Prima pagină » Politic » Rodeanu: Replica Rusiei la interzicerea lui Ceban în Schengen – atacuri cu drone la graniță

Rodeanu: Replica Rusiei la interzicerea lui Ceban în Schengen – atacuri cu drone la graniță

Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu, pune atacul rusesc cu drone de la granița României și pe seama interzicerii accesului lui Ion Ceban în Spațiul Schengen.
Rodeanu: Replica Rusiei la interzicerea lui Ceban în Schengen - atacuri cu drone la graniță
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto
Laura Buciu
16 iul. 2025, 12:18, Politic

„Replica Federației Ruse la interzicerea accesului lui Ceban în Spațiul Schengen: atacuri cu drone la graniță, moțiuni de cenzură AUR în Parlamentul României și campanii de dezinformare împotriva ministrei de Externe, Oana Țoiu”, spune liderul USR din Camera Deputaților și vicepreședinte al Comisiei de Apărare.

Rodeanu afirmă că România și Republica Moldova rezistă acestor inflexiuni.

„Nu suntem singuri în Europa, așa cum încearcă să sugereze oamenii AUR-ului lui Putin. Avem aliați, avem prieteni. Oriunde este prezentă România, sunt susținute și interesele Republicii Moldova, precum și parcursul ei ireversibil spre Uniunea Europeană. Putin și prietenii AUR din Moldova încearcă să ne îngrijoreze prin campanii de dezinformare”, spune Bogdan Rodeanu.

Acesta afirmă că deși s-au prezentat întâlnirile ministrei de Externe a României, Oana Țoiu, și ale omologului său din Republica Moldova ca fiind izolate, în realitate aceștia au avut discuții solide cu parteneri europeni și aliați.

„România a purtat, prin ministrul său de externe, dialoguri consistente cu omologi din Polonia, Spania și alte state UE, având pe agendă teme cruciale precum securitatea regională, reconstrucția Ucrainei și accelerarea sancțiunilor împotriva Rusiei. În paralel, pe fundal, tobele războiului bat tot mai aproape: dronele rusești lovesc orașe ucrainene la distanțe din ce în ce mai mici de România, iar în Parlamentul României AUR depune moțiuni scrise parcă la dictarea Kremlinului. Să fie clar: nu ne sperie nici Rusia, cu ziariștii lor hibrizi și cu dronele lor, și nici Simion sau AUR, cu aceste moțiuni. România este pilon NATO de stabilitate pe Flancul Estic și sprijin direct pentru Ucraina”, mai spune Rodeanu.

„Ne consolidăm. Ne întărim. Și le răspundem ferm: Moldova în Uniunea Europeană, iar România unită, stabilă și puternică din punct de vedere economic”, scrie Rodeanu pe Facebook.

MApN reacționează în urma atacului

Ministerul Apărării Naționale reacționează după cel mai mare atac rusesc în Ucraina, la granița României, și anunță că forțele Federației Ruse au executat atacuri cu drone în zona localităților Ismail și Chilia, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în noaptea de marți spre miercuri.

Forțele Federației Ruse au executat, în noaptea de marți spre miercuri, o nouă serie de atacuri cu vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina (zona localităților Ismail și Chilia), în proximitatea frontierei fluviale cu România, transmite MApN.

Sistemele de supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat țintele aeriene care au evoluat în spațiul aerian ucrainean, în intervalul orar 00.00-02.00.

Totodată, au fost alertate și aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, de la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru a interveni.

„Deoarece nu a existat pericolul unor eventuale pătrunderi neautorizate ale țintelor monitorizate în spațiul aerian național al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) nu a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu privire la instituirea măsurilor de alertare a populației în zona de graniță din nordul județului Tulcea și nu au fost transmise mesaje RO-Alert. De asemenea, aeronavele F-16 nu s-au ridicat de la sol. Forțele MApN monitorizează permanent situația din zona frontierei fluviale cu Ucraina, iar structurile aliate sunt informate în timp real cu privire la evoluțiile de la granița fluvială și maritimă a României”, transmite MApN.