Senat: Raportul pe proiectul UDMR privind reprezentarea minorităţilor în instituţii, amânat

Comisia pentru administraţie a Senatului a amânat raportul pe proiectul UDMR care cere „transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Iniţiativa dă posibilitatea reprezentării mai mari a minorităţilor în instituţii.

196 afișări
Imaginea articolului Senat: Raportul pe proiectul UDMR privind reprezentarea minorităţilor în instituţii, amânat

Senat: Raportul pe proiectul UDMR privind reprezentarea minorităţilor în instituţii, amânat

Liderul senatorilor UDMR Attila Cseke a declarat, pentru MEDIAFAX, că Uniunea susţine în continuare acest proiect legislativ, însă în prezent nu a existat un acord parlamentar cu privire la iniţiativa legislativă.

„Categoric, susţinem în continuare acest proiect legislativ care transpune în legislaţia internă reglementările Declaraţiei de la Alba Iulia. La data actuală, nu există nici un acord, de nici un fel, cu alt partid parlamentar legat de acest proiect legislativ. Propunerea de amânare nu a venit din partea iniţiatorilor”, a explicat Cseke Attila, pentru MEDIAFAX.

Comisiile pentru administraţie şi juridică trebuiau să dea raport, marţi, asupra proiectului iniţiat de 30 de parlamentari ALDE, însă a amânat acest lucru pentru săptămâna viitoare.

Reprezentare mai mare pentru minorităţi în instituţiile publice

„La intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, conform proiectului iniţiat de mai mulţi parlamentari UDMR.

„La alegerile pentru Parlamentul european şi penfru autorităţile adminisfraţiei publice locale prevăzute la art. 2 lit. c), din numărul total de mandate se deduc mandatele egale cu numărul întreg care corespunde proporţiei minorităţii naţionale istorice, dacă acesta este mai mare decât l . (2Mandatele deduse conforrn alin. (l) vor fi atribuite organizaţiei minorităţii naţionale respective, participante la alegeri”, mai arată proiectul depus de UDMR.

Alte prevederi ale iniţiativei legislative vizează schimbări şi la nivelul ministerelor, în ceea ce priveşte angajările sau la nivelul instanţelor de judecată care să aibă reprezentate în personal minorităţi.

„La alegerile parlamentare, organizaţiile minorităţilor naţionale istorice a căror proporţie le-ar îndreptăţi la un număr de mandate mai mare decât unu, dar nu obţin numărul de mandate corespunzător proporţiei lor, acestora li se va atribui suplimentar numărul de mandate necesar realizării proporţionalităţii, care se adăugă la numărul total de mandate din Camera respectivă. (2) Mandatele prevăzute la alin. (l) vor fi distribuite conform listelor depuse, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute.

- Instanţele de judecată şi parchetele de pe lângă acestea unde proporţia angajaţilor aparţinând unei anumite minorităţi istorice în numărul total al personalului se situează sub proporţia respectivei minorităţi istorice în populaţia zonei arondate, se vor face angajări cu prioritate din cadrul persoanelor aparţinând minorităţilor istorice respective.

- La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcenfrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice atât la nivel naţional cât şi la nivel local”.

- Modul de administrare autonomă al învăţământului şi al culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România.

- Consiliile judeţene din judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care împreună corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003, pot solicita înfiinţarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială”, conform proiectului de lege al UDMR.

Taguri:
udmr,
raport,
senat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici