Legea graţierii, de la necesitate stringentă, la subiect "parazit". Cum s-a poziţionat Liviu Dragnea

Legea graţierii a avut un parcurs sinuos în consideraţiile publice, fiind prezentată atât ca o necesitate stringentă pentru a diminua supraaglomerarea penitenciarelor, cât şi, recent, ca un subiect care parazitează comunicarea PSD, a cărei oportunitate trebuie reevaluată.

2815 afișări
Imaginea articolului Legea graţierii, de la necesitate stringentă, la subiect "parazit". Cum s-a poziţionat Liviu Dragnea

Legea graţierii, de la necesitate stringentă, la subiect „parazit”. Cum s-a poziţionat Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a avut poziţionări publice constante în legătură cu Legea graţierii, pe care a încadrat-o, însă, de fiecare dată, în pachetul de legi pe Justiţie.

„(...) Ministerul Justiţiei, cu susţinerea Guvernului, să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a început această dezbatere, şi anume situaţia din penitenciare. Este suficientă Legea graţierii sau nu? Au stabilit vreun program de investiţii, de construit noi penitenciare? Au stabilit un program de pedepse alternative, pachet de propuneri? Au stabilit vreun program de modernizare a penitenciarelor existente? Aştept şi eu să văd dacă ministrul Justiţiei, până la urmă, a făcut acest plan sau acest pachet legislativ despre care ne-a vorbit, după care o să îmi spun punctul de vedere”, a spus Dragnea, în 20 aprilie.

Tot atunci, liderul PSD a susţinut că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, întârzie „nepermis” cu legile Justiţie şi nu poate beneficia de susţinere la nesfârşit.

„Se pare că domnul ministru a întârziat foarte mult. Eu o să vorbesc cu colegii mei, le-am trasmis deja de ieri că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni de zile cu un pachet de propuneri, nu a venit. Până la urmă Legea graţierii o să fie adoptată tacit pentru că nu vine ministerul Justiţiei (la Comisia juridică, n.r.)”, a adăugat Dragnea, în 20 aprilie.

Între timp, Legea graţierii a intrat în dezbaterea Comisiei juridice din Senat, unde s-a adoptat, la propunerea preşedintelui acestui for, social-democratul Şerban Nicolae, propunere susţinută şi de Traian Băsescu, graţierea faptelor de corupţie.

Dragnea a precizat public, la acel moment, ca şi premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că nu susţin această propunere de graţiere a corupţilor.

CExN al PSD a fost convocat, săptămâna trecută, de către preşedintele partidului, în mod special pentru a discuta cazul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, care era şi liderul grupului PSD din Senat.

Dragnea a declarat public că este nemulţumit de modul în care Şerban Nicolae a gestionat lucrările Comisiei juridice din Senat în ceea ce priveşte Legea graţierii, în condiţiile în care acesta a propus, iar senatorii PSD din Comisie au votat, graţierea faptelor de corupţie, în ciuda poziţiei sale şi a premierului.

Surse din PSD au precizat că nemulţumirea lui Dragnea ar fi avut la bază faptul că Şerban Nicolae le-ar fi transmis senatorilor PSD din Comisia juridică informaţii greşite despre decizia politică a partidului.

Imediat după decizia CExN de a-l sancţiona pe Şerban Nicolae, acesta pierzând atât funcţia de lider de grup, cât şi pe cea de preşedinte al Comisiei juridice, Dragnea a făcut declaraţii publice aproape similare cu cele făcute în urmă cu 20 de zile.

"Nici eu, nici dvs. nu reuşim să dăm răspunsul la o întrebare importantă: Până la urmă care va fi efectul acestei legi? Adică cum îmbunătăţeşte situaţia din penitenciarele din România? Câţi ies şi, dacă cei care ies, locurile care se eliberează nu cumva sunt umplute la loc? Adică tot aşteptăm acel pachet de la ministerul Justiţiei. Am înţeles că nu trebuie să-l presăm, nu-l presăm, nici pe minister, nici pe Guvern, dar doar această lege nu rezolvă nici situaţia din penitenciare, nici celelalte subiecte care se referă la situaţia din Justiţie", a menţionat Dragnea, pe 10 mai.

Liderul PSD a introdus, însă, o notă de incertitudine privind parcursul actului normativ, el vorbind pentru prima dată de „oportunitate”.

„Din păcate, s-a plecat în elaborarea Legii graţierii de la problemele din penitenciare şi de la condiţiile de detenţie din România, iar acum se încearcă să se rezolve alte probleme pe care le are sistemul de justiţie. Dar toate aceste teme nu pot fi rezolvate de Legea graţierii. (...) Legea graţierii poate eventual rezolva o parte din efecte, dar nu cauze. În aceste condiţii trebuie să ne gândim serios dacă această lege mai este oportună", a adăugat Dragnea.

El a făcut un "ultim apel" la Guvern şi la ministerul Justiţiei să prezinte într-un termen rezonabil dacă Legea graţierea şi alte măsuri sau propuneri pe care le-au anunţat ca proiecte legislative pot rezolva problema din închisori.

„Cu proteste sau fără proteste, cu reacţia (presei, n.r.) sau fără reacţia presei, eu şi colegii mei din conducere nu mai suntem de acord ca la două-trei zile să mai apară alt subiect de discuţie parazit, care nu e susţinut de partid, şi care nu permite nici Guvernului, nici comunicatorilor PSD să explicăm ceea ce se întâmplă cu programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le luăm”, a spus Dragnea.

În acest moment parcursul actului normativ pare incert, în condiţiile în care liderul PSD a solicitat ca acesta să vină la Cameră în forma Guvernului, deci fără amendamentele adoptate la Senat, termenul de adoptare tacită fiind 23 mai. Liderul PSD a arătat că nu va permite dezbaterea proiectului în Cameră până nu va primi întreg pachetul de legi pe Justiţie.

„O să ne gândim zilele astea. Chiar contează foarte puţin ceea ce se va întâmpla în Senat. Până la sfârşitul săptămânii o să ne gândim împreună cu câţiva colegi şi luni o să avem o întâlnire şi cu colegii din ALDE şi cu domnul Tăriceanu şi o să stabilim care este procedura”, a spus Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici