Prima moţiune simplă împotriva Guvernului Cioloş, care îl vizează pe ministrul Agriculturii, a fost adoptată

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, depusă de PSD-ALDE, a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor cu 189 de voturi "pentru" , 11 "împotrivă" şi 86 de abţineri, iniţiatorii cerând demisia lui Achim Irimescu.

2180 afișări
Imaginea articolului Prima moţiune simplă împotriva Guvernului Cioloş, care îl vizează pe ministrul Agriculturii, a fost adoptată

Prima moţiune simplă împotriva Guvernului Cioloş, care îl vizează pe ministrul Agriculturii, a fost adoptată (Imagine: Silviu Ilie / Mediafax Foto)

Moţiunea simplă "Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă" îndreptată împotriva ministrului Agriculturii a fost iniţaită de 84 de parlamentari PSD şi ALDE. Deşi aceştia cer ca Achim Irimescu să plece din Guvern, o moţiune simplă nu impune, potrivit regulamentului, demisia unui ministru.

Copreşedintele ALDE, fostul ministru al agriculturii Daniel Constantin, a precizat că prin acest vot Parlamentul şi-a reluat funcţia de control asupra activităţii Guvernului. "Prin acest vot cred că Parlamentul României şi-a redobândit în mod real atribuţia pe care o avea şi pe care nu şi-a exercitat-o de foarte mult timp, aceea de control a activităţii guvernamentale. Este prima moţiune simplă care trece în două legislaturi. Nu o dată, ci de mai multe ori l-am auzit pe premierul Dacian Cioloş spunând că va ţine cont de deciziile Parlamentului în încercarea de recredibilizare a unei relaţii pe care şi-o doreşte cu Parlamentul României. Are acum ocazia să o dovedească. Am văzut că activitatea ministrului agriculturii este susţinută numai de 11 deputaţi" a explicat Daniel Constantin votul Camerei Deputaţilor.

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a spus şi el că liberalii sunt nemulţumiţi de activitatea ministrului, dar s-au abţinut de la vot. "Şi grupul PNL este nemulţumit de modul în care se desfăşoară activitatea în agricultură. Dar în acelaşi timp nu puteam să votăm o moţiune demagogică, o moţiune care lăuda activitatea fostului ministru şi nicidecum nu se referea la problemele din agricultură şi mai ales la marile probleme pe care trebuie să le rezolve acest guvern. În consecinţă, noi ne-am abţinut la vot, dar în acelaşi timp atenţionăm pe domnul Dacian Cioloş prim-ministru al Guvernului, că, dacă în zece zile nu plăteşte toate subvenţiile restante pentru fermieri, benim noi cu o nouă moţiune" a declarat Nicolăescu.

Reprezentantul minorităţilor, Varujan Pambuccian, a explicat şi el votul grupului: "Asta va explica votul nostru împotrivă, atât la moţiunea aceasta, cât la orice altă moţiune atât timp cât în Constituţie moţiunea o să fie o simplănotificare - moţiunea simplă. Vorbim de notificări cu un efect mai mult sau mai puţin mediatic. Or, notificările nu sunt neapărat un lucru care să ne intereseze".

Deputatul UDMR Marton Arpad declarat că UDMR a votat pentru moţiune în condiţiile în care ministrul a avut un răgaz pentru rezolvare unor probleme, însă nu a făcut nimic. "Şi grupul nostru parlamentar, acum câteva săptămâni, a decis ca şi colegii noştri liberali - adică să ne abţinem, să dăm un răgaz domnului ministru să rezolve anumite probleme, să plătească subvenţiile să rezolve problema composesoratelor care anul acesta nu primesc nimic, care se putea în cel mai rău caz printr-o orodnanţă de urgenţă cu un singur articol rezolva situaţia lor. Nu s-a reuşit, deşi s-au dat ordonanţe de 16 pagini de modificare a codului penal şi codului de procedură penală, a trecut destul timp, nu s-a făcut nimic, drept pentru care am votat pentru", a declarat Marton Arpad.

Iniţiatorii moţiunii susţin că “în decursul anilor trecuţi Guvernul Ponta a reuşit să aducă agricultura şi industria alimentară pe unul dintre primele locuri în economia românească”, iar actualul ministru al agriculturii Achim Irimescu are ca “preocupare zilnică” distrugerea “acestui sistem performant pe care l-a parazitat”.

“Preocuparea zilnică a acestui ministru este de a distruge câte ceva din sistemul performant pe care l-a paralizat, fără a construi absolut nimic. Trecând peste declaraţiile halucinante ale domnului Irimescu, prin care a nenorocit fermierii şi investitorii români din sectorul alimentar sau uneori au stârnit râsul unei ţări întregi, acţiunile şi inacţiunile ministrului Irimescu afectează siguranţa naţională, prin ameninţarea securităţii alimentare a României", susţin semnatarii moţiunii simple.

PSD şi ALDE susţin că Achim Irimescu trebuie să plece "pentru a nu desfiinţa din economia României întreg sectorul agro-alimentar" şi pentru a nu-i transforma pe români în "cerşetorii Europei”, potrivit textului moţiunii.

Iniţiatorii fac trimitere la “derapajele grave” din agricultură privind neacordarea plăţilor directe, blocarea proiectelor de investiţii în domeniul irigaţiilor, precum şi managementul deficitar al Ministerului Agriculturii şi instituţiile din subordinea acestuia, susţinând că de la actualul ministru au auzit “doar scuze şi motivaţii despre cum nu se poate sau de ce nu se poate să facă treabă”.

“De fapt, pe lângă episoadele halucinante privind declaraţiile politice, se observă cert că nu ştie ce şi cum să facă nimic", mai susţin semnatarii moţiunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici