Preda: Nu boicotarea produselor olandeze rezolvă problema aderării la Schengen, ci diplomaţia

Cristian Preda a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că nu crede că boicotarea produselor olandeze este soluţia care rezolvă problema integrării României în Schengen şi a arătat că "o cale diplomatică, subtilă" ar putea fi folosită pentru a repara această nedreptate a Olandei.

804 afișări
Imaginea articolului Preda: Nu boicotarea produselor olandeze rezolvă problema aderării la Schengen, ci diplomaţia

Preda: Nu boicotarea produselor olandeze rezolvă problema aderării la Schengen, ci diplomaţia (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Întrebat în legătură cu iniţiativa europarlamentarului PDL Sebastian Bodu de a cere boicotarea produselor olandeze, Preda a spus că nu crede că boicotul rezolvă ceva.

"Nu cred că boicotul rezolvă ceva. Nu cred că este o soluţie. Un mesaj trebuie să trimitem către Olanda", a spus Preda.

În opinia sa, o cale diplomatică, subtilă poate fi folosită pentru a nu resimţi această nedreptate.

"Olanda produce o nedreptate şi nu cred că o putem repara printr-o politică a boicotului. Să folosim (pentru integrarea în Schengen - n.r.) consensul de la nivelul european şi sprijinul Comisiei, e mai înţelept să procedăm aşa", a mai spus europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Europarlamentarii PPE Sebastian Bodu şi Jacek Saryusz-Wolski le cer cetăţenilor din cele 12 state care au aderat la UE din 2004 să boicoteze toate produsele provenite din Olanda, ei apreciind că acesta este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Haga.

"Facem astfel apel la boicotarea tuturor produselor olandeze în toate cele 12 state ale UE devenite membre după 2004. Atunci când diplomaţia eşuează, este dreptul cetăţenilor să intervină în mod direct, prin mijloace democratice, precum dreptul consumatorului de a alege. Este nevoie să dăm un semnal unit Guvernului olandez şi partidului radical căruia îi sunt tolerate acţiunile extremiste. Trebuie să arătăm Olandei că are nevoie de noi la fel de mult cum noi avem nevoie să aparţinem spaţiului comunitar", se arată în scrisoarea celor doi, remisă, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Sebastian Bodu şi Jacek Saryusz-Wolski apreciază că "un boicot al produselor olandeze venit din partea a 100 de milioane de consumatori este răspunsul potrivit pentru extremismul promovat de Olanda". "Va transmite un mesaj clar către Guvernul său că nu suntem cetăţeni de mâna a doua şi, mai mult, că noi contăm. Dacă olandezii nu ne vor pe noi, nici noi nu vrem produsele lor", mai scriu cei doi.

Totodată, ei le amintesc cetăţenilor din Europa Centrală şi de Est că, vreme de aproape jumătate de secol, au trăit departe de Europa Occidentală şi valorile ei democratice. "Atunci când Uniunea Europeană ne-a deschis larg braţele şi ne-a primit, pe unii în 2004 şi pe alţii în 2007, după eforturi uriaşe făcute pe drumul integrării, am crezut că nu ne vom mai simţi nicicând excluşi, că vom fi parte a unei mari familii cu care împărtăşim aceleaşi valori şi cu care vom împărţi şi bune şi rele", spun cei doi în scrisoarea citată.

Sebastian Bodu este europarlamentar PDL, membru al grupului PPE şi vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Juridice a PE. Jacek Saryusz-Wolski este şeful delegaţiei poloneze a grupului PPE din PE.

Acesta nu este primul apel la boicotarea produselor olandeze. Preşedintele Traian Băsescu a făcut cumpărături, la începutul lunii decembrie, într-un supermarket din Bucureşti, declarând, la plecare, pentru RTv, că a încercat să evite să cumpere zarzavaturi olandeze, el adăugând: "Cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze".

Site-ul Partidului Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders îndeamnă olandezii să semnaleze "dificultăţi" pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est.

"Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", afirmă PVV pe pagina de primire a acestui site deschis miercuri.

PVV, care susţine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte în Parlament, unde are 24 de deputaţi din totalul de 150, este cunoscut ca fiind eurosceptic şi critică virulent ajutoarele acordate Greciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici