Orban: PSD şi-a schimbat poziţia privind Legea CNA, ca să o ţină în braţe pe Georgescu pentru comenzi - Mediafax

Orban: PSD şi-a schimbat poziţia privind Legea CNA, ca să o ţină în braţe pe Georgescu pentru comenzi

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că este neplăcut surprins că deputaţii PSD au respins proiectul privind posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, arătând că PSD şi-a schimbat poziţia şi o menţine pe Laura Georgescu la conducerea instituţiei pentru a executa comenzile politice.

83 afişări

Imaginea articolului Orban: PSD şi-a schimbat poziţia privind Legea CNA, ca să o ţină în braţe pe Georgescu pentru comenzi

Orban: PSD şi-a schimbat poziţia privind Legea CNA, ca să o ţină în braţe pe Georgescu pentru comenzi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am rămas foarte surprins la votul în plen în momentul în care PSD şi-a schimbat poziţia pe care a avut-o la legea de modificare a CNA. Acest proiect a fost iniţiat de preşedinţii comisiilor de cultură, de la PSD şi PNL. Toate discuţiile până la momentul votului, majoritatea parlamentară a sprinjinit acest proiect şi ne-am trezit că au votat împotriva acestui proiect, deşi în unaminitate au votat pentu în comisiile de cultură. Astăzi, PSD, ca să o ţină în braţe pe Laura Georgescu, şi-a schimbat poziţia şi sunt convins că această schimbare de poziţie a fost dictată de Victor Ponta. Altfel nu pot să găsesc o altă explicaţie", a spus Orban.

El a adăugat că este neplăcut surprins şi consideră că PSD nu este interesat ca CNA să funcţioneze.

"Sunt neplăcut suprins şi consider că PSD nu este intersat ca CNA să funcţioneze şi menţine în fruntea CNA o persoană care nu ar trebui nici măcar să fie în CNA. O menţine pentru ca să le execute toate comenzile politice care au transformat CNA într-un instrument de represiune împotriva opoziţiei", a arătat Orban.

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, un proiect de modificare a Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei.

Doar 98 dintre deputaţii prezenţi la şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor au votat "pentru" acest proiect de lege, în timp ce 190 au votat "împotrivă", fiind înregistrate totodată şi 3 "abţineri".

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată în cazul acestei iniţiative legislative, Senatul fiind forul decizional.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului".

În această situaţie, "Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte", iar "fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului".

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Totuşi, contactat pe 2 aprilie de MEDIAFAX, Georgică Severin a declarat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului, iniţiat de el alături de Gigel Ştirbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din funcţie a preşedintelui Consiliului.

"Raportul (de activitate al CNA, n.r.), având un caracter care priveşte în primul rând activitatea managerială la nivelul CNA sau şi acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul îl exercită asupra CNA să capete un sens mai practic, fără să ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situaţia de la TVR şi de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde există Consilii de Administraţie, cu CNA, care este un organism de reglementare şi control pe baza directivei europene. În aceste condiţii, propunerea noastră a fost ca, în cazul în care raportul CNA este respins de Parlament, preşedintele în funcţie al CNA să îşi piardă funcţia de preşedinte, rămânând membru, şi să fie ales pe durata mandatului cât a mai rămas din mandatul preşedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalţi membri, evident cu votul din Parlament, ca să respectăm toată procedura legală", a spus Georgică Severin.

Întrebat dacă a găsit această soluţie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgică Severin a negat.

"Este vorba de o iniţiativă care îşi propune să mărească responsabilitatea CNA în raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o instituţie în subordinea Parlamentului, este normal ca şi controlul parlamentar, cum este la alte instituţii, să aibă şi efecte, pentru că altfel un control care nu prevede niciun fel de sancţiune nu mai este un control de fapt", a spus Georgică Severin.

El a precizat că prin această iniţiativă legislativă se încearcă "responsabilizarea CNA" şi a preşedintelui Consiliului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Legea audiovizualului nu prevede însă în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat preşedintelui Consiliului.

În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

De asemenea, potrivit Legii audiovizualului, "membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii: în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni; în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă".

Retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al Consiliului a venit după ce aceasta a dat în judecată şase membri ai CNA, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

Dosarul prin care Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a chemat în judecată pe şase dintre actualii săi colegi - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel-Vasile Buda -, dar şi instituţia CNA a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe 9 martie, la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

În plus, în acest proces, Laura Georgescu solicită instanţei "obligarea pârâţilor (cei şase membri ai CNA acţionaţi în judecată, n.r.) la plata de daune morale în cuantum de 12.000 de lei". De asemenea, Georgescu cere instanţei "obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată".

În acest context, Laura Georgescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată şase membri ai CNA şi a cerut instanţei anularea ROF al instituţiei, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ORBAN ,
PSD ,
CNA

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.