Video Parlamentul a trimis MAE o SCRISOARE pentru analizarea oportunităţii rechemării lui George Maior/ Un senator spune că misiva nu-şi avea rostul | VIDEO

Comisia de politică externă a Senatului a stabilit, luni, trimiterea unei scrisori ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a analiza oportunitatea rechemării lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA, a anunţat preşedintele forului, Cristian-Sorin Dumitrescu.

845 afișări

După întâlnirea cu George Maior, ambasadorul României în Statele Unite, care a fost prezent săptămâna trecută la invitaţia Comisiei pentru a prezenta anumite puncte de vedere în legătură cu activitatea domniei sale şi mai ales în legătură cu activitatea din ultima perioadă, am formulat o scrisoare. Această scrisoare am adresat-o ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Scrisoare este, sigur nu o s-o dăm publicităţii, ea trebuie citită de domnul ministru. Dacă dumnealui va dori să o facă publică, atunci poate să o facă publică. În această scrisoare am făcut o argumentaţie. Ea a fost realizată pe baza unui raport făcut de un raportor, domnul Călin Popescu Tăriceanu, şi a fost adoptată de comisie cu şase voturi pentru şi patru abţineri", a declarat senatorul PSD, Cristian-Sorin Dumitrescu, la finalul şedinţei Comisiei de politică externă a Senatului.

Acesta a citit şi ultima propoziţie a solicitării Comisiei adresată MAE, în care parlamentarii cer ministerului să analizeze şi să stabilească în ce măsură mai este oportună menţinerea lui George Maior în funcţie.

"Ceea ce pot să vă spun este fraza finală a acestei informări, la care am ataşat şi raportul domnului ambasador şi stenogramele discuţiilor care au avut loc cu acest prilej. «Comisia de politică externă a Senatului se aşteaptă ca la nivelul MAE să aibă loc o analiză menită a stabili măsura în care menţinerea mandatului de ambassador în SUA ale domnului George Maior se mai identifică şi mai este utilă intereselor României şi parteneriatului strategic româno-american. Aceasta este poziţia Comisiei în urma audierii.»", a conchis Dumitrescu.

Radu Mihail: Episodul numărul doi al răfuielii Dragnea-Maior. Scrisoarea nu îşi avea rostul

Senatorul USR Radu Mihail a declarat, luni, că scrisoarea Comisiei de politică externă, adresată ministrului Afacerilor Externe, privind revocarea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA, reprezintă ”episodul numărul doi al răfuielii între Liviu Dragnea şi George Maior”.

Am asistat la episodul numărul doi al răfuielii între Liviu Dragnea şi George Maior. Dl. Liviu Dragnea şi-a pus păpuşa pe mână - dl. Tăriceanu, iar dl. Tăriceanu a continuat să lupte împotriva acestui domn Maior. Cam asta observăm. A fost o comisie pentru o răfuială între doi oameni pentru ca PSD să poată să-şi împingă pionii în comunicare”

El a mai spus că a luat la cunoştiinţă despre conţinutul draftului scrisorii chiar la începutul şedinţei.

”M-am uitat cumva în diagonală. Nu cred că o comisie de politică externă ar trebui să accepte astfel de texte care devin oficială, în care se vorbeşte despre percepţiile apripiaţilor cuiva din Casa Albă, despre organisnme care nu reprezintă statul român... Sunt fel de fel formulări şi de elucrubaţii care se tot întâlnesc în comunicarea PSD şi ALDE şi care revin în scrisoarea acestei comisii care nu îşi avea rostul”, a adăugat senatorul USR.


George Maior a fost audiat miercurea trecută, în Comisia pentru politică externă a Senatului. În cadrul şedinţei, preşdintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus în cadrul şedinţei forului legislativ, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Ulterior, şeful Senatului a declarat, în legătură cu declaraţiile făcute de ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, că acesta a intrat ca "un elefant pe masa de porţelanuri" şi este grav că a implicat Guvernul român în politica internă a SUA. Acesta a adăugat că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a tranmis, că George Maior, prin afirmaţiile sale a încălcat codul etic şi regulile după care funcţionează statutul corpului diplomatic care prevăd că ambasadorii trebuie să se abţină de la a comenta lucruri care ţin de politica internă a ţării în care sunt acreditaţi.

Pe 29 august, George Maior a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar"a declarat George Maior, ambasadorul României în SUA.

Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Actualul ambasador al României în SUA este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcţionat în perioada în care acesta era director al Serviciului Român de Informaţii, înţelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiţie şi serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici