Orban: Abrogaţi Ordonanţa care introduce măsuri fiscale, inclusiv „taxa pe lăcomie”. Experţii europeni atrag atenţia că investiţiile private ar putea fi reduse

Preşedintele PNL Ludovic Orban a solicitat, din nou, Guvernului să abroge OUG 114/2018 care introduce măsuri fiscale, inclusiv „taxa pe lăcomie” pentru bănci, precizând că experţii europeni atrag atenţia că investiţiile private ar putea fi reduse.

188 afișări
Imaginea articolului Orban: Abrogaţi Ordonanţa care introduce măsuri fiscale, inclusiv „taxa pe lăcomie”. Experţii europeni atrag atenţia că investiţiile private ar putea fi reduse

Orban: Abrograţi Ordonanţa care introduce măsuri fiscale, inclusiv „taxa pe lăcomie”. Experţii europeni atrag atenţia că investiţiile private ar putea fi reduse

„Experţii europeni atrag atenţia că investiţiile private ar putea fi reduse, pentru că nerealizarea proiecţiilor bugetare iniţiale ale Guvernului în 2018 ar putea duce la noi taxe şi impozite în acest an, iar absenţa unui buget pentru 2019 provoacă şi mai multă incertitudine şi stabilitate, adică exact ceea ce se întâmplă astăzi în România. PNL revine cu un mesaj categoric către Guvern: Abrogaţi OUG 114”, a afirmat Ludovic Orban, vineri, într-o conferinţă de presă.

Liderul liberal a amintit de raportul Comisiei Europene, în cadrul mecanismului din semestrul european, care atrage atenţia asupra prevederilor din OUG 114. Orban a reproşat Guvernului că nu a făcut public acest document al CE.

„În cadrul mecanismului din semestrul european, Comisia Europeană elaborează un raport anual privitor la economia fiecărei ţări din UE. M-aş fi aşteptat din partea Guvernului să facă public draftul de raport pe care l-a primit şi la care trebuie să formuleze observaţii, evident că acest lucru nu s-a întâmplat şi evident că toate observaţiile critice care sunt cuprinse în acest raport privind România, privind măsurile guvernamentale, în special în domeniul economic, au fost trecute sub tăcere. Noi am obţinut acest draft de raport care are o parte consistentă privitoare la măsurile aberante cuprinse în OUG 114. Experţii europeni critică în termeni extrem de duri prevederile OUG 114 adoptată fără dezbatere publică, fără niciun avertisment la finalul anului trecut”, a conchis Orban.

Referitor la acest act normativ al Executivului, Orban, a anunţat că va trimite, săptămâna viitoare, Comisiei Europene un material informativ despre OUG 114/2018 privind unele măsuri fiscale, printre care introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

În replică, social-democraţii i-au acuzat pe Ludovic Orban şi pe liberali, marţi pe Facebook, că au devenit oficial „avocaţii băncilor” care ani de zile au luat bani din buzunarele românilor, reproşând PNL că „în mod ruşinos” au cerut Comisiei Europene să elimine taxa pe lăcomie.

Guvernul a adoptat pe 21 decembrie OUG privind măsurile fiscale, numită şi OUG privind „taxa pe lăcomie”.

Principalele prevederi: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici