Klaus Iohannis, la ultima ceremonie de deschidere a anului şcolar în calitate de preşedinte: Avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ

România are fondurile necesare pentru a continua modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea „şcolilor verzi”, spune Klaus Iohannis, prezent la ultima ceremonie de deschidere a anului şcolar în calitate de preşedinte al României.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, la ultima ceremonie de deschidere a anului şcolar în calitate de preşedinte: Avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ

„Entuziasmul elevilor care abia aşteaptă să se reîntâlnească, anticiparea noilor provocări şcolare, aspiraţiile profesorilor de a-şi inspira elevii să fie pasionaţi de cunoaştere, emoţiile părinţilor - toate acestea creează efervescenţa şi energia unui început bun de nou an şcolar. (...) Şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ. Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului <România Educată>, transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi. Ştiu că pentru dumneavoastră începutul de an şcolar aduce la fel de multe emoţii ca şi pentru copii. Sunteţi cei care le oferiţi sprijinul de care au nevoie pentru a-şi atinge potenţialul. Vă încurajez să rămâneţi implicaţi în educaţia lor, să le fiţi alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reuşita elevilor depinde de o bună colaborare şi comunicare între familie şi şcoală, dar şi de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinţilor”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că „educaţia se face privind spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul”.

„Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor. În ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea „şcolilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, adaugă şeful statului.

În opinia sa, „oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu”.

„Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale. În definitiv, educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale. Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici