Ministrul Apărării, Mihnea Motoc: 1 Decembrie, dovada că marile speranţe pot deveni realitate

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a transmis un mesaj de Ziua Naţională în care arată că 1 Decembrie este dovada că marile speranţe pot deveni realitate şi că destinul unei naţiuni nu depinde doar de conjuncturi, ci şi de fapte, în prezent România fiind o voce puternică în lume, în cadru NATO şi UE.

372 afișări
Imaginea articolului Ministrul Apărării, Mihnea Motoc: 1 Decembrie, dovada că marile speranţe pot deveni realitate

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc: 1 Decembrie, dovada că marile speranţe pot deveni realitate

"Ziua de 1 Decembrie este pentru noi, românii, mai mult decât momentul în care Ţara îşi întregea graniţele istorice. Nu putem uita că Marea Unire fusese pregătită de generaţii întregi de patrioţi care, în secolele precedente, cu puterea cuvântului sau cu arma în mână, au luptat pentru aprinderea flăcării conştiinţei naţionale. Încă din 1918, 1 Decembrie a devenit un simbol al renaşterii naţionale, o sărbătoare a românilor de pretutindeni, care aveau, pentru prima dată, un grandios exemplu, dovada că marile speranţe pot deveni realitate, că destinul unei naţiuni nu depinde doar de vremuri şi conjuncturi, ci, mai ales, de fapte", arată ministrul Mihnea Motoc în mesajul transmis de Ziua Naţională.

Ministrul Apărării vorbeşte şi despre sacrificiile ostaşilor căzuţi pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial, care arată că Unirea cea Mare a fost cucerită şi prin forţa şi hotărârea Armatei României.

"«Marele Război» avea să ceară naţiunii noastre sacrificii nemaiîntâlnite până atunci: peste o jumătate de milion de români, căzuţi pe front, ori seceraţi de lipsuri şi boli, nu aveau să supravieţuiască teribilului conflict pentru a se putea bucura de marea reîntregire a naţiunii noastre. Sacrificiul lor nu a fost însă în van. Jerfta sutelor de mii de ostaşi căzuţi, în numele ţării, pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial, dârzenia şi curajul, care au adus victorii atunci când totul părea pierdut, stau mărturie că Unirea cea Mare a fost cucerită, ca multe alte izbânzi ale naţiunii, şi prin forţa şi hotărârea Armatei României. Sufletele eroilor armatei noastre, căzuţi în războaie sunt candele aprinse etern la altarul dragostei de patrie", a arătat Mihnea Motoc.

Ministrul Apărării le mulţumeşte militarilor aflaţi în misiuni în teatrele de operaţii, datorită cărora România este o voce puternică în lume, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

"Gândurile mele se îndreaptă către militarii aflaţi acum în misiuni în teatrele de operaţii care, asemenea înaintaşilor lor, apără cu arma în mână interesele naţiunii noastre. Vă mulţumesc, dragi militari, în numele concetăţenilor noştri, pentru tot ceea ce faceţi, dar, mai ales, pentru tot ceea ce sacrificaţi în numele nostru. România este, astăzi, o voce puternică în lume, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, şi datorită rezultatelor remarcabile obţinute de voi în misiunile executate alături de aliaţi şi parteneri în teatrele de operaţii, unde aţi acţionat în ultimii ani. Un gând deosebit, de respect şi preţuire, transmit întregului personal al Ministerului Apărării Naţionale. Mulţi dintre dumneavoastră vă veţi afla, de Ziua Naţională, la datorie, pentru că apărarea naţională nu poate cunoaşte răgaz. Vă asigur de toată susţinerea mea şi a echipei pe care o conduc la vârful ministerului. Contez pe seriozitatea, pe valoarea şi dăruirea fiecăruia dintre dumneavoastră în împlinirea obiectivelor pe care ni le-am fixat.Vă doresc dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră sănătate, bucurii şi putere de muncă! La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!", a mai arătat ministrul Apărării în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Ministrul Apărării Naţionale participă, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Dacian Cioloş, la parada militară organizată de 1 Decembrie în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Parada militară a început, la ora 11.00, cu prezentarea Gărzii de Onoare preşedintelui Klaus Iohannis şi cu intonarea imnului naţional al României, moment în care, în semn de salut, bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" a executat 21 de salve de tun.

La parada militară din Piaţa Constituţiei participă peste 2.600 de militari, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti.

Românilor li s-au alăturat detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Turcia, precum şi detaşamentul militar al SUA, format din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre.

La parada militară din acest an defilează, în premieră, un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Detaşamentul este condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a îndeplinit misiuni în Albania, Irak şi Afganistan. În data de 9 ianuarie 2009, a fost rănit în deşertul afgan, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.

De Ziua Naţională, drapelul tricolor este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale ale Forţelor Navale a fost ridicat Marele Pavoaz.

Ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori sunt organizate în toate garnizoanele din ţară unde sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici