusă va fi fundamentată pe înţelegerea comună a respectării dreptului internaţional".
"Scopul reuniunii a fost acela de a ne asuma împreună şi de a exprima cu o singură voce viziunea ţărilor noastre în legătură cu provocările de securitate pe care Alianţa Nord-Atlantică le întâmpină atât din est, cât şi din sud. Deşi suntem natural mai sensibili la ameninţările de securitate care vin din est, cu toţii am dorit să subliniem solidaritarea cu aliaţii a căror primă grijă sunt provocările de la graniţa sudică. Cu toţii ne confruntăm cu aceleaşi riscuri şi ameninţări. Pentru a fi eficienţi răspunsurile noastre nu pot fi altfel decât coordonate", a spus preşedintele Iohannis.
Acesta a arătat că obiectivul reuniunii a fost atins, iar documentul adoptat transmite "un mesaj puternic de unitate şi recunoaştere a nevoii de coerenţă în acţiunile noastre externe". "Această reuniune reprezintă partea contribuţiei noastre la securitatea întregii alianţe. Vorbind ca unul, suntem de ajutor pentru toţi", a spus preşedintele.
La rândul său, omologul său polonez, Andrzej Duda, copreşedinte al reuniunii, a afirmat că este optimist că propunerile făcute miercuri, la Bucureşti, de către statele Europei Centrale şi de Est din NATO vor fi dezbătute şi susţinute de partenerii din Vest.
"Celelalte state NATO i se pot alătura şi ştiu că putem obţine unitate în realizarea obiectivelor comune ale Alianţei. Nu există nicio îndoială că NATO trebuie să se adapteze la noile ameninţări şi provocări. Istoria ne învaţă că situaţia se schimbă şi că Alianţa trebuie să fie pregătită pentru a reacţiona efiecient la evenimentele şi evoluţiile actuale pentru a crea în acelaşi timp o atmosferă de securitate şi de garanţii pentru pace. Astăzi am făcut primul pas către implementarea acestor măsuri", a spus Duda.
Preşedintele Poloniei a mai spus că, pe lângă dimensiunea politică şi militară, deciziile luate miercuri sunt importante şi pentru societate, pentru că transmite "un sentiment de siguranţă care este atât de necesar pentru dezvoltarea economică şi buna cooperare între noi pe viitor".
"(Summit-ul de la Varşovia - n.r.) va fi un summit la care se vor lua decizii şi la care NATO în întregime îşi va demonstra unitatea, hotărârea, precum şi, ceea ce am spus de atâtea ori, faptul că NATO se adaptează la ameninţările şi provocările de astăzi care vin atât dinspre est, cât şi dinspre sud", a conchis Andrzej Duda.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Singurele 4 PĂCATE din cauza cărora preoții creștin-ortodocși nu te primesc la Împărtășanie, potrivit părintelui Calistrat Chifan
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe