Prima pagină » Politic » România nu se pregătește de război. Guvernul dezminte informațiile false din mediul online

România nu se pregătește de război. Guvernul dezminte informațiile false din mediul online

Guvernul României a emis joi un comunicat prin care atrage atenția asupra informațiilor false care circulă în mediul on-line cu intenția de a genera emoții negative în spațiul public. „Ținem să precizăm că solicitarea la care face referire postarea care se răspândește în mediul on-line nu înseamnă în niciun fel intrarea țării în vreun conflict, ci este doar o procedură periodică inițiată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și autoritățile locale competente”, au transmis reprezentanții Guvernului.
România nu se pregătește de război. Guvernul dezminte informațiile false din mediul online
Maria Miron
13 mart. 2025, 18:43, Politic

O procedură inițiată periodic de Administrația Națională Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRPS) a fost transformată într-o panică virală pe paginile de socializare, după ce o adresă neclasificată a ANRPS, transmisă către administrația județului Timiș, a fost fotografiată și distribuită în spațiul public, fără ca cei care au distribuit fotografia să ceară lămuriri celor abilitați despre conținut.

Pentru a opri răspândirea alertă a falselor informații, reprezentanții Guvernului au explicat în amănunt demersurile pe care Imprimeria Națională le face periodic, în cadrul ciclurilor de pregătire prevăzute de legile în vigoare, care stabilesc că, o dată la patru ani, țara noastră trebuie să își contureze măsurile de pregătire a economiei și a teritoriului pentru apărare: „Ținem să precizăm că solicitarea la care face referire postarea care se răspândește în mediul on-line nu înseamnă în niciun fel intrarea țării în vreun conflict, ci este doar o procedură periodică inițiată de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și autoritățile locale competente. De 22 de ani România are o lege, nr. 477/2003, care prevede ca, o dată la patru ani, țara noastră să își contureze măsurile de pregătire a economiei și a teritoriului pentru apărare” se arată în comunicatul emis de Guvernul României.

România își conturează un „buget de război” o dată la patru ani

Demersuri și proceduri similare s-au mai desfășurat în anii 2021, 2017, 2013, 2009, 2005. Ultimul ciclu de pregătire s-a încheiat la finalul anului trecut, ceea ce declanșează proceduri firești pentru realizarea unui nou buget privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare.

„Prin urmare, procedurile începute fac parte dintr-un calendar repetitiv și firesc, în baza legislației menționate. Atragem atenția celor care văd aceste postări în on-line că extragerea de concluzii manipulatoare în baza unor informații reale reprezintă un instrument de dezinformare folosit cu rea-credință”, au spus reprezentanții Guvernului.

În conformitate cu reglementările legii din 2003, Ministerul Finanțelor are obligația să elaboreze proiectul bugetului de stat pentru război. La dimensionarea propunerilor de cheltuieli ce urmează a fi înscrise în buget participă și administrațiile publice locale.