Video REPORTAJ - Firea la ''momentul T0'': ''Misiunea mea, deşi pare imposibilă, este posibilă''

Social-democrata Gabriela Firea şi-a văzut joi visul cu ochii - a devenit oficial Primar general al Capitalei, după o săptămână de aşteptare în care i-a acuzat pe liberali că au împiedicat-o să ia frâiele Bucureştiului în mână.

2925 afișări

La ora 18:00, pe strada pavată cu piatră cubică mărginită de Ministerul Sănătăţii şi Teatrul Excelsior se adunaseră deja câteva grupuri pestriţe. Primari de sectoare, consilieri generali care tocmai depuseseră jurământul, simpatizanţi pesedişti şi mai mulţi gură-cască transpirau la umbră în aşteptarea venirii Gabrielei Firea. Prea puţini erau îmbrăcaţi lejer, cei mai mulţi erau la patru ace: costume negre şi strâmte, cravate care îi sugrumau, ochelari de soare. Alături, o mare de poliţişti de la rutieră, poliţişti locali şi bodyguarzi. Câţiva consilieri generali, învinşi de zăpuşala de afară, au eşuat pe o terasă din apropiere, mâncau îngheţată şi fumau.

''Vedetele'' au început să sosească după ora 18. Prima, Rodica Popescu Bitănescu, o foarte vocală susţinătoare a Gabrielei Firea şi a PSD. Urmează la scurt timp Gabriela Szabo, fost ministru în cabinetul Ponta. Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, însoţiţi de vreo zece susţinători, apar şi ei în faţa Teatrului Excelsior. Nu stau mult. ''Hai să trecem un pic prin Piaţă, a început protestul'', zice Nicuşor Dan. ''Hai să mergem, oricum e la 7 jurământul'', îi răspunde cineva. Şi grupul USB pleacă. Rămân pesediştii, care sunt tot mai mulţi.

Apare un tip îmbrăcat într-un costum gros, de un bleumarin spălăcit, în carouri mari şi cu o batistă tot în carouri în buzunar. Poartă ochelari de soare negri şi are o bărbuţă rară, de o culoare incertă. Se înfige în grupul de primari PSD, îi salută, dă să intre în vorbă cu ei. Câţiva îl salută, schimbă câteva vorbe, dar apoi se întreabă nedumeriţi cine e. Era Edmond Tălmăcean, fostul pedelist ajuns celebru pentru tentativa de dans-tribute Michael Jackson din studioul unei televiziuni, acum membru UNPR.

Între timp, în sala Teatrului Excelsior are loc un mic incident: pesediştii le spun consilierilor USB să elibereze scaunele pentru că nu au loc susţinătorii ''doamnei Firea''. Să plece la balcoane dacă vor. Cei de la USB au cedat uşor, fără luptă, urcând la locurile indicate.

În stradă, oamenii cedează în faţa zăpuşelii. Vor să intre înăuntru, la aer condiţionat, dar parcă nu-i lasă inima să nu o întâmpine pe Gabriela Firea la sosire. Îşi fac apariţia doi preoţi tineri în sutane negre care îi pupă pe primarii PSD năduşiţi. ''Haideţi înăuntru, e mai răcoare oricum'', îşi face curaj un pesedist. Nimeni nu a mai aşteptat o a doua invitaţie. E în regulă, nu se va întâmpla nimic dacă o vor întâmpina pe ''doamna Firea'' înăuntru.

Pe holul de la intrarea în Teatrul Excelsior e întins covorul roşu. E răcoare. Pe pereţi, afişe cu spectacole vechi şi noi pentru copii: ''Vis de omăt… visul lui Hapciu'', ''Fetiţa cu chibrituri'', ''Măria sa, măgarul'', ''Cocoşelul neascultător''. Un grup de fete îmbrăcate alb-negru întâmpină invitaţii.

Cu un sfert de oră înainte de jurământ, apar liderii politici şi vedetele mai cunoscute: Daniel Constantin, Marcel Pavel, Robert Negoiţă. Vin şi Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, un partener ''statornic'' pentru social-democrat în comparaţie cu Valeriu Steriu. În siaj sunt pe generalul Ilie Năstase şi fostul ministru Daniel Chiţoiu. Liderul PSD se opreşte la declaraţii. Anunţă că tocmai s-a întâlnit cu şeful guvernului şi i-a cerut demiterea a doi miniştri, de la Justiţie şi de la Agricultură. Gabriela Firea aşteaptă cuminte ca şeful de partid să termine declaraţia şi îl conduce în sală. În timp ce Dragnea vorbea în faţa jurnaliştilor, mai multe vedete de la Antena 3 trec spre sala unde fosta lor colegă va fi învestită oficial în funcţia de primar. Au venit să o susţină.

Sala mică a teatrului este ticsită. Printre invitaţii politicieni sunt şi ambasadorii Chinei, Israelului şi Franţei. Pe scenă aşteaptă prefectul Capitalei şi preşedinta Tribunalului Bucureşti. Gabriela Firea rosteşte fără nicio emoţie jurământul. I se pune eşarfa tricoloră, semnul distinctiv al primarului, şi rosteşte debordând de satisfacţie primul discrus în calitate de edil-şef al Capitalei.

''Astăzi este o zi importantă pentru că vă garantez că suntem la un moment T0. De astăzi, Bucureştiul începe un proces greu, anevoios şi sper nu foarte lung, un proces prin care să devină cu adevărat o capitală europeană. Am convingerea că toţi bucureştenii vor susţine proiectele pe care eu le voi propune'', spune Gabriela Firea. "De acum, vor vorbi pentru mine faptele. Eu am fost, în ultima perioadă, în foarte multe şantiere. Ştiu ce înseamnă competiţia şi nu m-am speriat niciodată de ea. Ştiu ce înseamnă să începi de la 0, în viaţă şi în profesie'', mai adaugă ea.

Noul primar promite să nu precupeţească niciun efort în misiunea de a rezolva toate problemele Bucureştiului - imposibilul nu există pentru ea. "Voi fi acolo unde va fi nevoie de fiecare dată. Am constatat că misiunea mea, deşi pare imposibilă, este posibilă. Avem în Bucureşti obiective de investiţii deschise care sunt în stadiul incipient de peste zece ani de zile pentru că nu au fost verificate, pentru că nu le-a păsat. Pentru că atunci când au fost obstacole nu s-a cerut sprijinul parlamentului, care poate să modifice legi greşite. Vom intra, din pacate, în cartea recordurilor la exemple "aşa nu". În ceea ce mă priveşte, niciun obiectiv de investiţii nu îşi va mai depăşi termenele stabilite, pentru că în mandatul meu niciun contract nu se va mai semna în Primaria Capitalei fără penalităţi usturătoare pentru toţi cei care cred că vin să participe la licitaţii pentru primărie, pe urma subcontractează lucrarile şi lasă Capitala în şantier", promite Gabriela Firea.

La final, aplauze furtunoase şi lumea se îmbulzeşte spre ieşire. Primăriţa este felicitată, este pupată. Două buchete de flori aşteaptă pe hol, la ieşirea din sală. ''Intraţi mai repede cu buchetele alea că se termină'', îi sfătuieşte Tăriceanu pe cei care aveau florile în mâini. Dar înainte să intre buchetele, a ieşit Firea. Pe hol, se formează un culoar din susţinători, primari, lideri de partide, vedete. Din nou felicitări, din nou pupături, din nou fotografii.

Gabriel Cotabiţă iese printre primii din teatru. Îmbrăcat într-un costum negru, cu ohelarii de soare, iese vorbind la telefon. Mai zăboveşte puţin în stradă, singur, apoi pleacă. Tot singur.

Dragnea zăboveşte îndelung în faţa teatrului. Stă de vorbă cu te miri cine. Câţiva protestatari din Piaţă îl reperează şi îl cheamă la protest. Refuză categoric. Îi spune Gabrielei Firea să aibă grijă la primărie. Bucureştiul are de astăzi primul primar PSD cu acte în regulă şi prima femeie edil din istorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici