PNL: Ministrul Comunicaţiilor îl contrazice direct pe Ponta. Votul electronic nu e o soluţie

Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi a declarat, vineri, că declaraţiile ministrului Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, potrivit cărora nu există bani la buget pentru votul electronic, arată că acest tip de vot nu e o soluţie, iar Ponta trebuie să accepte votul prin corespondenţă.

233 afișări
Imaginea articolului PNL: Ministrul Comunicaţiilor îl contrazice direct pe Ponta. Votul electronic nu e o soluţie

PNL: Ministrul Comunicaţiilor îl contrazice direct pe Ponta. Votul electronic nu e o soluţie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ministrul Comunicaţiilor îl contrazice direct pe Victor Ponta cu privire la modalitatea de votare pentru românii din Diaspora. În timp ce Victor Ponta se arăta, în ultima declaraţie pe subiect, în favoarea votului electronic, Sorin Grindeanu a spus ieri (joi, nr) că nu există bani la buget pentru acest tip de vot. Practic, colegul de partid şi de Guvern al premierului a tranşat discuţia cu privire la votul la distanţă pentru Diaspora: votul electronic nu este o soluţie pentru Guvern, iar Ponta trebuie să accepte votul prin corespondenţă”, a precizat Raeţchi, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Deputatul liberal a arătat că ”PSD nu mai poate căuta pretexte pentru blocarea votului românilor din străinătate".

Ovidiu Raeţchi a apreciat că ministrul Sorin Grindeanu a oferit prin declaraţiile sale şi mai multă legitimitate proiectului PNL cu privire la votul prin corespondenţă.

"Ministrul Grindeanu a declarat că «Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic.» Ori acesta a fost şi mesajul PNL: avem nevoie urgent, înainte de toate, de o soluţie sigură pentru votul la distanţă – iar această soluţie este votul prin corespondenţă”, a explicat deputatul PNL de diaspora.

El a menţionat că liberalii vor încerca să legifereze şi votul electronic, cerut totuşi insistent de românii de peste hotare, dar ”nu există garanţii că CCR îl va accepta sau că Guvernul este dispus să-l aplice cu bună credinţă”.

”Pachetul de legislaţie electorală PNL pentru Diaspora presupune, aşa cum am mai spus, patru măsuri: vot prin corespondenţă aprobat urgent, pentru a ne situa în termenul acceptabil de modificare a regulilor electorale, dublarea numărului de parlamentari, dublarea sau triplarea numărului de secţii de votare în Diaspora, proporţional cu nevoia de vot, legiferarea votului electronic, cu rezervele şi observaţiie exprimate mai sus”, a mai afirmat Ovidiu Raeţchi.

Ministrul Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timişoara, că nu sunt bani în buget pentru votul electronic, "deoarece nu există un cadru legislativ", el precizând că, dacă acesta ”nu este foarte bine reglementat, s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic”.

Sorin Grindeanu a arătat că dacă votul electronic nu este reglementat ar putea exista "perturbaţii" mai mari decât la votul clasic.

"Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbaţii mai mari decât la votul clasic. Votul electronic ar însemna că îţi iei un card pe care îl foloseşti cu o parolă. S-ar putea să fie unii foarte interesaţi să fie doritori de achiziţionarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratică. De aceea, e nevoie mai întâi de o reglementare a cadrului legal", a declarat Grindeanu.

Ministrul Comunicaţiilor a mai spus că, înaintea votului, oamenii care se află în străinătate şi care doresc să voteze ar trebui să anunţe în prealabil, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări.

"E clar că au existat probleme la vot, dar să ştiţi că dincolo de lucrurile anormale, eu cred că ar fi normal să facem ce fac şi alţii. Sper să nu greşesc, dar de exemplu în Germania sau în Franţa, ca să poţi să votezi când nu te afli pe teritoriul ţării trebuie să te înscri la consulate, astfel încât să fie calibrate secţiile de votare, să ştie ce costuri implică", a mai spus Grindeanu.

Grindeanu consideră că ideea ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze alegerile, nu este o idee rea şi că aceasta ar trebui luată în seamă.

Premierul Victor Ponta a declara, în luna martie, că propunerea PNL ca persoanele din diaspora să se înregistreze pe liste electorale, pentru vot electronic, este corectă şi de bun-simţ, dar trebuie explicat ce înseamnă aceasta, deoarece este posibil ca foarte mulţi cetăţeni să nu vrea să se înscrie, neavând documente în regulă.

"Am spus că suntem pentru orice metodă prin care toţi cetăţenii, inclusiv cei din diaspora, să poată vota, iar propunerea PNL ca cetăţenii din diaspora să se înregistreze pe liste electorale este corectă şi de bun-simţ. Trebuie însă să ducem împreună o muncă de a explica ce înseamnă asta, s-ar putea ca foarte mulţi cetăţeni să nu vrea să se înscrie, mai ales cei care nu au toate documentele în regulă sau locul de muncă", afirma liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, în 19 martie, că formaţiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, şi premierului Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici