Şeful NATO a discutat cu Ludovic Orban despre tensiunile SUA-Iran: „Îi mulţumesc României pentru contribuţia sa în Irak”. VIDEO

Jens Stoltenberg a anunţat că a discutat cu premierul Ludovic Orban, joi la Bruxelles, despre tensiunile recente din Orientul Mijlociu. Secretarul general al NATO a precizat că situaţia în regiune rămână una volatilă şi „nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict”.

1250 afișări
Imaginea articolului Şeful NATO a discutat cu Ludovic Orban despre tensiunile SUA-Iran: „Îi mulţumesc României pentru contribuţia sa în Irak”. VIDEO

Şeful NATO a discutat cu Ludovic Orban despre tensiunile SUA-Iran: „Îi mulţumesc României pentru contribuţia sa în Irak„

„Domnule prim-ministru, tocmai ce am discutat despre recentele tensiuni din Orientul Mijlociu. Situaţia din regiune rămâne volatilă şi fragilă. Nu este în interesul cuiva de a avea un nou conflict. Pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu este importantă pentru toţi aliaţii NATO iar aceştia continuă să se consulte în strânsă relaţie. Ieri (miercuri - n.r.) am vorbit cu preşedinte Trump. A cerut ca NATO să fie mai implicată în Orientul Mijlociu. NATO are potenţialul de a contribui mai mult la stabilitatea din regiune şi a luptei împotriva terorismului internaţional şi analizăm ce mai putem face. În această săptămână am vorbit cu prim-ministrul irakian Mahdi. Am reiterat angajamentul ferm al NATO în lupta împotriva terorismului şi a pregătirii şi capacităţii de construcţie în misiune pentru a preveni întoarcerea inamicului nostru comun, ISIS. Am fost de acord asupra nevoii de reţinere şi deescalare în regiune”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Ludovic Orban, joi la Bruxelles.

Acesta a adăugat că Alianţa îşi va menţine prezenţa în Irak.

„Îi mulţumesc României pentru contribuţia sa la misiunea NATO din Irak. Siguranţa personalului nostru este prioritară. Pentru moment, am suspendat antrenametele şi am luat precauţiile pentru a proteja oamenii noştri. Aceasta include repoziţionarea personalului în locaţii diferite atât în interiorul cât şi în exteriorul Irak. NATO menţine prezenţa în Irak şi ţine legătură cu autorităţile de acolo”, a completat secretarul general al NATO.

El a mai afirmat că Alianţa Nord-Atlantică analizează constant consolidarea prezenţei în zona Mării Negre, în contextul în care România, Bulgaria şi Turcia au ieşire la mare.

„Marea Neagră este un punct strategic important pentru NATO, astfel încât am crescut prezenţa Alianţei în regiunea Mării Negre atât pe uscat cât şi pe mare dar şi în aer. Evaluăm constant nevoia de a ne întări prezenţa în această regiune şi trebuie să ne amintim că avem trei dintre membrii ai Alianţei noastre România, Bulgaria şi Turcia cu ieşire la Marea Neagră dar şi doi parteneri apropiaţi Ucraina şi Georgia, care sunt de asemenea ţări cu ieşire la Marea Neagră”, a explicat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că Alianţa colaborează cu aceste ţări, le ajută şi exersează alături de ele. Stoltenberg a vorbit şi despre contribuţia României la NATO.

„România are un rol cheie în alianţa noastră. Aţi contribuit la operaţiunile NATO din Afghanistan şi Kosovo, găzduiţi sistemul de rachete antibalistice de la Deveselu iar trupele voastre sunt parte a batalionului multinaţional de luptă din Polonia. De asemenea, contribuiţi în mod esenţial la securitatea din regiunea Mării Negre, conducând batalionul multinaţional de luptă în Craiova şi prin participarea la exerciţiilor comune şi a patrulelor maritime. Suntem de acord privind importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi am întărit prezenţa NATO pe pământ, mare şi aer. Pentru a menţine siguranţa cetăţenilor într-o lume mai periculoasă, trebuie să investim în apărare. Salut planurile României de alocare a 2% din PIB pentru Apărare în acest an şi planurile de a moderniza forţele armate în următorul deceniu. Mă bazez pe România, ca pe toţi aliaţii, să menţină un ritm susţinut”, a completat Jens Stoltenberg.

Orban: România continuă să aloce 2% din PIB pentru Apărare. Vom contribui la întărirea flancului estic

Ludovic Orban a afirmat că România va continua să aloce 2% din PIB pentru Apărare, iar Guvernul va asigura continuarea politicilor pentru îndeplinirea obiectivelor NATO. Premierul a adăugat că România va contribui şi la întărirea flancului estic.

„Am utilizat oportunitate pentru a-l felicita pe secretarul general pentru rolul său atât de important pentru succesul NATO şi l-am asigurat de întregul sprijin al Guvernului României, precum şi de continuitatea politicilor şi contribuţiilor noastre pentru îndeplinirea obiectivelor Alianţei. Astfel, România va continua să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate de statele NATO la summitu-ul din Marea britanie în 2014.De asemenea vom continua să participăm la misiunile şi iniţiativele NATO, la prezenţa aliată înaintată pe Flancul Estic şi la Iniţiativa de creştere a operativităţii forţelor NATO, aşa-numita "NATO Readiness Initiative, precum şi în Afganistan, Kosovo, Irak”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, joi la Bruxelles.

Şeful Executivului a adăugat că ţara noastră va sprijini partenerii din regiune.

„Am discutat, totodată, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, care se deteriorează, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi întărească postura militară. În acest context, am subliniat importanţa acordată de România consolidării rolului NATO în regiunea Mării Negre şi am convenit să lucrăm în continuare, împreună, la întărirea prezenţei înaintate în sudul Flancului Estic. De asemenea am fost de acord cu necesitatea continuării sprijinului pentru partenerii din regiune”, a completat Orban.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avut, joi la Bruxelles, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban.

Bază militară din Irak, care găzduieşte trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste, a fost ţinta unui atac cu rachete în cursul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News.

Iranul a ripostat miercuri dimineaţă lansând rachete asupra a două baze militare din Irak, care adăpostesc trupele americane. Nu au fost raportate victime.

Preşedintele SUA Donald Trump a precizat, tot miercuri, că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

„Statele Unite vor impune imediat sancţiuni suplimentare asupra regimului iranian”, a continuat Donald Trump, precizând că Washingtonul analizează modalităţi de a riposta la atacurile iraniene cu rachete asupra bazelor din Irak.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici